fbpx

Úřady se vymlouvají, že jim falešné účty slouží k vymáhání práva. Neziskovka chce, aby se tajnými účty netajily

Zveřejněno: 18. 6. 2019

Neziskovka The Electronic Frontier Foundation, která je zaměřená na ochranu soukromí v digitálním světě, vyzvala Facebook, aby se podíval na šíření tajných státem spravovaných účtů, které jsou určené k "vymáhání práva". Britský Guardian na tuto síť profilů provozovaných americkými imigračními a celními úřady upozornil v první půli dubna.

Nadace EFF brání občanské svobody v online prostředí a samozřejmě se jí nezamlouvá, že státní orgány vytvářejí na Facebooku falešné účty, které slouží ke špehování ostatních uživatelů. Politika Facebooku navíc zakazuje všem uživatelům (nejen vládním organizacím) falešné profily zakládat.

Účty jsou často prozrazeny až po několika měsících či letech od doby, kdy se nějakým způsobem podílely na vymáhání práva.

Dave Maass z EFF zdůraznil, že problém je větší, než se zdá, a mnohem zásadnější, než se o něm lidé dočtou v tisku. Účty, které pod falešnou identitou a ve státních službách získávají informace, jsou často prozrazeny až po několika měsících či letech od doby, kdy se nějakým způsobem podílely na vymáhání práva.

Zneužití se netrestá

Zástupci policejních oddělení v Ohiu, New Yorku, Georgii a Nebrasce přiznali, že jejich vyšetřovatelé falešné profily na Facebooku využívají. Stejně tak to potvrdila federální agentura US Drug Enforcement Administration. Americké státní orgány si jsou vědomy, že porušují pravidla Facebooku, ovšem žádné znepokojení nad tímto jednáním nevyjadřují. Facebook prý odmítl žádost o konfrontaci s policejním oddělením v San Franciscu poté, co bylo zjištěno, že zmíněné falešné účty byly použity při vyšetřování trestných činů.

Orgány činné v trestním řízení jsou povinny používat na Facebooku své skutečné jméno a provozování falešných účtů není povoleno.

Facebook by podle EFF měl zveřejnit údaje o tom, kolik falešných účtů státních orgánů eviduje. A měl by také upozornit uživatele, kteří s těmito účty komunikovali, o jaké úřady šlo. Neziskovka dále radí Facebooku, aby změnil podmínky směrem ke státním úřadům. Mělo by v nich být výslovně uvedeno, že tyto úřady nepracují s falešnými profily. A ty úřady, které by mohly falešné účty provozovat a využívat například při vyšetřování, by měly být výslovně jmenovány. Samotný Facebook oficiálně okomentoval aktivitu EFF tím, že ji vítá a jde mu o transparentnost a soulad v podmínkách.

Facebook má návod určený speciálně pro bezpečnostní složky, kde se píše o tom, že i orgány činné v trestním řízení jsou povinny používat na Facebooku své skutečné jméno a provozování falešných účtů není povoleno. Proti státním falešným účtům je pak zasahováno stejně jako proti těm, které provozují běžní lidé. Jenže ve skutečnosti není.

Související…

Kdy bude na Facebooku víc mrtvých než živých? Za 50 let
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...