fbpx

Tinder je postaven na iluzi, že pro navázání vztahu je nejdůležitější jak vypadáte. Dospívající jej ale přesto milují.

Zveřejněno: 13. 7. 2018

Online potkávání se je v kurzu a Tinder je suverénně nejoblíbenější randící aplikace. Citliví teenageři, kteří si moc nevěří, jej můžou navíc považovat za ideální způsob, jak se seznámit, protože swipovat doleva a doprava je jednodušší než někoho oslovit ve skutečnosti. Podle statistik se až 7 % uživatelů pohybuje ve věkovém rozmezí 13–17 let.

Chcete jít na rande? Přihlaste se na Tinder

Pokud jste ještě nedotčení a nevíte, co že to ten Tinder vlastně je, pak vězte, že se jedná o randící aplikaci, kde u každého registrovaného najdete krátký popisek a profilový obrázek (o tom, jak se mužům na Tinderu nedaří volit ty správné profilové fotografie, jsme psali zde – odkaz na článek). Jakmile se přihlásíte, máte tak během několika minut přehled o dalších volných lidech z okolí, kteří mají zájem o setkání a mezi nimiž se může skrývat váš nový partner… Jakmile o sebe dva jedinci vyjádří zájem, mohou navázat soukromou konverzaci a sdílet osobní kontaktní informace.

Když jde na Tinder třináctiletá dívka, co vypadá na sedmnáct, problémy na sebe nenechají dlouho čekat

To zní docela lákavě, že? Ale pro dospělé. Teď si vezměte, že se na takovouhle internetovou seznamku, kde spousta uživatelů, řečeno polopatě, hledá třeba jen nezávazný sex, dostane 13letá dívka, která ale na fotkách vypadá o poznání starší a také se tak prezentuje. Co to značí? Problémy. Buď se nějaký slušný muž nechá zmást vyzáží a bude s ní jednat jako s ženou stejného věku, nebo se dostane do pozornosti nějakého slídiče či úchyla. Ani jedno není dobré. Co z toho plyne? Tinder nebude pro dospívající zrovna vhodné místo k seznámení.

Teenageři Tinder milují

Tinder je ale bohužel mezi dospívajícími velmi populární. Podle Amy Morinové, psychoterapeutky a lektorky na Severovýchodní univerzitě v Bostonu Massachusetts, to má hned několik důvodů. Předně nabízí okamžité uspokojení – žádná nutnost číst nebo vyplňovat dlouhé profily, místo toho mohou mladiství hned začít hledat a vybírat podle líbivých fotografií. Tinder jim také pomáhá vyhnout se přímému odmítnutí – neexistuje zde žádný typ oznámení hlásícího nezájem. Chrání je tak před nervozitou, úzkostí a stresem, které s sebou nese reálné randění. To je možná ale jediná věc, v níž Tinder působí jako ochrana náctiletých. V mnoha dalších případech naopak přináší četná rizika.

Související…

Jste neustále na online seznamkách? Váš čelní lalok se chytil do pasti Tinderu
Natálie Veselá

Jak bylo již zmíněno výše, Tinder slouží jako skvělé místo dravcům lovícím dospívající nevinné jedince. Sdílené fotografie často ukazují přesnou polohu teenagera a vzhledem k tomu, že Tinder umožňuje uživatelům vyhledávat lidi v okruhu několika kilometrů, mohou útočníci získat poměrně přesnou představu o tom, kde se jejich potencionální oběť nachází.

tinder divka

Tinder také představuje ideální půdu pro podvodníky – pomocí falešných profilů mohou z důvěřivých skoro-dětí vytáhnout cenné informace a posléze je zneužít k čemukoliv. Další věcí je, že Tinder není Facebook. Neslouží prvoplánově k navazování kyber-přátelství, ale slouží jako zprostředkovatel osobního setkání. Mnoho dospívajících podceňuje riziko schůzek s cizími lidmi v odlehlých lokalitách.

Tinder podporuje nezávazný sex, ve skutečném vztahu jde ale o něco hlubšího

Jak bylo zmíněno výše, Tinder podporuje sex. I nezávazný. Navíc vzbuzuje v dospívajících pocit, že záleží především na fyzickém vzhledu – vždyť si potencionálního partnera vybírají primárně podle fotografie! Ve skutečném vztahu jde ale o něco mnohem hlubšího. Tinder tuto důležitou skutečnost silně upozaďuje.

Naslouchejte a mluvte s nimi

Jak ale dětem vysvětlit, že něco, co je tak úžasně funkční, snadné a pohodlné, pro ně vlastně není vůbec vhodné? Navíc, když to používají všichni kolem nich? Podle Morinové existuje jen jedna cesta. Naslouchat a mluvit. I když se vám to příčí, vyslechněte nadšené ódy, které vaše ratolest pěje na Tinder, a nepřerušujte ji vždy, když se vám zdá, že mluví absolutně scestně (ačkoliv to bude třeba skoro pořád). Zeptejte se naopak, co dítěti taková aplikace přináší, a proberte všechny důvody, proč si myslí, že je to pro něj dobré.

Ochota naslouchat ukáže dospívajícím, že jste připraveni diskutovat a ne vést jednostrannou přednášku. Proberte společně možná rizika sociálních médií a připomeňte zásady online bezpečnosti. Jděte s dobou a buďte v obraze ohledně nových aplikací a dalších záležitostí souvisejících s online světem – protože to je svět vašeho dítěte, a pokud jej chcete chránit, musíte se stát jeho součástí. Buďte proaktivní v prevenci bezpečnostních opatření a reagujte odpovídajícím způsobem, když máte obavy. A pamatujte – Kdykoliv hněv se šíří tvou hrudí, jazyk svůj zkroť, by nadarmo nelál.

foto: Shutterstock, zdroj: Very Well Family

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...