fbpx

Instagram rozmaže obrázky sebepoškozování. Uvidíte je, až když kliknete 1 fotografie
Molly Russelová spáchala sebevraždu v roce 2017. Rodiče jsou přesvědčeni, že to bylo kvůli Instagramu

Instagram, to je ten mladší brácha Facebooku, po smrti Molly Russellové přehodnocuje svou politiku. Cílem je prý ochránit uživatele před sebepoškozujícími a sebevražednými tendencemi. Jenže, má to chybičku

Zveřejněno: 8. 2. 2019

V roce 2017 si vzala život britská teenagerka Molly Russellová. Za její smrt obvinila rodina právě Instagram, protože na jejím účtu objevila sdílený obsah odkazující k depresivním myšlenkám i k sebevraždě. Šéf Instagramu Adam Mosseri se na začátku února podle magazínu Cnet. setkal s britským ministrem zdravotnictví Mattem Hancockem, aby diskutovali o bezpečnosti na této sociální síti. Hancock totiž už dříve uvedl, že bude požadovat zákaz platforem, které nedělají nic pro to, aby skryly problematický obsah. Mosseri ale ministrovi slíbil něco, co po mírném přemýšlení vlastně vůbec nedává smysl.

Současná politika Instagramu umožňuje lidem zveřejňovat obrázky a popisky, které se týkají deprese a sebepoškozování, aby zde tito nešťastníci mohli hledat podporu a otevřeně o svém duševním zdraví postovat. Neumožňuje ale sdílení obsahu, který sebepoškozování nebo sebevraždu podporuje nebo k nim povzbuzuje.

Uznáváme, že musíme věnovat příspěvkům, které se týkají sebepoškozování a sebevražd, větší pozornost a chránit před takovým obsahem zranitelné uživatele.

Vedení společnosti v této věci jednoduše spoléhá na to, že nevhodný obsah nahlásí sami uživatelé. Mosseri ale potvrdil, že si je vědom skutečnosti, že Instagram nejedná v této věci dostatečně rychle a že se nezasazuje o to, aby nevhodné příspěvky vyhledával a mazal.

Politika se mění?

Instagram, který je ve vlastnictví společnosti Facebook, největšího giganta na poli sociálních médií, nyní na základě případu sebevraždy Molly tento přístup přehodnocuje. „Naši dosavadní práci jsme přísně zhodnotili, a ačkoliv jsme se i doposud soustředili na jedince zranitelné a náchylné k sebepoškozování, uznáváme, že musíme věnovat příspěvkům, které se týkají sebepoškozování a sebevražd, větší pozornost a chránit před takovým obsahem zranitelné uživatele,“ prohlásil Mosseri.

Obrázky zobrazující sebepoškozování budou nyní rozmazané, takže je lidé nebudou moci vidět, pokud se sami aktivně nerozhodnou.

Všechno tedy vypadá fajn a ony "změny" dokonce už na sociální síti probíhají. Mosseri popsal, jak inženýři a recenzenti obsahu ztěžují vyhledávání příspěvků zobrazujících sebepoškozování tím, že brání doporučování souvisejících obrázků, hashtagů, účtů a navrhování hledaných výrazů, které se objevují při jejich zadávání do vyhledávacího panelu. Samotné obrázky zobrazující sebepoškozování budou nyní rozmazané, takže je lidé nebudou moci vidět, pokud se sami aktivně nerozhodnou. Respektive ten, který se bude chtít podívat, je bude muset rozkliknout.

Poslední se počítá

Těžko říct, jestli si na to udělali v Instagramu poradu a zameditovali si během ní ve fat boyích nebo při ping pongu, ale tentokrát to místním mozkům moc nevyšlo. Představme si třeba (a teď to bude trochu morbidní) Molly Russellovou, která si najde obrázek se znaky sebepoškozování, ale ty znaky budou rozmazané. Molly si podle inženýrů z Instagramu logicky řekne: Tak na tohle teda nekliknu, protože by se mi ta fotografie zobrazila se vším všudy... Takže s těmi myšlenkami na sebevraždu okamžitě končím.

Související…

Jak influencerka vystřízlivěla z Instagramu a začala si na cestě zase užívat
Klára Ponczová

Anebo tu z vývojářů Instagramu a pana Mosseriho děláme blbce zbytečně. Udělat takový zbytečný filtřík je pro Instagram vlastně výhodné. Každé kliknutí myší se přece počítá. I to poslední.

foto: Archiv rodiny Russel, zdroj: Cnet.

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...