fbpx

Pro většinu lidí je pořízení auta velkou událostí, kdy racionální uvažování jde mnohdy stranou. Nadšení z nového vozu vyhrává nad obezřetností

Zveřejněno: 16. 7. 2019

Potřebujete koupit automobil, ale chybí vám na něj peníze? Nevadí. Dnes kvůli pořízení vozu, a to ať už ojetého či nového, nemusíte čekat, až si potřebnou částku z výplaty odložíte. Vůz pořídíte i bez úspor. Pomůže vám s tím banka, automobilka, autobazar nebo leasingová společnost. Na co si ale dát při výběru vhodného způsobu financování pozor?

Ten, kdo nemá naspořeno na koupi vozu, se obvykle rozhoduje mezi dvěma možnostmi, kterými jsou úvěr na auto a leasing. Největší výhodou autopůjčky je, že vlastníkem vozidla jste od začátku, což se u leasingu říct nedá, ten je v podstatě jakýmsi pronájmem.

Nekupujete-li vozidlo za své, je nutné vždy počítat s tím, že za něj zaplatíte více, než je jeho kupní cena.

Vy za auto platíte měsíční nájem po předem stanovenou dobu, jakmile smluvené období skončí, automobil buď vrátíte, nebo si ho za zůstatkovou cenu odkoupíte. Avšak tato pravidla platí jen u finančního leasingu, v případě operativního nemáte na výběr a vozidlo vracíte zpět leasingové společnosti vždy.

Není jen půjčka a leasing

Nekupujete-li vozidlo za své, je nutné vždy počítat s tím, že za něj zaplatíte více, než je jeho kupní cena. Proto rozhodně neberte první nabídku, na kterou narazíte. Pro většinu lidí je pořízení auta velkou událostí, kdy racionální uvažování jde mnohdy stranou. Nadšení z nového vozu vyhrává nad obezřetností. Přitom u všech zmiňovaných způsobů financování je nutné být na pozoru. Pokud sjednáváte spotřebitelský úvěr v bance nebo u nebankovní společnosti, dobře si porovnejte aktuální nabídky na trhu. Zajímejte se především o výši roční procentní sazby nákladů (RPSN) a volte tu nejlevnější variantu.

Stejně jako u leasingu automobilky umožňují zákazníkům pořídit si vůz do vlastních rukou, nebo na pronájem.

Při jednání s autobazary se nenechte ukonejšit nízkou měsíční splátkou, dlouhá doba splatnosti a poplatek za vyřízení úvěru vás může vyjít pěkně draho. Vždy se proto ptejte na konečnou cenu, kterou za vozidlo zaplatíte. Kupujete-li nový automobil, pak kromě leasingu zvažte i půjčku od automobilky. Ty nově nabízí výhodné úvěrové služby, jejichž součástí je také servis vozu a pojištění. Stejně jako u leasingu automobilky umožňují zákazníkům pořídit si vůz do vlastních rukou, nebo na pronájem. Je tak jen na vás, zda si auto budete chtít nechat, nebo ho později vyměnit za novější model.

Půjčku vybírejte pečlivě. Stejně jako auto

Možností, jak financovat vůz, je celá řada, nemusíte se spoléhat jen na své úspory. Pokud se ale rozhodnete pro jeden z úvěrových produktů, vždy dobře zvažte, zda budete mít na jeho splácení. Vhodným řešením může být třeba online půjčka, rozhodně se nevyplatí nic hned zavrhovat, avšak zároveň není dobré brát první, co se namane.

K půjčce přistupujte stejně tak jako k výběru vozu, ať zvolíte pro vás to nejvýhodnější řešení.

Související…

Elektroauta od roku 2023 potáhnou růst prodejů všech aut. A sníží spotřebu energie
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Půjčka.co

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...