fbpx

Dovolená by měla být oázou klidu a příležitostí nasbírat zpět energii. Jenže někdy se místo lenošení na pláži nebo pohodového pochodu na horách dočkáme nálože potíží, které mimo náš domov nelze snadno vyřešit

Zveřejněno: 30. 7. 2019

Někteří z nás již zřejmě mají po dovolené, na ostatní teprve odpočinkový čas v zahraničí čeká. Dovolená by měla být oázou klidu a příležitostí nasbírat zpět energii. Jenže někdy se místo lenošení na pláži nebo pohodového pochodu na horách dočkáme nálože potíží, které mimo náš domov nelze snadno vyřešit. Zejména pokud neznáme místní jazyk.

Plánujte a informujte se

Kvůli výše zmíněnému pro vás máme nálož rad a tipů, díky kterým se vyhnete nepříjemným zážitkům a z dovolené si přivezete pouze krásné vzpomínky, suvenýry a spoustu fotek. Určitě nenechávejte přípravu na dovolenou na poslední chvíli.

Prostudujte místní zvyky, aby nedošlo ke zbytečným konfliktům s místními.

Dobře si pročtěte všechny možné rady a pořiďte si průvodce specificky pro místo, kam se chystáte. I malé faux pas může pobyt v jiné zemi znepříjemnit. Naučte se několik základních frází (jak poděkovat, jak se zeptat na cestu) a prostudujte místní zvyky, aby nedošlo ke zbytečným konfliktům s místními. Najděte na internetu i zmínky o tom, v kterých oblastech není bezpečno, a zdaleka se jim vyhněte.

dovolena 532066375

Jak předejít tomu, aby se dovolená v luxusním resortu nakonec nestala noční či denní můrou


Ještě před samotným výběrem dovolené dbejte na to, abyste si zbytečně nepřiplatili za služby, které lze získat mnohem levněji. Mrkněte na nějaký srovnávač zájezdů a vyberte tu nejvýhodnější nabídku. Srovnejte si i hodnocení hotelů, protože občas čekají velká negativní překvapení i v resortech, které se tváří na fotkách luxusně.

Co na palubu?

Do letadla si s sebou vezměte alespoň oblečení na druhý den. Nikdy nevíte, jestli váš kufr na místo skutečně dorazí a v jakém stavu to bude. Neberte si s sebou příliš mnoho elektroniky. Dobře si také prostudujte podmínky vaší cestovní kanceláře a zjistěte, na co máte nárok při jejich nesplnění.

Pokud dorazíte do úplně jiného hotelu s mnohem horší úrovní služeb, pak byste si měli být schopni vyjednat minimálně slevu (a to až do 50 %).

Pozor na zdraví i majetek

Dostatečná hygiena je základ dobrého zdraví a v zahraničí to platí dvojnásobně především v oblastech s horší infrastrukturou. Snažte se pít balenou vodu a vyvarujte se nákupu pokrmů na ulici či na pláži. Veškerou zakoupenou zeleninu a ovoce si před konzumací důkladně omyjte. Střevní potíže zkazily dovolenou i těm nejotrlejším cestovatelům. Pozor dávejte i na sluneční paprsky. V poledních hodinách se držte ve stínu.

Plánovanou cestu nikde příliš nerozhlašujte a domluvte se s někým blízkým, aby čas od času přišel dům či byt zkontrolovat.

I ta nejkrásnější dovolená ale ztratí svůj lesk, když po návratu zjistíte, že se k vám někdo vloupal, nebo že musíte zaplatit nehoráznou sumu za energie. Plánovanou cestu nikde příliš nerozhlašujte a domluvte se s někým blízkým, aby čas od času přišel dům či byt zkontrolovat. Všechna elektrická zařízení, která nemusí běžet (jako lednička), pak vypojte ze zásuvky a rovnou vypněte příslušné jističe.

Jak vidíte, stačí pár rad na to, aby vaše dovolená proběhla v ještě větší pohodě. Informace společně s bezpečností jsou důležité pro každého cestovatele bez ohledu na destinaci.

Související…

Pět tipů, jak snížit dopad na planetu, když jsme na cestách
Kateřina Hájková

foto: Shutterstock, zdroj: cKlub

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...