fbpx

Děti považují hlasového asistenta za člena rodiny. Pak se diví, že rodiče neslyší na rozkazy

Zveřejněno: 19. 7. 2018

„Alexo, prdni si!“ hlaholí sedmiletá dvojčata, zatímco rodiče a návštěva je pobaveně pozorují. Co může být lepšího než pomůcka, která zabaví děti. Je Alexa reagující na hlas dokonalejší rodičovský zlepšovák, než byly svého času jednorázové plíny?

Související…

Alexo, Siri, dělej! Děti berou hlasové asistenty jako sluhy
Zdeněk Strnad

Podle deníku The Times se ukazuje, že děti mají sklony vnímat Alexu, tedy hlasového asistenta od Amazonu, jako člena rodiny. A její hlas je pro ně potvrzením její humánnosti. Tým z Univerzity of Washington přišel na to, že děti konverzují s Alexou od raného věku.

Internet je plný rozladěných rodičů, kteří si na podivnou posedlost svých potomků Alexou stěžují.

Děti se například bojí toho, že by Alexu mohly urazit. Pro novou generaci tedy rozdíl mezi člověkem a umělou inteligencí začal splývat, děti začaly robotům přisuzovat schopnost lidského vnímání. Většina dětí, které prošly testem univerzity, věří, že Alexa může být jejich kamarádka, a devadesát procent z nich si dává pozor, aby nezranily její city.

Umělá hlídačka

V říjnu má přijít na trh „hlídačka“ Aristotel, která obsahuje umělou inteligenci (výrobce Mattel). Řada rodičů a odborníků ale začíná poukazovat na to, že podobné vynálezy vedou k poškození přirozeného vývoje dětí. Varují před nedozírnými důsledky, které bude mít na děti skutečnost, že se o ně namísto milující, starostlivé rodiny bude starat robot.

Internet je plný rozladěných rodičů, kteří si na podivnou posedlost svých potomků Alexou stěžují. Hunter Walk ze San Franciska si například v blogu stěžuje, že z jeho dcery roste „nepříčetná kráva“. A dodává, že si všichni zaděláváme na problém, protože děti nechápou, proč můžou dirigovat Alexu, ale ne ostatní lidi.

Vlna protestů Amazon zjevně poněkud vyděsila, tak přišel s lehkou obměnou: nový prototyp alespoň chválí dítě, které řekne prosím a děkuji…

Hunter Walk ze San Franciska si například v blogu stěžuje, že z jeho dcery roste nepříčetná kráva.

Britská charita NSPCC, která se dlouhodobě zabývá dětmi, ale radí, že rodiče mají být i tak obezřetní. Mít v domácnosti robot nebo přístroj vybavený umělou inteligencí ukolébává pozornost rodičů a vyvolává „falešný pocit bezpečí“. Včetně falešného pocitu jakési umělé „výchovy“ potomka. Pokud tedy nechcete mít doma „nepříčetnou krávu“ nebo nezvladatelného „hajzlíka“, zapomeňte na to, že si od rodičovství můžete konečně odpočinout.

foto: Shutterstock, zdroj: The Times

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...