fbpx

Obyvatelé severní Moravy patří mezi první, kteří objevili kouzlo rychlého cestování po železnici a přesedlali z aut do vlaků. Cesta z Ostravy do Prahy jim dnes rychlovlakem Pendolino trvá tři hodiny

Zveřejněno: 16. 10. 2019

Stále více Čechů při plánování cest sází na železnici. Pokud si mají vybrat mezi autem a vlakem, s oblibou volí vlak a autem se nanejvýš přiblíží na vhodné nádraží. Jen České dráhy denně přepravují půl milionu cestujících a jejich počet už deset let roste. Obyvatelé severní Moravy patří mezi první, kteří objevili kouzlo rychlého cestování po železnici a přesedlali z aut do vlaků. Cesta z Ostravy do Prahy jim dnes rychlovlakem Pendolino trvá tři hodiny, do Vídně se dostanou přibližně za dvě a půl hodiny a do Popradu za tři a čtvrt hodiny.

Vlak cestujícím ve srovnání s autem nabízí pohodlné cestování. Místo řízení se mohou věnovat práci, zábavě nebo rodině a přátelům. Stres z dopravní situace na frekventovaných silnicích plných kolon nahrazuje pohoda při sledování filmu na tabletu nebo hra s dětmi, na které v běžný pracovní den nezbývá mnoho času. Ve vlaku si s nimi můžete pročítat pohádkové knížky, hrát nejrůznější hry a užívat si společný čas na cestě.

Stále více vlaků nabízí také Wi-Fi připojení k internetu. České dráhy jich vypravují už přes tisícovku.

Někteří lidé dávají i na cestách přednost práci. Vlak se v takovém případě přemění v pojízdnou kancelář. Studovat dokumenty nebo psát maily a zároveň držet volant, řídit a sledovat dopravní situaci na silnici je nemožné. Ovšem ve vlaku to není žádný problém. Navíc zde máte elektrické zásuvky nebo konektory USB pro napájení notebooků, tabletů a mobilních telefonů. Stále více vlaků nabízí také Wi-Fi připojení k internetu. České dráhy jich vypravují už přes tisícovku od expresů, Pendolin a Railjetů po regionální osobní vlaky. Ve více než 300 spojích vám navíc stevardi nabídnou kávu, ať již připravenou ve vlakovém restaurantu či bistru, nebo v rámci roznáškové služby ČD Minibar.

Všude rychleji

Výhody rychlého a pohodlného cestování dnes objevují i obyvatelé dalších regionů, kde jezdí moderní soupravy po rychlých tratích. Cesta z centra Prahy do Plzně se zkrátila skoro na hodinu, do Českých Budějovic na pouhé dvě hodiny, do Chebu se jede dvě a půl hodiny, stejně jako do Brna. Na těchto relacích si vlak oblíbily tisíce nových cestujících, mezi kterými můžete být i vy.

Rychlé a komfortní vlaky Vindobona, Metropolitan nebo Berliner vás za pouhé čtyři hodiny dovezou z Prahy do Vídně, Bratislavy nebo Berlína.

Vlakem lze pohodlně cestovat také do zahraničí. Rychlé a komfortní vlaky Vindobona, Metropolitan nebo Berliner vás za pouhé čtyři hodiny dovezou z Prahy do Vídně, Bratislavy nebo Berlína. Pohodlné noční vlaky nabízejí komfort hotelových pokojů. Večer se pohodlně ubytujete v lůžkovém voze v Praze a ráno vás přivítají odpočinuté v Popradu, Košicích, Varšavě, Krakově, Budapešti nebo v Curychu.

Související…

Proč si k cestování vybrat hotel v pohybu
Komerční článek

foto: České dráhy, zdroj: České dráhy

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...