fbpx

Můžete si zlepšit vnímání hudby, filmů i přírody, ale všeho s mírou, aby třeba z filmu nebyl moc velký horor

Zveřejněno: 30. 5. 2018

V jednom z předchozích článků jsme psali o pěti věcech, které se rozhodně nevyplatí kombinovat s konopím. Dnes se na toto téma podíváme z druhé, pozitivnější stránky a ukážeme si, čím si lze konopný prožitek ještě o něco zpříjemnit. Některé „doplňky“ můžou být i lehce překvapivé.

1. Hudba

Snad každý uživatel (ať už pravidelný, nebo občasný) vám potvrdí, že pod vlivem konopí dokáže vnímat hudbu procítěněji, slyší a rozpoznává všechny nástroje, dokáže se psychicky uvolnit a díky tomu se lépe vnořit do poslechu.

V amerických státech, kde bylo v posledních letech konopí legalizováno, vznikají jako „kytky po dešti“ konopné restaurace, kde má host nejprve možnost se příjemně „zkouřit“, po čemž následuje několikachodová delikátní večere.

V případě vyšších dávek psychoaktivního THC a u specifických stylů (psytrance, chillout…) je možné občas pozorovat podobné účinky jako u psychedelických látek (LSD, lysohlávky), tedy menší halucinace, obrazce pohybující se v rytmu hudby a podobně. Na druhou stranu platí, že když se to „přežene“ a jedinec není kvůli příliš silným účinkům THC ve své kůži, ani požitek z hudby nebude moc příjemný, respektive sotva si ji užije a procítí, když zrovna trpí paranoiou, protože ho „všichni sledují“, a má neukojitelnou „žravku“, tedy potřebu vyjíst celou lednici.

2. Jídlo

Všichni víme z televize, novin i vlastních zkušeností, že konopí stimuluje náš apetýt. Ostatně to je jeden z důvodů, proč se využívá v medicíně – pomáhá pacientům jíst a nabírat tak sílu a energii na boj s tou či onou nemocí. Člověk ale nemá pouze větší chuť jíst, samotné jídlo mu navíc mnohem více chutná. Stačí si dát jednoho „šluka“ a i z obyčejného rohlíku s máslem se rázem stává naprostá delikatesa, nemluvě o takové čokoládě.

 V amerických státech, kde bylo v posledních letech konopí legalizováno, vznikají jako „kytky po dešti“ konopné restaurace, kde má host nejprve možnost se příjemně „zkouřit“, po čemž následuje několikachodová delikátní večere (navíc většina pokrmů v takových restauracích taktéž obsahuje konopí v té či oné formě). Dobrou zprávou je, že podle nejnovějších výzkumů nezpůsobuje konopí příbytek na váze ani obezitu, což je vcelku překvapivé zjištění, když si vezmeme v potaz výše zmiňovanou „žravku“, která nejednoho uživatele pravidelně o večerech přepadá. 

3. Sex

Sex je ze své podstaty velice individuální záležitost – a stejně individuální je i reakce člověka na konopí. Z toho důvodu se uživatelé i vědci dlouhodobě přou, zda konopí funguje jako afrodiziakum (jak ostatně tvrdili už staří Indové a Číňané), nebo naopak chuť na sex utlumuje. Jako v mnoha dalších případech je zde celá řada proměnných, které ovlivňují výsledný zážitek. Záleží na užitém množství, předchozích zkušenostech, celkovém psychickém a fyzickém rozpoložení a situaci, v jaké se nacházíme.

Když ale „přestřelíte“, může se stát, že místo sledování filmu budete půl hodiny pozorovat rozvlněný koberec, případně budete mít silnou potřebu přemýšlet nad zásadními problémy lidstva.

Jste-li tedy se svým partnerem sami doma a chystáte se užít si romantický večer, přičemž s konopím už oba máte nějaké zkušenosti, může vás malý joint uvolnit podobně (nebo lépe) jako třeba pár skleniček vína a připravit na velmi příjemné chvíle. Na druhou stranu jste-li třeba někde na festivalu, kde skončíte s neznámou osobou za hlavním pódiem na zemi v blátě, oba jste podnapilí, a než na to „vlítnete“, dáte si ještě obrovského jointa, váš prožitek bude spíše hororový než příjemný (a kdo ví, jestli na nějaký sex vůbec dojde…).

4. Filmy

Podobně jako u hudby funguje konopí i při sledování filmů – to správné množství vám zvýrazní smysly, vizuální efekty budou efektivnější, zvuky výraznější a prostorovější a celkově se necháte lehčeji vtáhnout do děje. Když ale „přestřelíte“, může se stát, že místo sledování filmu budete půl hodiny pozorovat rozvlněný koberec, případně budete mít silnou potřebu přemýšlet nad zásadními problémy lidstva – například jestli bylo první vejce, nebo slepice.

5. Turistika

Výlety do přírody jsou pro mnohé z nás samy o sobě povzbuzující drogou, která přináší spoustu příjemných zážitků a pocitů. Někteří ale rádi tyto pocity ještě o něco zintenzivní pomocí konopí, které umožňuje vnímat všechno kolem – vítr, slunce, vodu, lesy – o něco silněji a zároveň v nás dokáže navodit příjemné souznění s přírodou. Ne že by člověk měl potřebu objímat každý strom, jako když si dá poprvé v životě magické houbičky, ale na meditativní hloubání při procházkách lesem může být konopí velmi příjemným společníkem.

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...