fbpx

Díky serveru Terapie sdílením Ester a Josefiny jsme našli 13 možných příčin vztahové fóbie u mužské populace

Zveřejněno: 22. 9. 2018

Na českém internetu už nějakou dobu funguje úspěšný projekt Ester Geislerové a Josefíny Bakošové s názvem Terapie sdílením. Jeho podstatou je sdílení úsměvy vzbuzujících, často cynických rozchodových vět. Lidé z celé republiky posílají autorkám projektu své osobní rozchodové zážitky, zachycené na messengerech a printscreenech sms zpráv, a ty je pak zveřejňují na svých sociálních sítích. My jsme se tyto rozchodové věty pokusili trochu rozebrat.

Související…

Chcete přežít rozchod? Zrušte stereotypy
Vojtěch Žák
 

Rozchodové věty vytržené z kontextu celého vztahu často vyznívají natolik vtipně, že si člověk uvědomí, že na tom vlastně není zas tak zle… A že může být rád, že si nevyslechl zrovna tohle. Pojďme se ale na tuhle legraci podívat z trochu jiného úhlu.

Proč to děláme?

Proč si lidé vlastně tyhle věci píšou? Proč je celá instagramová zeď Ester a Josefíny vytapetovaná stovkami rozchodových vět? Proč v dnešní době často nejsme ve vztahu schopni vydržet déle než pár měsíců a vážný vztah je pro nás synonymem vězení? A proč tomu vlastně říkáme „vážný“ vztah? Protože spolu s ním končí veškerá legrace? Bojíme se? Nudíme se? Zapomínáme dospět? Převzít zodpovědnost?

Pročítání rozchodových vět mužů, kterých je na stránce většina (jasně, ženy je sdílejí mnohem raději), mě přivedlo k tomu, že každá ze zpráv poukazuje na nějakou hlubší příčinu, která v samotné větě samozřejmě nezaznívá. Taková ideální mužská rozchodovka zní třeba takto: „Ty za to nemůžeš. Je to mnou...“ Fajn, a dál?

Další ženy nám svými lajky a komentáři potvrdí, že to byl fakt ňouma, a že jsme udělaly dobře.

Vím, že chyba nikdy není jen na jedné straně a že my ženy taky nejsme svaté... A že tohle sdílení je pro nás vlastně úlevné. Navíc nám další ženy svými lajky a komentáři potvrdí, že to byl fakt ňouma, a že jsme tedy udělaly dobře. Ale povede to k něčemu? Dopadne to příště jinak? Dopadne to líp? Sdílené rozchodové věty, ze kterých se začíná stávat kult a do budoucna budou dost možná signifikantním poznávacím znamením vztahů v 21. století, jsou opravdu jen tající špičkou vztahového ledovce.

Mužské strachy

Strach z dlouhodobého vztahu může být podle výčtu serveru Paired Life výsledkem mnoha různých příčin, které jdou často hlouběji, než by se podle rozchodových esemesek mohlo zdát. Proč konkrétně to tedy muži nezvládnou? Příčina jejich rozchodů může mimo jiné vězet v nedostatku důvěry v ženy, v nedostatku dospělého přístupu, ve strachu ze ztráty a konce vztahu. Kromě toho může mít muž strach už jenom z toho, že se zamiluje a s někým si vůbec něco vážnějšího začne.

Jeden z nejčastěji uváděných důvodů, proč se muži bojí závazku, je ten, že v něm spatřují konec svobody.

Co nám tedy muži chtějí svými vtipnými rozchodovými hláškami vlastně říct? Vybrali jsme 13 příčin, které můžou muže od vážného vztahu odrazovat. Jo a neberte to celé, prosím, zas tak moc vážně.

1) Vážný vztah pro ně znamená konec svobody. A přináší s sebou jisté povinnosti

Jeden z nejčastěji uváděných důvodů, proč se muži bojí závazku, je ten, že v něm spatřují konec svobody. Ve vztahu budou podle jejich představ zavaleni povinnostmi. Budou třeba muset říct své partnerce, že jdou na pivo s kamarády… a taky jí čas od času zavolat nebo poslat sentimentální vyjádření typu „chybíš mi“ nebo „miluju tě“. A to už jsou nějaké povinnosti. Jejich bezstarostný život plný toho, že nemusí říkat vůbec nikomu vůbec nic, bude nenávratně pryč. Přítelkyně po muži ve skutečnosti ani nemusí chtít žádné velkoleposti, ale už jenom ten pocit, že by ze své pozice „mohla“, může být pro muže stresující.

1a

2) Hledají vztah jenom pro zábavu. Nic víc

Někteří muži nechtějí ženu, se kterou budou plánovat budoucnost. Chtějí holku na zábavu. Kamarádku s výhodami. Jejich představa vztahu se bude pravděpodobně točit kolem randění, společného koukání na filmy, nočního telefonování, smskování, sexu a dalších zábavných věcí, které s sebou dva lidé ve vztahu dělají. 

2b

 3) Stále si v sobě nosí nepříjemné vzpomínky na předchozí vztahy a bolestivé rozchody

Když má za sebou kluk náročné rozchody, nebudete to s ním mít vůbec jednoduché. Pravděpodobně ho budou pronásledovat vzpomínky „nechutného“ chování jeho ex a živé vzpomínky na to, jak zničený se cítil po rozchodu. A takhle zničený se nebude chtít cítit už nikdy. A tak s vámi pravděpodobně ani do ničeho nepůjde. Zvlášť jestli ho jeho holka podváděla a pak mu hrozným způsobem zlomila srdce.

3c

4) Nedůvěřují ženám a jsou si vědomi vlastní zranitelnosti

Nedostatek důvěry v ženy (na kterém nemusí mít vinu jenom jeho ex, ale třeba i máma, která odešla od táty) pravděpodobně způsobí, že se muž pokusí jakékoli větší vážnosti ve vztahu vyhnout, případně celý vztah utnout už v okamžiku, kdy by to k ní začalo směřovat. Muži to možná neříkají přímo, ale schopnost důvěřovat holkám, zvláště pak své holce, přispívá velkou měrou k tomu, jestli se pro dlouhodobý vztah rozhodnou. Otázkou zůstává, jestli jde nedůvěra a strach z blízkého vztahu překonat tím, že se mu muž bude vyhýbat. Asi spíš ne.

4d

 5) Jsou ortodoxními hédonisty, bojí se nudy a dávají rovnítko mezi vážný vztah, nudu a stereotyp

Tohle se typicky vztahuje k představě o manželství. Jde o děsivý obraz toho, že ráno vstane, jde do práce, pomáhá s domácími pracemi a odpočívá na párových víkendech. Přiznejme si, že tahle představa, i když nakonec od nastalé reality hodně odlišná, může být dost znepokojující. Pravděpodobně byste ho do chomoutu nedostala, ani kdybyste byla fotbalová brankářka, která ve volném čase dělá modeling, zpívá v rockové kapele, studuje medicínu a píše o tom všem už druhou knihu.

5e

6) Bojí se toho, že se zamilují

Samotná představa, že se zamiluje, může být pro muže natolik děsivá, že se bude všem sebemenším náznakům závazku vyhýbat jako vegan mlíku. Někteří muži pak vypadají, že jsou vůči lásce naprosto imunní. A jak se píše na takové „čisté“ slovenské instagramové terapii slovem, která si říká @cista_dusa, z víry v lásku se pak spíš stává víra v sex na první pohled. Tím to pak možná pokračuje, ale bohužel i končí. První pohled se nejdřív přetaví ve zpocená a pak v probrečená prostěradla.

6f

7) Potřebují čas. Tentokrát vážně. Ne na další holky, ale aby si svými pocity směrem k vám mohli být opravdu jistí

Tohle muži taky neříkají nahlas, ale fóbií ze vztahu se občas můžou ohánět jenom proto, aby získali čas. Chtějí si u sebe ověřit, jestli si tím, co k vám cítí, můžou být jistí dlouhodobě.

7

 8) Vztah pro ně znamená velkou emocionální zátěž

Zatímco ženy si pevný a trvalý vztah spojují se štěstím, jistotou a pocitem bezpečí, někteří muži si to mohou stále spojovat s těžkým emocionálním břemenem. Děsivá je rovněž představa, že budou částečně spoluodpovídat za emoce své partnerky.

8h

9) Mají strach z toho, že přijdou o zdravý sexuální život

9i

Muži mají pocit, že jakmile je jejich holka bude mít jisté, společný sexuální život půjde do kytek. Přítelkyně vymění své sexy prádýlko za bavlněné kalhotky s Mickey Mousem. Bude je brát jako jistotu, o kterou už nemusí s nikým bojovat, přestane se v posteli snažit a celé to půjde do háje.

10) Anebo mají strach proto, že zažili nepovedená manželství v rodině

Náš pohled na svět je značně ovlivněn naší výchovou a vzory z naší rodiny. Pokud byl muž svědkem tragických rozvodů, pravděpodobně ho to poznamenalo. A to i přesto, že jeho současné partnerství vypadá perfektně, někde v pozadí mu hlodá pochybnost. Co když to celé špatně skončí? Rodinné vzorce se promítají do tohohle vztahu a pro jistotu to chtě nechtě tenhle kluk zabalí dřív, než by bylo třeba. 

10j

11) Spojují vážný vztah s vysokými finančními nároky

11k

Muži, kteří před svými přítelkyněmi rádi vystupují jako dokonalí gentlemani, můžou být, když přijde řeč na vážný vztah, znepokojení zvýšenými finančními náklady. Od placení drahých účtů za večeře přes dárky k narozeninám, Vánocům, všechny ty květiny… V hlavě jim taky může vrtat otázka, jestli se jim tahle investice vůbec vyplatí.

12) Jsou pod vlivem moderní kultury

12l

Muži, kteří se bojí závazků, jsou často vykreslováni ve filmech, knihách, divadelních hrách a televizních soutěžích. Ženy jsou naopak zobrazovány jako dychtící po jistotách a vážném vztahu.

13) Nejsou na to zralí. Muži prostě dospívají později než ženy

13m

Ženy dospívají rychleji, a proto začínají o věcech, jako je usazení se a dlouhodobé bezpečí, uvažovat mnohem dřív než muži. Tohle může vést k párové rozepři a muž se ženou se ve svých představách o dlouhodobém vztahu mohou dost rozcházet. Muž se tedy ne vždy bojí závazku, jen někdy prostě ještě není dost zralý na to, aby takový závazek do svého života přijal.

foto: Terapie sdílením a Shutterstock, zdroj: Paired Life

Galerie

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...