fbpx

Bulharsko nepatří mezi vysněné dovolenkové destinace, naopak řada Čechů se Bulharsku záměrně vyhýbá. Důvodem je nevalná pověst tohoto východoevropského státu, avšak nedělejte soudy jen podle toho, co se říká

Zveřejněno: 8. 10. 2019

Mnozí ještě stále na Bulharsko nadávají, stěžují si na staré socialistické hotely, špatnou stravu, poházené odpadky, otrávený personál a nízkou kvalitu všeho. Pokud vám takto začne někdo o Bulharsku vyprávět, je nasnadě otázka: „Kdy a kde se dovolená konala?“ Většinou se vám dostane odpovědi: „Před patnácti či dvaceti lety.“ Dnes můžete v zemi očekávat vysoký komfort, a to za stále relativně nízkou cenu.

Bulharsko prošlo výraznou změnou, a to i přesto, že bylo velmi poznamenáno socialismem. Dnes se ale v zemi nachází luxusní hotelové komplexy, které se svými službami hravě vyrovnají těm západoevropským.

Let z Prahy do Varny trvá zhruba dvě hodiny, na oblíbené Zlaté Písky pak dojedete autobusem z Varny za půl hodinky.

Zapotřebí je nic nenechat náhodě a dovolenou v Bulharsku si dobře naplánovat. Nespoléhejte jen na to, co vám poví v cestovní kanceláři a co najdete v tištěném katalogu. Na internetu můžete porovnat kvalitu jednotlivých hotelů a ověřit si ji v uživatelských recenzích, díky tomu mohou jít obavy ze staré komunistické budovy stranou.

Letadlem za dvě hodinky

Dalším pozitivem, které Bulharsku nahrává, je dostupnost. Let z Prahy do Varny trvá zhruba dvě hodiny, na oblíbené Zlaté Písky pak dojedete autobusem z Varny za půl hodinky. Stejně tak dlouhý letecký spoj můžete očekávat při cestě do Burghasu nebo hlavního města Sofie.

Někteří turisté se do Bulharska vydávají i po vlastní ose automobilem, v tomto případě očekávejte, že na cestách strávíte i více než 17 hodin. Na druhou stranu cesta je cíl, a tak si můžete naplánovat zastávku v třeba v maďarské Budapešti nebo rumunské Bukurešti.

Co nesmíte minout v Bulharsku

Bulharsko ale není jen skvělou cílovou destinací pro odpočinkovou dovolenou, má co nabídnout i turistům, kteří prahnou po poznání. Pokud tak zvažujete, co vidět v Bulharsku, jednoznačně si na seznam míst napište antické město Nesebar, které nechybí ani na seznamu UNESCO, město Varna, které láká nejen na římské veřejné lázně, a slavný Rilský klášter.

V zemi se snadno domluvíte, čeština a bulharština mají podobný slovanský základ.

Z přírodních krás si pak nenechte ujít Údolí růží, kde si lze zakoupit výrobky z okvětních lístků růží, a jednoznačně nesmíte minout ani Ďáblovo hrdlo neboli nejvyšší podzemní vodopád na celém Balkáně.

Nedejte na řeči škarohlídů a dejte Bulharsku šanci, uvidíte sami, že s dovolenou budete spokojeni. Proč?

  1. Bulharsko je levné a dostupné.
  2. Země nabízí v hlavní sezóně jistotu krásného počasí.
  3. Místní kuchyně je výtečná a cenově přijatelná.
  4. Bulharsko je bezpečné.
  5. V zemi se snadno domluvíte, čeština a bulharština mají podobný slovanský základ.
  6. Stát patří do Evropské unie.
  7. Země se pyšní řadou krásných památek i úchvatnou krajinou.

Související…

Co nabízí dovolená ve Spojených arabských emirátech? Luxus a neomezené možnosti
Komerční článek

foto: Shutterstock, zdroj: cKlub

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...