fbpx

Průzkum v 25 rozvojových zemích ukázal rozdíly mezi používáním mobilů u chlapců a u dívek. Některé země děvčata za používání technologií odsuzují

Zveřejněno: 17. 3. 2019

Zatímco v našich zeměpisných šířkách je téměř nemyslitelné, aby náctiletí nevlastnili chytrý telefon, jinde jsou od používání technologií puberťáci aktivně odrazováni. Zejména tedy dívky. A to ze zajímavých důvodů. Jejich rodiče se totiž obávají, že by děvčata mohla kvůli používání mobilů otěhotnět.

Když se porozhlédnete po instagramové scéně u nás v Česku, objevíte nesčetně profilů mladých dívek, sdílejících fotky sebe a kamarádek ve vyzývavých pózách i polohách. Jde o to, aby nahonily co nejvíce obdivů a lajků. Takové chování se už stalo natolik běžné, že se nad ním skoro nikdo nepozastavuje. Ne ve všech zemích jsou ale rodiče se vším smíření jako u nás.

Dívky se za používání telefonu kvůli všudypřítomné stigmatizaci často stydí.

Zejména v rozvojových zemích je dívkám vyčítáno používání telefonů a jsou za to dokonce stigmatizovány a odsuzovány. Rozsáhlá studie Real girls, real lives, connected, provedená na 3000 mladých lidí ve věku od 13 do 19 let v 25 chudších zemích podle magazínu The Independent ukázala, že chlapci zde vlastní telefon 1,5krát častěji než dívky. Dívky se za používání telefonu kvůli všudypřítomné stigmatizaci často stydí a k technologiím se dostávají raději tajně.

Morálně zkažené

Samy dívky v průzkumu zmínily obavy, že by díky telefonu „sešly na scestí“. Malawanky a Rwanďanky byly přesvědčeny o tom, že by je přes telefon kontaktovali muži a mohlo by dojít k nechtěnému těhotenství. Dívky z Bangladéše zase uvedly, že mezi lidmi z jejich komunity traduje rčení: „Holky, které používají telefony, jsou špatné holky.“ V Nigérii se zase povídá, že „holky, co mají telefon, jsou morálně zkažené“.

Pokud se dívky setkají s šikanou nebo obtěžováním, nemají se na koho obrátit. Musely by totiž přiznat, že telefon použily.

Dívky proto mobily používají potají, a pokud se setkají s šikanou nebo obtěžováním na sociálních sítích, nemají se na koho obrátit s prosbou o pomoc. Musely by totiž přiznat, že telefon použily, což by vedlo ještě k většímu odsouzení.

nigerie skola 0294080673

V Nigérii je používání mobilů školačkami ještě stále spíš tabu


Některé rebelky, které přesto telefon okázale používají, se vystavují riziku trestu, jako je fyzický výprask, zákaz chození do školy, nebo dokonce přinucení k brzké svatbě. „Víme, že chlapcům takové tresty rozhodně nehrozí. V Nigérii se ale dívka, která je přichycena s telefonem, vytáhne ze třídy, dostane výprask a nesmí se do ní vrátit. Chlapci se nestane nic,“ uvedla Zoe Dibbová, manažerka iniciativy Girl Effect.

Telefon v extrémech

Ti, co dívkám telefony zakazují, si zřejmě neuvědomují, že odebráním přístupu k technologiím se ženám zhorší i přístup k získání vzdělání, povědomí o světě, zdraví a dalších věcech. Také jim znemožní spojit se a komunikovat s ostatními dívkami a sdílet zážitky, zabavit se nebo si třeba najít práci, komentuje The Independent.

Související…

Proč mě strhující přednáška o mobilech u dětí vrátila zpátky na zem
Anastázie Harris

Takže zatímco my tady čelíme epidemii nadměrného používání telefonů, závislostí na sociálních sítích a online světě jako takovém, na druhé straně zeměkoule je situace trošku jiná. Zdá se, že všechno na světě má tendence existovat v extrémech: buď musíme být na telefonu přilepení pořád, nebo nám je zakazují.

foto: Profimedia, zdroj: The Independent

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...