fbpx

Ještě donedávna šlo o jedničku na trhu mobilních telefonů. Jenže už i jablíčkáři pochopili, že jejich láska stojí trochu moc

Zveřejněno: 18. 8. 2019

iPhone byl symbolem výrobku, který svým výrobcům dokáže přinést nebývalý zisk. Důraz na uživatelský komfort ve spojení s kultovním statusem zaručovaly společnosti Apple přes 80 procent zisků z globálního prodeje mobilních telefonů i přesto, že počet prodaných kusů činil necelou pětinu celkového objemu. To už ale v brzké době může přestat platit. V prosinci minulého roku totiž zisky Applu z iPhonů poprvé poklesly a jsou nejhorší od roku 2014.

Důvodů může být několik, ten hlavní popsal sám šéf firmy Tim Cook, když v dopise investorům Applu nejdříve uvedl, že „na rozvinutých trzích lidé neupgradovali své mobilní telefony tak, jak jsme čekali“, a v rozhovoru s finančním analytikem Stevem Milunovichem už to přiznal natvrdo: „Jedním z faktorů je i cena.“

Je zřejmé, že cenotvorba na takové drobnosti, jako je kupní síla obyvatel, do této chvíle příliš nebrala ohled.

Proto se Cook rozhodl rozlišit cenu nových iPhonů podle toho, kde se budou prodávat, popisuje server TheNextWeb. „Po vyhodnocení makroekonomických podmínek na některých trzích jsme se rozhodli stanovit cenu adekvátně k cenám z roku předtím. Chtěli jsme pomoci prodejům v některých oblastech,“ řekl Cook agentuře Reuters.

cook 1069919405

Tim Cook: S těmi cenami už asi fakt musíme něco dělat


Většina lidí si nezjišťuje, kolik stojí stejný iPhone v různých částech světa. Rozdíly ale mohou být až zarážející. iPhone XS se základní velikostí paměti 64GB stojí nejmíň v USA, konkrétně 999 dolarů, ve Velké Británii přijde v přepočtu ovšem už na 1319 dolarů. A nejdražší je iPhone v Brazílii, kde za stejný model zaplatíte 1933 dolarů, v Česku jsme na „rozumné“ úrovni 1332 dolarů. Je zřejmé, že cenotvorba na takové drobnosti, jako je kupní síla obyvatel, do této chvíle příliš nebrala ohled.

 
Země Cena
Rakousko 1311
Brazílie 1964
Česko 1326
Německo 1311
Maďarsko 1442
Polsko 1325
Švýcarsko 1200
Turecko 1874
USA 999

 

Část rozdílu jsou daně, část můžou být náklady na dopravu. Což ovšem mezinárodní rozdíly v cenách neospravedlňuje. A Apple dospěl do bodu, kdy už celou situaci prostě musí řešit.

Pečujeme o zdraví

Ve stejném rozhovoru mluvil Cook o rozvoji služeb, kde se zisk Applu zvýšil oproti předešlému roku o 19 procent. „Když se v budoucnu někdo zeptá, čím přispěl Apple nejvíc lidstvu, bude se odpověď týkat zdraví. Demokratizujeme péči o něj. Bereme moc z rukou institucí a dáváme lidem moc, aby si své zdraví řídili sami.“

Za to, jak dobrou technologii dostáváte, je to dobrá cena. A stále víc lidí kupuje telefony na splátky, takže původní cenu platí najednou jen málokdo.

V první polovině tohoto roku má Apple také spustit svou streamovací platformu. Cook poznamenal, že hrubá marže se s rozvojem služeb efektivně zvyšuje. A (logicky) čím víc telefonů firma prodá, tím víc vydělá na službách. Snížení ceny iPhonů tedy bude dávat smysl. Ovšem pozor. V roce 2017 při uvedení iPhone X na trh tvrdil stejný Tim Cook, že by si lidé neměli stěžovat na cenu: „Za to, jak dobrou technologii dostáváte, je to dobrá cena. A stále víc lidí kupuje telefony na splátky, takže původní cenu platí najednou jen málokdo.“

Bude určitě zajímavé, s jakými cenami pro nové iPhony přijde Apple letos v září, což je již tradiční doba uvádění nových modelů na trh. To, že je kupní síla českého inženýra zlomkem kupní síly německého instalatéra, je obecně známým faktem. I proto se v Applu rozhodli, že na trzích, kde lokální měna oslabila vůči dolaru, budou ceny snižovat. Jak vysoká ta sleva bude a do jaké míry to bude mít na kupní potenciál vliv, je zatím otázkou. Pokud bude nový iPhone zlevněn ze 40 tisíc na 37 tisíc korun, nemusí to mít v zemi, kde průměrná měsíční mzda je na dvou třetinách nového přístroje, na celkové prodeje zásadní vliv. A nový Apple Store v Praze už Applu trn z paty nevytáhne vůbec.

Související…

Máte iPhone? Jste bohatý člověk
Jan Handl

foto: Shutterstock, zdroj: Mashable

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...