fbpx

Podívali jsme se na nejděsivější příklady bruselského teroru. Výsledky jsou šokující. Dokud se člověk nezamyslí...

Zveřejněno: 20. 11. 2018

EU je moloch, který vám vleze až do postele, zavrtá sondy do mozku a ze všech vytvoří šedou masu bez vlastního názoru. Armáda evropských byrokratů, v úporné snaze obhájit vlastní existenci, produkuje neuvěřitelná množství nesmyslných nařízení... A slušní lidé pak nemají šanci vlastně normálně fungovat! Tolik všeobecně přijímaná pravda u ne nevýznamné části českých voličů.

Související…

2018 - EU = 1948. Aby nám to brzo někdo nespočítal
Luboš Heger

Tak jsme se ve Flowee, jelikož na svobodu vyjadřování jsme velmi, velmi citliví, na pár oněch „nesmyslných nařízení“ mrkli. Zodpovědná žurnalistika je zkrátka alfou a omegou naší práce a navíc nám velmi záleží na tom, aby naši čtenáři byli opravdu v obraze. Zde tedy nabízíme 10 největších bruselských nesmyslů a pak také popis, co je na oněch nesmyslech pravdy.

Zakřivené banány

Bruselští byrokrati zakázali křivé banány, obchody dostaly jasný pokyn: ovoce, které je příliš malé nebo příliš zakroucené, se nesmí prodávat. No, prosím vás, kde to jsme, aby nám úředníci rozkazovali, co můžeme a co nemůžeme jíst?

Nařízení Evropské komise rozděluje banány podle kvality a velikosti, aby bylo jednodušší s nimi obchodovat.

Pravda: Křivé banány nikdo nezakázal. Ani křivé okurky ani nic jiného. Nařízení Evropské komise rozděluje banány podle kvality a velikosti, aby bylo jednodušší s nimi obchodovat. Prostě, když něco obchodník objedná, tak aby nebyl nakonec překvapen, co mu do obchodu dorazilo.

Barmanky a výstřihy

EU si zasedla na barmanky, respektive na jejich velká prsa – nesmí nosit klasické velké výstřihy, do kterých se návštěvníci pivních festivalů tak rádi dívají. Důvod? Je to prý zdravotní riziko, nesmí být vystaveny přímému slunci, protože riskují onemocnění kůže. „Je to další nehorázný příklad toho, jak EU zešílela,“ uvádí rozhořčeně Annie Powellová z britské pivní organizace CAMRA.

barmanka 1137037043

Tak tohle může být životu nebezpečné. Zvlášť pro barmanky, jež svá ňadra vystavují slunci


Pravda: Majitelé restaurací by měli používat zdravý rozum a je jen na nich, jak budou myslet na své zaměstnance. Žádné nařízení ohledně oblečení barmanů neexistuje, někdy prostě stačí doporučit používat opalovací krém…

Nenafukujte balónky

Pokud je vašim dětem méně než 8 let, nesmí samy nafukovat balónky, protože by je mohly vdechnout, případně by mohly dostat nějakou škaredou chorobu.

Pravda: Legislativa EU chrání děti před zraněním – některé věci prostě nepatří malým dětem do rukou. A ani do pusy ne. Je to opět čistě na zvážení rodičů – nikdo vás nezatkne, když své dceři či synovi koupíte balónek a necháte je, ať si zafoukají.

Stromečky na míru

Vánoční stromečky musí být symetrické, musí mít jehličky v pravidelných rozestupech a barvy musí být taky sladěny, aby to hezky vypadalo.

stromecek

Po standardizaci rozestupů jehliček na větvi vánočních stromů by se měl někdo podívat na čumáky mopsů


Pravda: Žádná podobná regulace neexistuje. Co existuje, je „Evropská specifikace vánočních stromečků“, což je aktivita asociace jejich pěstitelů, která chce stanovit kvalitativní standardy. Je absolutně nevymahatelná a od jejího zveřejnění v devadesátých letech se o ní můžeme dočíst jen v článcích tohoto typu – o největších EU mýtech.

Ne automatům na kávu

Automaty na filtrovanou kávu se budou muset automaticky po uvaření kávy vypnout. Pokud nemají odkapávací nádobku dostatečně izolovanou, musí se přepnout do „standby režimu“ po 20 minutách, automaty na espresso mají 10 minut navíc, čili 30 minut. Jiné přístroje se nesmějí prodávat, podle EU se tím šetří elektřina.

Pravda: Automaty na kávu musejí mít ekologický režim, ve kterém se samy vypnou. Výrobce ovšem může na přístroji umožnit jakýkoliv jiný režim. A zákazník si může vybrat, jak se mu přístroj vypne, dle libosti.

Jak často máte sex

Evropská komise by měla mít možnost ptát se žen v EU, kolik měly sexuálních partnerů a co vlastně byli ti chlapi zač, kolik měly dlouhodobých partnerů, kdy poprvé spaly se svým současným partnerem a s kým vlastně teď tedy spí. Cílem je zkvalitnění demografických statistik o obyvatelstvu.

V rámci standardního sčítání lidu měly být položeny otázky, zda ženy žijí v nesezdaném svazku či v manželství, sexu se to pochopitelně netýkalo vůbec.

Pravda: Nikdy se nikdo nechtěl žen ptát, s kolika partnery žily. V rámci standardního sčítání lidu měly být položeny otázky, zda ženy žijí v nesezdaném svazku či v manželství, sexu se to pochopitelně netýkalo vůbec. Cílem bylo zjistit více informací o stále se zvyšujícím počtu nesezdaných párů.

Je to jogurt?

Bruselští byrokrati chtějí nahradit slovo „jogurt“ označením „tepelně ošetřené fermentované mléko s alternativní kulturou“. Pokud nebude výrobek označen tímto vševysvětlujícím názvem, nemá v regálech evropských obchodů co pohledávat. Slovo „jogurt“ musí označovat dezerty s tradičními živými bakteriemi, popsanými v historických bulharských receptech.

jogurt x 0071018670

Je to spíš jogurt, nebo tepelně ošetřené fermentované mléko s alternativní kulturou?


Pravda: Evropské země spolu čile obchodují a kupující by měli vědět, co vlastně kupují. Návrh komise pocházel z roku 2003 (nikdy neprošel) a navrhoval, aby se jogurty označovaly jako „tepelně ošetřené“ nebo „jemné“. Nikdy ale nikdo neuvažoval o zákazu slova „jogurt“.

Kočka do papiňáku

Podle nařízení EU o zacházení s biologickým odpadem, který pochází ze zvířat, je legální pohřbívat domácí mazlíčky jen poté, co jejich pozůstatky byly „ošetřeny v tlakové nádobě při 130 stupních po dobu minimálně půl hodiny“. Takže šup s micinkou do papiňáku.

O domácích mazlíčcích, ať už jsou to kočky, pejsci nebo třeba morčata, se v nařízení nemluví. Můžete je klidně zakopat na zahradě.

Pravda: Zmiňovaná směrnice pouze stanovuje, že rizikový materiál (například nakažené krávy) musí být zlikvidován ve schválené spalovně. O domácích mazlíčcích, ať už jsou to kočky, pejsci nebo třeba morčata, se v nařízení nemluví. Můžete je klidně zakopat na zahradě.

Vibrátory na povolení

Použité vibrátory budou muset ženy odevzdávat, jinak si nebudou moct pořídit nové. Majitelé sexshopů budou požadovat od žen (či jejich starostlivých partnerů) potvrzení o recyklaci, jinak jim novou hračku neprodají.

Pravda: Členské státy EU musí od roku 2005 zajistit, aby majitelé elektrických zařízení vraceli produkty prodejcům. Zdarma. Nikdo po nikom nechce, aby vracel starou elektroniku předtím, než si koupí novou. A ještě je tu jedna zásadní otázka, kterou jsme dlouze řešili v redakci: Jak by si asi ženy mohly koupit svůj první vibrátor? Musely by se zřejmě zeptat mámy, jestli nemá něco staršího, nebo zajít na skládku.

Psi přijdou o kost

Pejsci mají po dobrotách, protože byrokrati z unie zakázali řezníkům prodávat lidem kosti, kterými je krmili. Podle nich jsou totiž kosti považovány za „vedlejší produkt“ a jako takové musejí být zlikvidovány – v žádném případě není možno jimi ohrožovat rozkošné němé tváře.

pes kost 755514211

Nemohl bys náhodou tu kost vrátit do kafilerie?

Pravda: Regulace zvířecích „vedlejších produktů“ byla zavedena v roce 2002, cílem je zajistit bezpečnou likvidaci zbytků, které nejsou určeny pro lidskou spotřebu. Důvod je zřejmý: hygiena a zamezení šíření nemocí. Pokud váš řezník nepoválí kostičku mezi plesnivými zbytky, můžete ji klidně svému Alíkovi koupit.

Proč se to děje?

Veškeré mýty, které se týkají jakýchkoli nařízení EU, mají společný cíl: Ukázat, jak to tam ti byrokrati v Bruselu vedou a že je potřeba proti nesmyslným nařízením bojovat tím, že se uzavřeme ve své kotlince. Výše zmíněné příklady jsou relativně neškodné, jen hezky ilustrují, jak je potřeba se k fake news stavět: používat Google a zdravý rozum a nevěřit každé pitomosti, která se na internetu objeví.

foto: Shutterstock a Profimedia, zdroj: The Next Web

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...