fbpx

Sestavili jsme pro vás žebříček deseti titulů, které, pokud jste je na Štědrý večer nenašli pod vánočním stromečkem, si budete chtít nadělit sami

Zveřejněno: 8. 1. 2020

Taky jste si do nového roku dali předsevzetí, že přečtete alespoň třicet knížek? Dvacet? Deset? No tak alespoň pět? Aby se vám je podařilo splnit, vyplatí se hned zkraje začít s nějakou tutovkou. Jenže jak si v té záplavě titulů vybrat tu pravou, která ve vás rozdmýchá tu správnou čtenářskou vášeň?

Podle obalu, obsahu, vůně nebo snad podle testu strany 99? Právě strana 99 o knize údajně prozradí nejvíc, už totiž nespadá do prvních několika desítek stránek, na kterých si dávají editoři zvlášť záležet, ale zároveň ještě neprozradí, že vrahem je zahradník.

Protože víme, že výběr knížky, se kterou se vyplatí načít rok 2020, není jednoduchý, sestavili jsme pro vás žebříček deseti titulů, které, pokud jste je na Štědrý večer nenašli pod vánočním stromečkem, si budete chtít nadělit sami. Osahali a očichali jsme je za vás. Novoroční knižní ochutnávka právě začíná.

1. Jáma

Pokud patříte k fanouškům Stephena Kinga, rádi se bojíte a láká vás nadpřirozeno, pak hned zkraje roku sáhněte po Jámě, „druhotině“ anglické autorky C. J. Tudorové. Její knížky se totiž čtou jedním dechem. Často ještě k tomu zatajeným.

Nejhorší den Joeova života nakonec nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila domů.

Jde o psychothriller o skupině mladých lidí, kteří si zažijí šikanu, zradu i sebevraždu. A na každém se to nějak podepíše. Závislosti, alkohol, drogy. Hlavní hrdina Joe navíc přijde o sestru i o rodiče. A „to něco“, co se kdysi stalo jeho sestře, se teď děje zas. Knížka vás rychle vtáhne do děje a vy brzy zjistíte, že nejhorší den Joeova života nakonec nebyl ten, kdy se jeho sestra ztratila, ale ten, kdy se vrátila domů. 

2. Teorie vraždy

U nevysvětlitelna ještě chvíli zůstaneme. Řeč je o dalším titulu ze žebříčku světových bestsellerů, knize Andrewa Maynea Teorie vraždy. Na místě, kde se pohřbívají oběti sériového vraha, tentokrát trochu netypicky dochází k vraždě. A hned dvojnásobné. K vyšetřování se na neformální pobídku FBI dostane bioinformatik a lovec sériových vrahů Theo Cray.

Policie jako podezřelého zadržela forenzního technika, který ovšem sklony k násilí nikdy dříve neměl, navíc je v šoku a na nic si nevzpomíná. Na skenu jeho mozku se však objeví něco zvláštního. A abnormálního. Existují duchové? Nebo jde o něco jiného? Čtenáři brzy dojde, že vrah je skoro stejně geniální jako vyšetřovatel...

3. Žena filmového kritika

Česká kniha, která vznikla z úspěšného autorského blogu s humorem a nadsázkou pojatých slastí a strastí Ženy filmového kritika. Když totiž něčemu ani za boha nerozumíte a svého muže milujete, nezbývá, než si do vína nasypat špetku humoru a namísto slavnostní večerní róby se raději obrnit pořádnou dávku sebeironie.

Výstižně popsané soužití muže a ženy, za které by se nemuselo stydět ani pero Woodyho Allena, doprovodila svými ilustracemi komiksová autorka Toy Box. A už z obálky vám půjde hlava kolem.

4. Strom duchů

Pátrat po kořenech vlastního rodu je dozajista záslužná činnost, jen je potřeba být připraven na to, že ve spletitém kořenovém systému může člověk najít ledacos. Při řešení rodinné pozůstalosti naráží hlavní hrdinka knihy Strom duchů Ruth Dunbarová na dávný deník a dopisy svého předka z 18. století.

Hranice mezi minulostí a přítomností, nadpřirozenem a reálným světem se začne rychle ztenčovat.

Záhy pochopí, že pravděpodobně dokázal cestovat časem, vstupovat do dob minulých i budoucích a komunikovat s duchy zemřelých. Podobnou schopnost brzy objeví i u sebe a hranice mezi minulostí a přítomností, nadpřirozenem a reálným světem se začne rychle ztenčovat.

5. Chůva

Taky vás baví snažit se odhadnout, kam se příběh v knize nebo filmu bude dál vyvíjet a jak to celé skončí? Být rychlejší než autor a odhalit vraha, budoucího manžela hlavní hrdinky, nebo největšího intrikáře v rodině jako první prostě potěší. Já osobně tohle dělám dost často a pokaždé, když něco se svou bohatou fantazií neodhalím, před autorem smekám.

Je tomu tak i v případě chytrého thrilleru Gilly Macmillanové Chůva. Příběh o tom, že pravda často bolí víc než lež a že si v některých případech čtenář nemůže být jistý ani tím, kdo je vlastně mrtvý, natož kdo je vrah.

6. Hovory s doktory

Kolik toho o životě a smrti vědí lidé, kteří jí ve své pracovní kariéře často čelí? Jak se na vztah mezi tělem a duší koukají přední čeští lékaři? Co si myslí o psychosomatice? Je cestou šarlatánů, nebo budoucností moderní medicíny?

Stejné otázky si kladli i kolegové od novin Barbora Nesvadbová a Jakub Knězů. V knize Hovory s doktory nám přináší zajímavé a často diametrálně odlišné pohledy dvanácti současných předních českých lékařů na zdraví, lásku, víru a život.

7. Úplně cizí lidé

O lékařích pojednává i další kniha z našeho výběru. Jen jejich metody jsou, řekněme, malinko netradiční. Světový bestseller Úplně cizí lidé Liane Moliarty, autorky úspěšné knihy Sedmilhářky, nás zavede do prostředí luxusních lázní uprostřed pustiny, kde se setkává rozmanitá skupina nově příchozích hostů. Čekají je léčebné zázraky nebo postupy, které je budou stát ještě mnohem víc než jen vlastní zdraví?

8. Stříbrná cesta

Pod švédskou kriminálkou roku Stříbrná cesta je podepsaná Stina Jackson, autorka, jejíž jméno začíná být ve světě severských krimiknih stejně zvučné jako Stieg Larsson či Jo Nesbo. Melancholický thriller o hranicích dobra a zla, normality a vyšinutí.

Lina se jednoho dne z autobusové zastávky nevrátí domů, její otec Lelle si to nedokáže odpustit a den co den ji znovu a znovu vyráží hledat.

Dospívající dívka Lina se jednoho dne z autobusové zastávky nevrátí domů, její otec Lelle si to nedokáže odpustit a den co den ji znovu a znovu vyráží hledat. Do blízkého domu se mezitím přistěhuje nová žena se svou sedmnáctiletou dcerou Mejou. A osudy Lelleho a Meji se nečekaně protnou.

9. Růže bílá černý les

Kniha Růže bílá černý les vypráví příběh odehrávající se za druhé světové války. Rodiny roztrhané na kusy válečným násilím, ve vzduchu visí smutek a strach. Opuštěná hlavní hrdinka Franka tak trochu ztrácí důvod žít, až jednoho dne v lese objeví tělo parašutisty, a i přes to, že je oblečený v uniformě německého válečného letectva, se rozhodne, že se o něj postará. Záhy však zjišťuje, že zachráněný nebyl tím, za koho se vydává. Jenže komu lze ve světě zmítaném válkou vůbec věřit?

10. Venkovské sídlo

Většinou jsme zvyklí na to, že se sedmdesátileté babičky do žádných velkých akcí nepouštějí. Ne tak Franziska. Ta se po pádu Berlínské zdi vrací do svého rodného panství ve východním Německu, které musela její rodina za druhé světové války opustit. Na místo se v románu Venkovské sídlo od Anne Jacobsové vrací společně s vnučkou Jenny a vzpomíná na bezstarostné dětství, ztrátu rodiny i svou první lásku Waltra Iversena, který má být už dávno po smrti. Jenže není.

Související…

Jak dopadne Příběh služebnice? Asi dobře. I když už bez hlavní hrdinky
Markéta Lukášková

foto: Michaela Cásková

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...