fbpx

Dinara Kasko peče "geometrické kinetické dorty" aneb dadaismus a kubismus tak trochu jinak

Zveřejněno: 5. 6. 2018

Když chcete dort, jdete do cukrárny. Když chcete ozdobný dort s figurkami z marcipánu, objednáte si ho u cukráře. A pokud chcete dort s ladnými křivkami v pastelových barvách, který vypadá jako něco mezi kulisou ze scifi filmu a matematickým 3D modelem, jdete za Dinarou Kasko. Její poslední série, vzniklá ve spolupráci s umělcem José Marguliesm, se jmenuje Geometrické kinetické dorty. „Nejdříve vymodeluju formu v programu 3DMax, vytisknu model na 3D tiskárně a podle něj pak vyrobím silikonovou formu. Pokaždé si připadám jako malé dítě,“ raduje se první žena na světě kombinující pečení dortů s 3D tiskem a architektonickými prvky. Aktuálně je o její dorty takový zájem, že 90 % nabídek musí odmítnout. To není špatný výsledek pro něco, co začalo jako experiment.

Dinara Kasko vystudovala architekturu; specializovala se na modelování budov. Když jí bylo 28, uvědomila si, že jí schází „práce rukama“, možnost se věcí dotknout a ne je jenom narýsovat na papíře a vymodelovat v počítači. Brzy dostala nápad, že by mohla zkombinovat svoji práci a vášeň – a tak začala s pečením. První návrh – formu pro koláč připomínající Rubikovu kostku – vytiskla na 3D tiskárně. A další začaly přibývat. Se svými výtvory se začala chlubit na Instagramu, posílala je do kulinářských soutěží a uměleckých magazínů a postupně začala hromadit úspěchy.

Je důležité, aby dorty chutnaly skvěle; příchuť je součástí designu.

Nejdříve si nakreslí obrázek dortu tužkou na papír. Ve specializovaném softwaru pak vznikne počítačový model, který se vytiskne na 3D tiskárně. Podle něj se vyrobí plastiková forma a nakonec jde do kuchyně, kde koláč vznikne. Její design využívá odvážných geometrických tvarů a biomimiker (technologická řešení inspirovaná živými organismy). Proces designování formy a pečení koláče jí obvykle trvá asi měsíc.

dortik

„Snažím se, aby spolu chuť a design ladily. Když se jedná o jemnější, více ženský design, využiju ovoce a lehčí suroviny; pokud se jedná o ostré geometrické tvary, přistoupím k odvážnějším chutím. Je důležité, aby dorty chutnaly skvěle; příchuť je součástí designu.“

Související…

Fotosérie: Flowee na návštěvě v ráji dortíků a zmrzlin
Milada Kadeřábková

Pokud chcete, můžete si její dorty vytvořit u sebe doma – Kasko na svých webových stránkách prodává formy pro dorty.

Vojtěch Žák

 

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...