fbpx

Bezos a Trump ve válce: Jako zbraně používají (svá) média 1 fotografie
Fotografie z června 2016, kdy si ještě Jeff Bezos (zcela vpravo) s americkým prezidentem mohli přijít na jméno. Šéf Microsoftu Satya Narayan se jejich sporu momentálně neúčastní

Mediální války nejsou nic nového. Známe je i my, a to jak ze současnosti, tak z minulosti. Když se ale do sebe pustí nejbohatší muž planety s tím nejmocnějším, má to přece jen jiné grády

Zveřejněno: 14. 2. 2019

Donald Trump se mě snažil vydírat, naznačuje nejbohatší muž současnosti a majitel společnosti Amazon Jeff Bezos. Alespoň tak by se dala interpretovat nejnovější mediální bitva mezi ním a šéfem Bílého domu. Bulvární magazín National Enquirer, který má blízko k prezidentovi USA, totiž prý Jeffovi Bezosovi vyhrožoval, že zveřejní jeho intimní fotografie. Právě tento magazín už dříve zveřejnil korespondenci mezi Bezosem a Lauren Sanchezovou, kvůli které se nejbohatší muž planety rozvádí. A jaká je role Trumpa? National Enquirer intimní vzkazy vytáhl na veřejnost v době, kdy se mluvilo o Bezosově kandidatuře na prezidenta USA. Právě nejbohatší muž by mohl být slušně zaopatřeným rivalem Donalda Trumpa v nadcházejících volbách.

Poslední výhrůžky magazínu přišly poté, co Bezos podnítil vyšetřování, jehož cílem je zjistit, jak se jeho korespondence s milenkou do magazínu dostala. „Sdělili mi, že mají daleko víc mých textových zpráv a fotografií, které jsou připraveni publikovat, pokud nebude z mé strany vše zastaveno,“ uvedl podle listu The Independent Bezos. „Mí právníci tvrdí, že AMI (American Media, Inc. – vlastník magazínu National Enquirer, pozn. red.) nemá žádné právo zveřejnit fotografie bez souhlasu lidí na nich zobrazených, nebo pokud jejich zveřejnění není ve zpravodajském zájmu,“ dodal.

Odvolej, nebo to tiskneme

Přestřelka vypukla měsíc poté, co bulvární National Enquirer vypustil do světa článek, který mimo jiné obsahoval třaskavý materiál v podobě zpráv, jež si Bezos vyměňoval s bývalou reportérkou televizní stanice Fox TV Lauren Sanchezovou. Bezos se tedy celkem logicky pokoušel zjistit, jak bulvární plátek k textům přišel. Jenže bezpečnostní specialista Enquiureru Gavin de Becker došel k závěru, že Bezosovo vyšetřování je politicky motivováno a jeho konečným cílem je diskreditovat prezidenta Donalda Trumpa. Proto zástupci AMI po Bezosovi chtěli, aby za slib neopublikování dalších detailů jeho vztahu se Sanchezovou učinil veřejné prohlášení, že o politiku nejde.

Prvním pojítkem je dlouholeté přátelství mezi Trumpem a Davidem Peckerem, šéfem AMI.

Mohlo by se zdát, že jde jen o jakési přeměřování „pindíků“ bohatých a vlivných kluků, ale nejde. Jeff Bezos kromě toho, že mu patří Amazon, vlastní také vlivný deník The Washington Post. Donald Trump, jak známo, nemá toto médium příliš v oblibě, protože na něho bylo v minulosti několikrát ošklivé, za což ho americký prezident zařadil do škatulky s těmi, jež šíří takzvané fake news. A také proto, že v poslední prezidentské kampani prý stranilo Trumpově protikandidátce Hillary Clintonové.

Jenže co má s National Enquirerem společného zrovna Donald Trump? Hned několik věcí. Prvním pojítkem je dlouholeté přátelství mezi Trumpem a Davidem Peckerem, šéfem AMI. V srpnu 2014 se totiž Trump a Pecker měli sejít v Trump Tower v New Yorku, kde Pecker Trumpovi údajně nabídl, že National Enquirer zařídí, aby se ven nedostaly žádné kompromitující informace, týkající se možných Trumpových milostných avantýr.

Mívali se rádi

Svou práci ostatně Enquirer zjevně i odvedl. V roce 2016 měl totiž zaplatit někdejší modelce Karen McDougalové 150 tisíc dolarů za to, že pomlčí o svém vztahu s Trumpem. Magazín údajně také poskytl dalších 130 tisíc pozdějšímu Trumpovu právníkovi Michaelu Cohenovi, aby za podobné mlčení zaplatil pornoherečce Stormy Danielsové. Předání peněz mělo v tomto případě dokonce proběhnout v předvečer prezidentských voleb. Cohen byl později odsouzen na tři roky do vězení mimo jiné za porušování pravidel financování kampaně.

Konečně si do mě Trump rýpnul. Přesto má v naší raketě Blue Origin stále rezervované sedadlo.

Je jistě zajímavé, že nevraživost mezi Trumpem a Bezosem nepatří do kategorie „odjakživa“. Dříve se Trump vůči muži s majetkem převyšujícím 150 miliard dolarů (asi 3,4 bilionu korun) vyjadřoval velmi uctivě a s respektem. Počátek jejich nepřátelství se datuje do prosince roku 2015. Začal si Trump, a jak je jeho dobrým zvykem, využil k tomu Twitter.

Jeffa Bezose tehdy obvinil, že deník The Washington Post koupil čistě z toho důvodu, aby snížil své daňové povinnosti. „Washington Post, kterému klesají zisky, je vlastněn Jeffem Bezosem za účelem snížení daňové povinnosti u jeho neziskové společnosti Amazon,“ twítnul si v den výročí útoku na Pearl Harbor Donald Trump. „Konečně si do mě Trump rýpnul. Přesto má v naší raketě Blue Origin stále rezervované sedadlo,“ opáčil Bezos a oheň byl na střeše.

Historická žumpa

Používání médií coby politického nástroje ale není nic nového ani překvapivého. A to ani v našich končinách. Vzpomeňme například více než tři roky starou aféru kolem tehdejšího ministra vnitra Milana Chovance. Sám Chovanec zveřejnil fotografii, na níž byl vyobrazen s neznámou nahou ženou, jíž se exministr dívá na intimní partie. Ministr tvrdil, že šlo o fotomontáž vyrobenou na objednávku a veškeré podklady předal policii. Za útokem měl podle ministra vnitra stát mediální dům Mafra, který v té době ještě Andrej Babiš neměl převedený do svěřenského fondu. Kauza se dostala na světlo už v říjnu 2015. Od té doby se nic nevyšetřilo.

Své skandály, které byly náležitě zužitkovány v médiích, ale měla i první Československá republika. Zde je asi nejznámější takzvaná „špiritusová aféra“, která též vešla do historie jako lihová nebo jako aféra Práškova. Pojmenována byla podle Karla Práška, ministra zemědělství v letech 1918 až 1920 a senátora v letech 1920 až 1925. Prášek byl politikem agrární strany a mimo jiné také předseda Družstva hospodářských lihovarů.

Související…

Není nějak štíhlejší? A nemá větší ruce? Trump na sociálních sítích
Jan Handl

Aféra politickou scénou otřásla v letech 1923 a 1924. Karel Prášek byl obviněn z toho, že zneužil asi třicet milionů korun z lihovarnického dispozičního fondu na úplatky politikům. Když se přišlo na to, že peníze ve fondu chybějí, Prášek nedokázal vysvětlit, kde jsou. Bránil se pouze poukazováním na to, že i jiní politici a ústavní činitelé mají své dispoziční fondy, ačkoli jejich zneužití neuměl dokázat. Předseda agrární strany Antonín Švehla, jenž měl s Práškem dlouhodobé neshody, situace využil a donutil ho k rezignaci jak na funkci předsedy Senátu, tak na samotný senátorský mandát. Říká se, že za Práškovou likvidací stáli i lidé z okruhu Tomáše Garrigua Masaryka, neboť ani prezident ho neměl příliš v lásce. List Přítomnost nazval aféru „nejošklivějším vředem, který během pěti let samostatnosti zohyzdil náš politický život“. Bezosova aféra zatím žije vlastním životem. A my se můžeme těšit, zda jsou americké vyšetřovací orgány stejně zdatné jako ty naše.

foto: Profimedia, zdroj: Independent

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...