fbpx

Pokud chcete investovat do komodit, je právě avokádo nebo káva ideální. Zde ovšem přesně nevíte, koho vlastně platíte

Zveřejněno: 27. 10. 2018

Avokádo se v posledních letech stalo „zeleným zlatem“, bez kterého si už nedokážou představit snídani lidé nejen v Evropě a Americe, ale ani v Číně. A když populární „avotoast“ ještě doplní stálice na snídaňovém stole i v oblasti obchodování – káva – jídlo se rázem může stát občerstvením i pro vaše investiční portfolio. No a cena avokáda vzrostla už natolik, že se o něj začali zajímat i bossové drogových kartelů v Mexiku.

Související…

Proč nenechávat peníze pod polštářem a investovat s novou českou aplikací
Klára Ponczová

Díky popularitě kávy a avokáda se dnes uživí nejedna jinak v celku průměrná kavárna se snídaňovým menu. Zcela jistě k tomu přispěla mohutná módní vlna fitness a zdravého životního stylu. Cena avokáda roste, investoři investují a ekologové bijí na poplach. Má tedy cenu do komodity investovat?

Akcie, nebo plantáž? 

Jak se ale shodují přední analytici, cenu „zeleného zlata“ nedrží jen hipsteři a lidé, které baví vystavovat své jídelníčky na odiv. Do značné míry totiž souvisí s tím, jak si avokádo našlo cestu na asijské trhy a hlavně do Číny. Proto na jeho produkci jako výnosný obchod sází stále více pěstitelů, ale také obchodníků s komoditami.

Tržní kapitalizace společnosti je dnes vyšší než miliarda dolarů s dividendou 90 centů na akcii.

Mezi nejzajímavější akciové tipy trhu patří například společnost Calavo Growers. Za posledních deset let svojí výkonností překonala index Bloomberg zemědělských komodit téměř o 800 %. Má vlastní rozsáhlé plantáže v Kalifornii a navazuje na družstvo, které v roce 1924 vypěstovalo nejoblíbenější odrůdu avokád Haas. Tržní kapitalizace společnosti je dnes vyšší než miliarda dolarů s dividendou 90 centů na akcii.

Tousty a dortíčky

Pokud se nebojíte trochy rizika, můžete investovat také přímo do vznikajících plantáží ve Střední Americe. Zhruba za 50 tisíc dolarů koupíte avokádový sad řekněme v Panamě. Na první příjmy si ale počkáte zhruba pět let, než stromky začnou rodit. A se zemědělci si je rozdělíte zpravidla v kurzu 70 ku 30.

avocado kavarna 536564173

Móda toustů a dortíčků z avokáda zaujala také Afričany. Trendu chce využít například Keňa, která podporuje své zemědělce, aby místo tradičních plodin vsadili právě na sazenice hruškovce přelahodného, jak se tedy avokádo hezky česky a odborně nazývá.

V Mexiku se pak o vrásky na čelech investorů starají také drogové kartely, které nutí místní pěstitele platit výpalné.

Sluncem zalitou představu investorů o úspěšném rýžování zeleného zlata tak zatím narušují jen sílící hlasy ochranářů přírody, kteří upozorňují na kácení pralesů kvůli novým plantážím a nadměrnou spotřebu vody. V Mexiku se pak o vrásky na čelech investorů starají také drogové kartely, které nutí místní pěstitele platit výpalné, unášejí je anebo plody ve velkém kradou.

Miliardy v šálku

A co jiného k avokádovému toastu než pěkně napěněné „latéčko“? Kofeinová vzpruha se pije všude. Světová konzumace se odhaduje bezmála na bilion šálků ročně. To otevírá skvělé příležitosti v obchodování s takzvanými futures kontrakty. Do světa „kávových futures“ na komoditním trhu proniknete pomocí kolonky Coffee C, což

avocado plantaz 598659674

jsou kontrakty na nákup kávy Arabica.


A zkusit můžete také akcie. Žebříček vede Starbucks s tržní kapitalizací přes 80 miliard dolarů a dolarovou dividendou na akcii. Za pozornost stojí také The J. M. Smucker Company nebo Dunkin’ Brands Group. Obchodování s komoditami každopádně vyžaduje určitou dávku zkušeností i čas, který strávíte pozorováním trendů na trhu.

Pokud s investováním teprve začínáte, může vám pomoci zkušenější obchodník. Ale vzdělávat se můžete i sami, nebo začít investovat třeba do peer-to-peer nebo podílových fondů, kde je přece jenom větší jistota, že neživíte drogové gangy a neničíte planetu.

foto: Shutterstock, zdroj: Zonky.cz

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...