fbpx

Mattel začal na posledních modelech barbín spolupracovat s National Geographic. Za pár let bychom tak mohli mít na univerzitách víc entymoložek

Zveřejněno: 19. 3. 2019

Že šedesátka není žádný věk pro ženu, která se umí udržovat, dokazuje plastová Barbie. Ano, ona slavná hračka byla představena světu před šedesáti lety, konkrétně 9. března 1959 na Mezinárodním veletrhu hraček v New Yorku. Že má chuť do života, předvádí Barbie i v nové roli astrofyzičky.

Společnost Mattel usoudila, že je potřeba u dětí bourat takzvané genderové stereotypy, a tak přišla ve spolupráci s magazínem National Geographic s novými rolemi pro tuto pořád populární panenku. Nová série s postavičkou Barbie bude představovat ženy, které se věnují STEM oborům (STEM – Science, Technology, Engineering and Mathematics), tedy přírodním vědám, technice, inženýrství a matematice. Jde o obory, v nichž podle společnosti Mattel dominují muži, což ovšem v případě astrofyziky tak zcela pravda není. Nicméně krok byl učiněn a hned začal vyvolávat rozporuplné ohlasy.

Příbuzná z Německa

Barbie se narodila jako „vymodlené dítě“. Prezidentka firmy Mattel Ruth Handlerová se svými dětmi Barbarou a Kennethem byla na výletě v Evropě. Už předtím si všimla, že její dcera ponechává stranou ty nejhezčí panenky a raději si hraje s papírovými, které si sama vytvořila, a dávala jim dospělé role. Nechtěla prostě nějaké mrně, o něž by se jako maminka starala, potřebovala spíš dospělejší kamarádku. Osud tomu chtěl, že v Německu (tehdy západním, pochopitelně) paní Ruth Handlerová narazila na tehdy populární panenku Bild Lilli, která tomu odpovídala.

ken 0351551758

Během let dostala Barbie přítele, rodinu, zvířecí miláčky a pak i jiné barvy pleti


Koupila tři, jednu dala dceři a druhé dvě vzala do firmy, kde podle nich vznikla „Teen-Age Fashion Model“, tedy první panenka Barbie, která dostala jméno po dceři paní Ruth. Během prvního roku výroby bylo prodáno na tři sta padesát tisíc panenek s modelovým šatníkem, jenž se šil ručně v Japonsku. Léta běžela a Barbie dostala přítele, rodinu i smyšlený životopis, vlastnila čtyři desítky domácích mazlíčků (dokonce i pandu) a v rámci jakési korektnosti měnila barvu pleti i vzhled – dokonce existuje i s tváří malířky Fridy Kahlo.

Barbie také pronikla do světa chytrých technologií jako „ajťák“ a počítačová inženýrka spolu s doprovodnou komiksovou knihou I Can Be a Computer Engineer.

Od počátku zarážející disproporce budily obavy, aby se z holčiček, jež si s Barbie od dětství hrály, nestaly anorektičky. Finská University Central Hospital v Helsinkách dokonce vyzkoumala, že Barbie chybí asi 17 až 22 procent tělesného tuku, které by měla mít, aby normálně začala menstruovat.

Omyl s inženýrkou

Podezření se nepotvrdilo. I když se v americké populaci anorektičky pochopitelně vyskytují, mladá populace spíš tloustne. I tak Mattel nechal navrhnout a před několika lety dal na trh Curve Barbie, která svými rozměry více odpovídá realitě. Barbie také pronikla do světa chytrých technologií jako „ajťák“ a počítačová inženýrka spolu s doprovodnou komiksovou knihou I Can Be a Computer Engineer. V té ovšem spoléhá na dva kamarády (jeden je pochopitelně tmavé pleti), kteří jí pomohou naprogramovat hru, co si vymyslela. 

Po tvrdé kritice byla tato knížka stažena z trhu. Nyní tedy v rámci genderové vyváženosti přichází Barbie zkoumat náš vesmír nebo třeba bádat nad podmořským životem v polárních oblastech. Lisa McKnightová, Senior Vice President a generální ředitelka programu Barbie, si myslí, že panenka teď bude moci holčičkám ukázat nové role ženy, a budou si tak moci samy sebe představit v roli vědkyň. Zároveň prý Barbie přenese zkoumání okolního světa přímo do dětských pokojů. To vypadá na první pohled docela rozumně, ale vědecký pokus, který byl uskutečněn už před pěti lety, říká něco zcela jiného.

Mrs. Potato Head

Doktorka Aurora Shermanová z Oregon State University a její kolegyně Eileen Zurbriggenová z University of Santa Cruz pozvaly několik skupin dívek a nechaly je, aby si v klidu pohrály s několika panenkami. V jedné ze skupin měly holčičky od čtyř do sedmi let klasickou Barbie, v druhé to byla Barbie ve „vědeckých“ rolích, například jako doktorka, a ve třetí dostaly dívenky panenku Mrs. Potato Head. Na hraní měly všechny skupiny jen pět minut a hned po té byly holčičky jednotlivě tázány, kolik z deseti různých zaměstnání by mohly v budoucnu dělat a kolik z těch povolání by mohl vykonávat chlapec.

Hra s Barbie posiluje kulturní stereotypy o postavení žen ve společnosti a říká dívenkám, jak by jednou měly vypadat a jednat.

Výsledky studie, které tehdy zveřejnil magazín Sex Roles, byly jednoznačné. Pětiminutové hraní s Barbie nemělo žádný dopad na aspirace dívčí kariéry. A bylo jedno, zda si děvčata hrála s panenkou klasickou či v roli lékařky. Dívky, které si hrály s panenkou-bramborou, samy sebe oproti hochům však nijak neupozaďovaly. Aurora Shermanová a Eileen Zurbriggenová se shodly, že Barbie je natolik sexualizovaná hračka, že nezáleží na tom, jestli má lékařský plášť či cokoli jiného na sobě. Hra s ní posiluje kulturní stereotypy o postavení žen ve společnosti a říká dívenkám, jak by jednou měly vypadat a jednat, tedy soustředit se především na svůj vzhled a podle toho přizpůsobit chování.

Více entomoložek?

Společnost Mattel ovšem spoléhá na to, že jí pomůže National Geographic, aby všechny panenky a jejich doplňky odpovídaly realitě. Na to má dohlížet poradní rada z řad zaměstnankyň společnosti v čele s šéfredaktorkou časopisu National Geographic Susan Goldbergovou. To ovšem tak trochu připomíná začarovaný kruh – nejde o to, aby Barbie měla dokonalou výbavu, odpovídající současným trendům a nejnovějším technologiím, to už se jednou ukázalo jako omyl.

barbie etymo

Entomoložce musejí hlavně ladit motýli k očím


Ostatně když se podíváme na novou Barbie entomoložku, tak si musíme všimnout, že se zaobírá především motýly, a zvláště ten modrý ohromně ladí s jejími kukadly a blonďatými vlasy. Natolik, že si nevšimneme, že někteří brouci mají jen čtyři nožičky. Mimochodem, v té radě jaksi schází mužské zastoupení, o zastoupení transgenderovém ani nemluvě, a i kdyby nějaké bylo…

Související…

Jak oslavit MDŽ v časech všudypřítomného hnutí Me Too
Ivan Verner

Současní astrofyzikové či entomologové si zřejmě v dětství s panenkami nehráli. Takže nad tím, jak se tedy, hrome, ke svému vědnímu oboru dostali, aniž by do hry vstoupil Mattel a National Geography, můžeme nechat vývojáře panenek dále hloubat. Možná v tom nějakou roli sehrál malý dalekohled či lupa. Nicméně tento hračkářský kolos může být s Barbie navýsost spokojen. Panenka zažívá novou vlnu zájmu a celosvětové hrubé tržby z jejího prodeje ve čtvrtém čtvrtletí 2018 meziročně vzrostly o dvanáct procent. Lze tedy očekávat, že zhruba za dvacet let stejně vzroste i počet astrofyziček a etymoložek.

foto: Profimedia, zdroj: Forbes

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...