fbpx

Americký prezident veřejně nadává na fake news, tedy falešné a zmanipulované zprávy. Jeho vlastní upravené fotografie mu zas až tak nevadí

Zveřejněno: 27. 1. 2019

Redaktoři webu Gizmodo se zaměřili na fotografie zveřejňované na oficiálních facebookových a instagramových profilech Donalda Trumpa. Zjistili, že některé záběry jsou poupravené tak, aby prezident Trump vypadal hubenější a řekněme sportovněji.

Pokud se na některé fotografie podíváte detailněji, všimnete si, že Trump má například i trochu prodloužené prsty. Americký prezident je prý posedlý velikostí svých rukou a zdá se, že si přeje, aby na fotografiích vypadaly větší. Grafici evidentně nemají s podobnými úpravami problém.

gizmodo

Gozmodo arovnává upravenou fotku na Facebooku Donalda Trumpa (vlevo) a originál


 

Magazín Gizmodo našel nejméně tři případy změněných fotografií zveřejněných od října loňského roku a vyvrátil tím názory, že šlo o jednorázovou záležitost. Zda byly fotky upraveny pomocí aplikace Facetune nebo ve Photoshopu či pomocí jiného podobného nástroje, není jasné. Ale zdá se být zřejmé, že změny prostě proběhly.

Matt Novak z Gizmoda poukazuje na jiná drobná vylepšení fotek, například na zmenšené Trumpovo břicho či úpravu kůže kolem krku.

Jedna z fotek, která byla zveřejněna 17. ledna na oficiálním facebookovém účtu prezidenta Trumpa, byla upravena tak, aby jeho tvář vypadala hubenější a jeho prsty „trochu delší“. Lidé z Gizmoda srovnali fotografii s jejím originálem zveřejněným na Flickru Bílého domu a skutečně, rozdíl je viditelný.

Prstík a bříško

V jiném případě je na Trumpově oficiální facebookové stránce na fotce zveřejněné 3. října 2018 zobrazen Trumpův obličej poněkud podivně.

gizmodo1

Tady už to grafici v kampani na Facebooku nazvané @realpresident trochu přehnali


Podle redaktorů lépe než ve skutečnosti, navíc má prezident na této fotografii prodloužený prst.

Související…

Trumpova administrativa toho přinesla hodně. I rekordní zvýšení emisí
Jan Handl

Některé změny fotografií jsou velmi decentní, ale zřetelné. Záměr se ovšem zdá být jasný. Matt Novak z Gizmoda poukazuje na jiná drobná vylepšení fotek, například na zmenšené Trumpovo břicho či úpravu kůže kolem krku a spodní části Trumpova obličeje ve zmíněném lednovém příspěvku.

foto: Gizmodo, zdroj: Slate

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...