fbpx

Pokud si nechcete zlomit jazyk, můžete nové finské zábavě říkat Päntsdrunk. Základem je spodní prádlo a jakýkoli alkohol. Pak už je to jedno

Zveřejněno: 13. 10. 2018

Chlad za okny, pošmourno a do polárního dne zbývá příliš dlouhá polární noc. Bičování se osikovými větvičkami ve vyhřáté sauně je, zdá se, pasé. Finové teď ujíždějí na novém způsobu trávení volného času, kterým není nic prostšího než bohapusté domácí nasávání, a to zásadně ve spodním prádle a v osamění. Ale pozor, jedná se o skutečný symbol doby, životní filozofii, která si vysloužila vlastní termín i vládou navržené emoji.

Související…

Skandinávský friluftsliv: Během pracovní doby vyrazte do přírody
Milada Kadeřábková

„Co je na tom?” zeptá se patrně typický Čech. Vždyť my to takhle děláme odnepaměti, že. Jenže v zemi tisíců jezer se skutečně jedná o fenomén jedné generace. Oficiálně se pro něj vžil termín kalsarikänni, což se překládá jako „osamělé domácí popíjení ve spodním prádle“. Méně kostrbatá verze zní Päntsdrunk – z anglického pants (trenýrky) a drunk (opilec).

Žádná práce

Je to jednoduché. Fin (anebo klidně i Finka) si připraví doma zásoby. Když se pak večer vrátí z práce, tak první, co udělá, je, že se svlékne do trenek (kalhotek), vytáhne z lednice lahváče, víno či jiný oblíbený alkoholický drink a rozvalí se s ním v křesle nebo na pohovce.

Není náhodou, že se Finsko pravidelně umisťuje mezi prvními pěti zeměmi v žebříčku štěstí.

Dovoleno je přikusovat drobné zákusky a pomalu se propíjet ke spokojenosti. Teoretici této nové finské kultury upozorňují, že se jedná zásadně o zábavu osamělou, pouze výjimečně může jít o partnerskou aktivitu. Nelze to však plést s domácími večírky pro přátele, tohle není kdovíjak juchavá záležitost jako spíš individuální relax, doprovázený nanejvýš sledováním seriálů nebo bezduchým skrolováním sociálními sítěmi. Hlavně žádná práce.

Kalsarikänni navazuje na dřívější skandinávské recepty, jak se vypořádat s dlouhými a chladnými večery. Kam se ale na tento nový objev hrabe kdysi populární hygge, dánské označení pro zachumlání se do deky s knížkou a kakaem, podobně nudný švédský lagom nebo nedávný friluftsliv, nabádající dokonce lidi vyrazit ven a trávit volný čas v přírodě.

Pití ve spodním

Nadvládu domácího opíjení zpečetil před pár měsíci tamní novinář Miska Rantanen se svou knihou Päntsdrunk: The Finnish Art of Drinking at Home. Alone. In Your Underwear (Pantsdrunk: Finské umění pití doma. O samotě. Ve spodním prádle). „Není náhodou, že se Finsko pravidelně umisťuje mezi prvními pěti zeměmi v žebříčku štěstí,“ stojí v popisku knihy. „Päntsdrunk se ve Finsku považuje za cestu k zotavení a posílení sebe sama za účelem čelit budoucím výzvám,“ vysvětluje.

petsdrunk

Příručka ministerstva zahraničí radí turistům, jak na to


A že se nejedná o kdovíjaký žert, ale vážnou záležitost, potvrzuje i fakt, že se termín kalsarikänni dostal i do oficiální příručky finského ministerstva zahraničí pro cizince. V ní je tato finská záliba popisována jako „stav, kdy se budete opíjet doma, o samotě a ve spodním prádle – bez úmyslu vyrazit ven“. Pro lepší ilustraci vytvořilo i dvojici emojis – chlápka ve slipech na gauči s pivem a holku s vínem. Ta má tedy v tomto případě i košilku.

foto: Shutterstock a Italehti, zdroj: BBC

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...