fbpx

Zveřejněno: 26. 8. 2017

Barvy, které jsou na stěnách místností domova, mají na jejich obyvatele větší vliv, než si mnoho lidí myslí. Špatnou náladu, nespavost nebo nechutenství může ovlivnit jejich nevhodný výběr. A naopak. Jsou barvy, které nám budou v určitých problémech i pomáhat.

Výběru vhodných barev a jejich působení na člověka se věnuje chromatoterapie a lidé znalostí vlivu té „správné“ využívali již ve staré Číně. Každá z barev na nás nějakým způsobem působí, jsou propojeny s naší psychikou a všichni máme určitě nějakou tu svou oblíbenou. Vybíráme si podle ní oblečení, a tím okolí prozrazujeme i něco o sobě. Ovšem v šatech nejsme celý den. Nejvíce na nás působí právě ty barvy na stěnách, mezi nimiž bydlíme.

shutterstock 400931707

Nebojte se experimentovat, žlutá zlepšuje náladu a nahrazuje slunce

Pokus-omyl? Špatná metoda

Barvy ovlivňují i vzhled interiéru a často se jejich výběr řídí jen podle našeho vkusu. To ale nebývá vždy to nejspolehlivější kritérium výběru. Ne vždy se uprostřed stěn vymalovaných třeba naší milovanou fialovou budeme nakonec cítit opravdu dobře a takový systém "pokus-omyl" může být finančně poměrně náročný.

Jaká barva bude vhodná pro konkrétní místnost, určuje její převažující funkce. Dá se říci, že do místností, kde je potřeba vyvíjet nějakou činnost a setkávat se ostatními, by neměly přijít příliš studené barvy. Naopak do pokojů určených k odpočinku jsou nevhodné syté teplé barvy. To není vše.

Odstín a intenzitu barvy bychom měli také přizpůsobit tvaru, velikosti a poloze místnosti vzhledem ke světovým stranám a také tomu, jak je daná místnost světlá či tmavá. Důležité je také působení dopadajícího světla v různou denní dobu. Pestře zbarvené zařízení pokoje zase vyžaduje tlumenější tóny na stěnách a naopak.

Do kuchyně erotika patří

Příprava jídla v poslední době není jen nutností, ale vaření je zároveň pro stále více lidí i koníčkem, a tak v kuchyni – zvlášť, je-li spojena s jídelním koutem – trávíme čím dál tím víc času.

Teplé barvy – od světle žluté po červenou – povzbuzují apetit. Kupodivu se to netýká jen jídla. Právě kuchyň bývá v různých průzkumech označována za oblíbené místo erotických hrátek. Pamatujme také na to, že barvy na stěnách a barva samotné kuchyně (většinou kuchyňské linky) by měly ladit. Rozhodně je pak snazší přizpůsobit barevnost stěn, než kupovat novou linku v jiném odstínu.

Důležitá je i velikost; do malé kuchyně nejsou vhodné syté a tmavé barvy. I tady jsou ale pravidla od toho, aby byla šikovně porušována. Sytě červené zařízení bude vhodným doplňkem pro čistě bílé či krémové kuchyně a jinak uklidňující zelená v teplejších odstínech (spíše žlutozelená) se dá zkombinovat třeba s kuchyní v dřevěném provedení. 

shutterstock 49489732

Modrá je dobrá na spaní a dodává klid

Pozor na barevnost nábytku

Obývací pokoj už dnes není prostorem pro reprezentaci a daleko přesněji tuto místnost můžeme považovat za multifunkční. Právě podle převažující funkce – místo setkávání, místo pro relaxaci, prostor pro zábavu – budeme moci uzpůsobit barevnost. Jestliže nám poslouží jako prostor pro různé aktivity, můžeme s klidem využít živé barvy.

Místnost ve světlých barvách působí vzdušněji a vypadá větší, tmavší barvy budou působit útulněji. Záleží i na zařízení. Tmavý nábytek si vynutí světlejší stěny a naopak. Určitě bychom se měli vyhnout barvě hnědé, fialové, temně šedé nebo modré. Takzvaná obývací stěna by měla být už minulostí, ale i její fádnost lze vylepšit. Jestliže si nejsme jisti, zda volíme tu správnou barevnost stěn, raději použijeme tlumenější barvu, kterou můžeme vždy ještě osvěžit třeba pestřejšími samolepkami.

Fialová do ložnice?

Barevnost v ložnici by měla být uklidňující. Na stěnách by zde měly vládnout jemné tóny chladných barev. To je vlastnost modré a zelené v tlumených tmavších tónech, ty světlejší zase působí lehce a vzdušně. Mohou to být i pastelové variace béžové, popřípadě odstíny fialové či růžové.

A zase – chcete v ložnici jen spát, nebo je to váš prostor pro sexuální aktivity? Ve druhém případě sáhněte po fialové, která by je měla inspirovat. Pro spánek je zase důležitější modrá. Pohled na ni (než zavřete oči) dokáže snížit tepovou frekvenci i krevní tlak. V modré ložnici se prý také spí déle a spánek bývá hlubší. I zde však můžeme pravidla porušit. Jestliže nemáme problém s usínáním a chceme být hned po ránu aktivní, můžeme mít místo sluníčka dopadajícího do oken na stěnách žlutou teplou barvu. Dobrou alternativou jsou pak různé sofistikované lampy s funkcí budíku, které při probouzení poskytují světlo v teplých barvách.

Výběr s počítačem

V koupelně bude hodně záležet na její velikosti. Pakliže nemá alespoň deset čtverečních metrů, neměly by v ní převládat syté barvy, protože mohou vzbudit klaustrofobické pocity. To samé platí o toaletě. V koupelně také daleko více než jinde bude záležet na vnímání barevné teploty – takzvaně studené navodí pocit chladu a naopak.

Jestliže máme koupelnu s oknem, kam může pronikat sluníčko, budeme mít volbu snadnější. Bílá barva poskytuje efekt čistoty, a tak byla donedávna prakticky tou jedinou, v níž se vyráběla sanitární keramika. Dnes je to jednodušší a na výběr je široká paleta barev.

V současnosti máme také možnost neexperimentovat přímo v reálu, ale s pomocí jednoduchých počítačových programů si své představy o barevnosti interiéru vyzkoušet přímo na jeho fotografii. 

A ještě jeden tip nakonec – požadovaný odstín si nechte namíchat u značkového prodejce barev a hlavně jej nejdříve vyzkoušejte v malém vzorku a nechte zaschnout. Po zaschnutí barvy se totiž její tón většinou změní. Tak abyste se nedivili.

foto: Shutterstock, zdroj: Freshome

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...