fbpx

Nadace Billa Gatese se pustila do projektu, jenž má pomoci s hygienou ve třetím světě a ještě k tomu má z exkrementů vyrobit hnojivo

Zveřejněno: 19. 11. 2018

Od počítačových programů k záchodu. Takový veletoč předvedl Bill Gates, americký miliardář a spoluzakladatel společnosti Microsoft. Ten počátkem listopadu představil na veletrhu Reinvented Toilet Expo v Pekingu záchod, jenž nebude potřebovat vodu na spláchnutí a přemění exkrementy na hnojivo.

Související…

Proč je telefon na toaletě pro někoho úchylka a pro někoho normál
Daniel Deyl

Nevím, jak kdo, ale pamatuji prázdninový tábor „puťák“, kde jsme na kánoích i pramičkách projeli nějakou tu řeku a každý večer na novém místě si budovali tábor. K němu samozřejmě patřila latrína. Vykopat ovšem takovou, která by měla dostatečnou kapacitu pro dvacet třicet potřebných, polními lopatkami, vše ještě vybavit nějakou tou oporou, aby se uživatel neskácel mezi exkrementy, a také se zástěnou z větví proti případným paparazziům, to dalo docela práci. Ráno před odjezdem se muselo pochopitelně zase vše dát do původního stavu. Není divu, že do něčeho takového se spoustě lidí v Africe i na jihu Asie prostě nechce.

Toaletu k výročí

Abychom byli konkrétní (ale zase ne víc, než je třeba), problém v současné době sužuje především Indii, zemi s více než miliardou obyvatel, kde pouze polovina domácností má vlastní toaletu a jen desetina z nich je napojena na veřejnou kanalizaci. K řešení této z hlediska hygieny zoufalé situace tu přistupují sice s tvůrčími metodami, ale bohužel nepříliš účinně.

Ministr životního prostředí o své zemi prohlásil, že je největší veřejnou toaletou pod otevřeným nebem na světě.

Například před šesti lety tu vyhlásil ministr životního prostředí Džajrám Rámeš kampaň s ústředním heslem „nemáš záchod, nedostaneš nevěstu“ a doporučil rodičům potencionální nevěsty, aby v zemi, kde je podle něj víc chrámů než záchodů, hleděli nejen na příznivý horoskop k datu svatby, ale i na to, zda ženich má k dispozici záchod.

indie wc 791300470

Kampaň "Clean India green India". Bill Gates tu má vlastní plány


Svým poněkud razantním přístupem nejprve rozzlobil hinduisty, pyšné na své svatyně, a poté i ostatní Indy, když o Indii prohlásil, že je největší veřejnou toaletou pod otevřeným nebem na světě. V přesvědčování i budování záchodů pokračuje i indický premiér Naréndra Módí z Indické lidové strany a hned při nástupu do funkce před čtyřmi lety vyhlásil, že do října 2019, kdy se mají konat oslavy 70. výročí vzniku nezávislé Indie, bude už mít každý obyvatel přístup k toaletě.

Zatím jich jeho vláda nechala nainstalovat zhruba šedesát milionů, ovšem dalším problémem je přesvědčit především obyvatele vesnic, aby je používali. Hlídky úředníků tak s fotoaparáty hned po rozednění hlídají vhodná místa a hrozí zveřejněním fotografií „nezáchodových konzervativců“ a následnou ostudou…

Sanitární šampion

To nepálský pracovník UNICEF Namaste Lal Shrestha, známý jako Mister Toilet, se svou kampaní uspěl lépe. Když ji spustil, vlastnila toaletu jen jedna rodina ze sta, dnes ji nemá jen každá pátá. Namaste Lal Shrestha, za svůj toaletní výkon také dostal od vlády titul „Národní sanitární šampion“, tvrdí, že klíčovým faktorem jeho úspěchu je spolupráce s místní komunitou, nikoli centrální vládou nebo rozvojovými agenturami.

Například do Gangy se každou minutu vlije přes milion litrů exkrementů.

Ale ani indický pokrok nelze podceňovat. Podle neziskové organizace WaterAid denně na celém světě zemře zhruba šestnáct set dětí mladších pěti let na zdravotní komplikace spojené s průjmovými onemocněními, jejichž příčinou je kontaminovaná voda či související nedostatečná hygiena. Poslední údaje OSN také uvádějí, že bez toalety i bez latríny žijí ve světě dvě a půl miliardy lidí a téměř stejný počet má k dispozici na pití jen vodu kontaminovanou splašky.

Například do Gangy se každou minutu vlije přes milion litrů exkrementů. Nejde jen o zdraví – zpráva indické vlády Naréndra Módího z roku 2015, která měla za úkol zalarmovat veřejnost, vyčíslila ekonomický dopad nedostatku toalet v Indii na více než sto milionů amerických dolarů, které musejí být vynaložené například na léčbu postižených. 

200 milionů nespláchnuto

Na všechny tyto problémy upozorňuje také Světový den toalet, který připadá na 19. listopad. A jak se zdá, záchody od Billa Gatese dostaly již s předstihem dárek, který by mohl pomoci všechno změnit. Nový záchod je výsledkem dlouhodobého snažení Nadace Billa a Melindy Gatesových a jejího programu Water, Sanitation and Hygiene (WASH), spuštěného už v roce 2005. V roce 2009 se nadace rozhodla zaměřit úsilí WASH především na udržitelnou hygienickou péči, která využívá bezpotrubní sanitární techniku v oblastech, jež jsou obývané chudinou a jsou méně zásobované vodou. Na výzkum nových technologií pak nadace poskytla od roku 2011 přes 200 milionů dolarů.

blue diversion toilet

Blue Diversion Toilet oddělí to tekuté od pevného a voda se dá ještě využít. Třeba na zalévání


Povedlo se – alespoň to tak prozatím vypadá. Bill Gates mohl každopádně nad novým záchodem prohlásit, že jeho technologie představuje „nejvýznamnější pokrok v hygieně za téměř dvě stě let“. Již předtím švýcarská společnost Eawag ve spolupráci s rakouskou designovou firmou EOOS vyrobila takzvanou Blue Diversion Toilet, v níž se oddělují pevné a tekuté exkrementy do samostatných nádob pod toaletou, a voda, která se používá pro splachování, je pak filtrována přes samočisticí vícebariérový systém, aby byla použitelná alespoň jako užitková.

Cena zařízení nebyla oznámena, jen částka ve výši zhruba jedné koruny, kterou bude stát jedno použití.

Napájení elektrických zařízení je zajištěno fotovoltaickými panely nad jednotkou. Nový záchod jde ovšem ještě dál – nepotřebuje vodu ani kanalizaci a pomocí chemikálií mění exkrementy na hnojivo. Také toto zařízení potřebuje energii ze solárních panelů. V prvním stupni využívá anaerobní bakterie, v druhém pak elektrochemickou reakci, při níž vzniká dále použitelný vodík a ničí se patogeny. Dekontaminovaná voda je použitelná třeba na zalévání. Cena zařízení nebyla oznámena, jen částka ve výši zhruba jedné koruny, kterou bude stát jedno použití. Teď ještě aby všichni měli tu korunu…

foto: Shutterstock, zdroj: The Standard

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...