fbpx

Nezapomeňte si uzavřít cestovní pojištění s rozšířením o technickou asistenci pro vaše vozidlo v případě potíží. Též není od věci naučit se několik frází souvisejících s dopravní nehodou

Zveřejněno: 29. 8. 2019

Dopravní nehoda je sama o sobě nepříjemnou záležitostí, která stresuje všechny zúčastněné. O to náročnější je její řešení v zahraničí. Ne každý je obeznámen s tím, jak správně postupovat. Důležité je rovněž co nejvíce eliminovat rizika před odjezdem.

Zjistěte si informace dopředu

Před zahraniční cestou se seznamte s dopravními předpisy jak dané země, tak států, jimiž budete pouze projíždět. Měla by vás zajímat povolená rychlost a povinná výbava vozidla. Budete potřebovat dálniční známku, nebo se platí mýtné? Za jakých podmínek je třeba kontaktovat policii při autonehodě?

Při dopravní nehodě v zahraničí volejte ideálně tísňovou linku 112. Díky integrovanému systému se takto dovoláte záchranným složkám v rámci EU.

Samozřejmostí by mělo být platné povinné ručení. U něj si zjistěte, jaký rozsah pojistného krytí u této pojistky máte. Pro větší klid si raději sjednejte též havarijní pojištění. Také si nezapomeňte uzavřít cestovní pojištění s rozšířením o technickou asistenci pro vaše vozidlo v případě potíží. Též není od věci naučit se několik frází souvisejících s dopravní nehodou.

Když dojde k nejhoršímu

Můžete být sebelépe připraveni, ale bohužel třeba i nepozorností jiného řidiče k autonehodě nakonec dojde. Při jejím řešení je nejdůležitější zachovat chladnou hlavu a nepanikařit. Při dopravní nehodě v zahraničí volejte ideálně tísňovou linku 112.

porovnani povinneho ruceni

Díky integrovanému systému se takto dovoláte záchranným složkám v rámci EU zdarma a navíc bude v několika okamžicích lokalizována vaše poloha. Oblékněte si výstražnou vestu, umístěte výstražný trojúhelník a vyčkejte příjezdu záchranných jednotek.

Vše je třeba zdokumentovat

V případě, že se jedná o vážnou nehodu se zraněním, je třeba vždy kontaktovat policii. Stejně tak při poškození majetku třetích osob, podezření na požití alkoholu či návykových látek, pokud došlo k úniku kapalin a podobně. Vždy je nutné se všemi účastníky sepsat záznam o dopravní nehodě, pořídit fotodokumentaci a kontaktovat svou pojišťovnu.

Související…

Tipy a rady, které zajistí, aby se dovolená nezměnila v noční můru
Komerční článek

foto: Top-pojištění.cz, zdroj: Top-pojištění.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...