fbpx

Jedna rozsáhlá síť produkující dezinformace byla údajně koordinována ruskou státní zpravodajskou agenturou Sputnik, druhá byla aktivní na Ukrajině a řídili ji z Petrohradu

Zveřejněno: 18. 1. 2019

Společnost Facebook ve čtvrtek uvedla, že odhalila a vypnula rozsáhlé dezinformační sítě, jež jsou napojené na ruské státní instituce, které operují ve východní a střední Evropě. Největší síť byla propojena s ruskou státní zpravodajskou agenturou Sputnik. Tato organizace koordinovala celkem 289 stránek a 75 účtů na platformě Facebooku, informacemi bylo tak osloveno přibližně 790 000 jeho uživatelů.

„Tyto účty byly navrženy tak, aby vypadaly jako nezávislé zpravodajské stránky, ale na základě naší analýzy byl obsah ve skutečnosti spjat se Sputnikem,“ uvedl Nathaniel Gleicher, šéf bezpečnostní politiky Facebooku. Společnost Facebook uzavřela stránky na základě svých pravidel o autenticitě stránek, které nesmějí vyvolávat dojem, že jsou něčím jiným, než opravdu jsou.

Jsem ráda, že Facebook začal konkrétně konat a že naše jednání o lepší ochraně proti dezinformacím má reálné výsledky.

„Je moc dobře, že Facebook začal konkrétně konat,“ konstatovala pro Flowee eurokomisařka Věra Jourová, která za Evropskou komisi se zástupci Facebooku a provozovateli dalších sociálních sítí jedná o ochraně spotřebitelů od loňského února. „Jsem ráda, že Facebook začal konkrétně konat a že naše jednání o lepší ochraně proti dezinformacím má reálné výsledky,“ dodala eurokomisařka.

135 tisíc na reklamu

Informace ze stránek Sputniku se rozšířily k uživatelům v celé střední a východní Evropě, Pobaltí i jinde. Účty vynaložily 135 tisíc dolarů na zvýšení svého dosahu, tedy na reklamu. Druhá, menší síť, která rovněž pochází z Ruska, byla aktivní hlavně na Ukrajině. Podle Facebooku ale i ta vykazovala vysokou aktivitu a byla napojená na petrohradskou farmu trollů, spojenou s ruskými bezpečnostními službami.

Během americké prezidentské předvolební kampaně v roce 2016 byl Facebook důležitým nástrojem pro šíření fake news a pomluv.

Facebook zvyšuje svou aktivitu v boji proti fake news a politickým dezinformacím právě kvůli tlaku vlád a Evropské unie. Evropští politici se obávají, že blížící se volby do Evropského parlamentu by mohly být narušeny použitím podobných metod, jaké sloužily k „hackování“ americké prezidentské předvolební kampaně v roce 2016, kdy byl Facebook důležitým nástrojem pro šíření fake news a pomluv.

Související…

Zpráva pro výbor Senátu USA: Trumpa opravdu „zvolili“ ruští trollové
Luboš Heger

Facebook v předchozích měsících smazal podobné sítě v USA, na Filipínách a v Bangladéši. Gleicher uvedl, že firma prověřuje další aktivity na celém světě a že také spolupracuje se svou dceřinou společností WhatsApp, která je sice především aplikací pro zasílání zpráv, ale o to složitější je na ní monitorovat šiřitele dezinformací.

foto: Shutterstock, zdroj: Politico

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...