fbpx

Co poradit sousedovi či strýčkovi, kteří začínají s kouřením a chtějí si ho užít bez policie a někde mimo jeřáb

Zveřejněno: 23. 11. 2019

Také nevíte, jak reagovat, když se na vás zničehonic obrátí vaše babička, strýček či postarší soused a svěří se vám, že by také konečně chtěli vyzkoušet „tu trávu“? Tak samozřejmě strýčka ani souseda neodmítnete. Navíc budete mít jedinečnou šanci poučit někoho staršího, což se jen tak zejména ve strýčkově (i v sousedově) případě nepodaří.  Zásada je poradit, čemu by se měli při svém „konopném poprvé“ (kromě policie) rozhodně vyhnout.

1. Alkohol a jiné drogy

Jako první musíme upozornit na alkohol, protože výše položená otázka velmi často přichází právě ve chvíli, kdy dotyčná babička či strýček již nějaký ten alkohol, který jim dodal kuráž se vás vůbec zeptat, požili. Znáte to možná i od sebe – střízliví jsou všichni bázliví a opatrní, ale po pár pivech anebo skleničkách vína (případně ještě hůře – po tvrdém alkoholu) najednou mají odvahu mluvit a zkoušet věci, na které se předtím báli jen pomyslet.

Při prvním užití se rozhodně nedoporučuje zkoušet podávat konopí v jídle, protože zde se velmi těžko odhaduje dávka zkonzumovaného THC.

Alkohol se bohužel s konopím vůbec nekamarádí, a pokud daný jedinec nemá s rostlinou předchozí zkušenosti, končívá tato kombinace celkem pravidelně nepříjemným motáním hlavy, nevolností, závratěmi a někdy i zvracením či omdlením.

A druhý den pak samozřejmě následuje odsudek: „Z tý trávy mi bylo tak zle, že už se jí radši nikdy nedotknu.“ Ale co těch osm piv, cos předtím vypil, strejdo? Proto lidé, kteří chtějí konopí zkusit poprvé či po dlouhém "půstu", tak mají činit jedině za střízliva. To platí nejen pro alkohol, ale i pro všechny ilegální drogy.

2. Přelidněná a neznámá místa

Že si nemají chodit zapálit jointa na služebnu policie, jsme už vysvětlili. Svou babičku či tetičku ale rozhodně upozorněte i na to, že působení psychoaktivního THC po prvním užití může výrazně zamávat s psychickým naladěním jedince a vyvolávat panické reakce a paranoiu. Z toho důvodu se vyplatí směřovat jejich „poprvé“ na místo, které dobře znají, kde se dobře cítí a kde budou mít dostatek prostoru a klidu.

3. Cizí lidé

S předchozím bodem a vlastně i s tou služebnou souvisí i to, že na neznámém místě můžete narazit na cizí lidi, kteří člověku v jeho prvním konopném „rauši“ nemusejí vůbec dělat dobře. A nedej bože, kdyby s nimi měl sám komunikovat a tvářit se střízlivě. Snažte se proto zajistit, aby se váš prvouživatel nedostal do přímého kontaktu s cizími lidmi, přičemž někdy mohou nepříjemné pocity vyvolávat i kamarádi a rodina.

Nejvhodnější proto bývá, když s danou osobou zůstanete po celou dobu nejsilnějšího působení – při kouření se obvykle nejedná o více než dvě hodiny – jen vy (nechávat „zkouřenou“ osobu zcela o samotě také není dobrý nápad).

4. Kouření a koláčky

Pokud nekouří tabák, je lepší nabídnout dědečkovi nebo babičce místo jointa nebo dýmky vaporizér, což je přístroj, pomocí nějž se látky obsažené v konopí (včetně THC) pouze odpařují, nikoli spalují, takže se jedná o příjemnější činnost, která navíc nemá zdraví škodlivé účinky (nedávno byla dokonce otevřena první vaporizační stanice konopí pro pacienty v Centru pro léčbu bolesti při brněnské nemocnici u sv. Anny).

Člověka, který zkouší konopí poprvé, je nutné upozornit, aby následujících alespoň 18 až 24 hodin neřídil, protože je to jak nebezpečné, tak nezákonné.

Při prvním užití se rozhodně nedoporučuje zkoušet podávat konopí v jídle, protože zde se velmi těžko odhaduje dávka zkonzumovaného THC, a navíc může trvat až dvě hodiny, než se projeví první účinky, které mohou být mnohem intenzivnější než při kouření či vaporizaci. A odeznívají klidně až šest hodin. Takže když přinesete koláčky, mohla by se vám ta návštěva u souseda nečekaně protáhnout.

5. Strejdo, neřiď. Ani jeřáb

Nikoho by určitě nenapadlo dát si po dvaceti letech pár prásků trávy a pak jít do práce ovládat jeřáb nebo jet autem do města. No, to si možná myslíte. Poměrně často se zejména při prvním užití stává, že dotyčný několik prvních minut (někdy i desítek) sám „nic necítí“ a myslí si, že jemu to „prostě asi nic nedělá“. Pravdou ale je, že po vyřknutí této věty se obvykle začne nekontrolovatelně smát a hlasitě filozofovat o nesmrtelnosti brouka a myslet přitom na nesmrtelnost vlastní.

Někdy zkrátka trvá déle, než THC začne naplno působit, a někteří nezkušení uživatelé si navíc mohou mylně myslet, že zrovna na ně nijak neúčinkuje. Je to ovšem podobné, jako když si po pěti pivech sami připadáte absolutně střízliví, ale ve skutečnosti se vám motají jazyk i nohy. Proto je nutné člověka, který zkouší konopí poprvé, upozornit, aby následujících alespoň 18 až 24 hodin neřídil, protože je to jak nebezpečné, tak nezákonné. Pokud je strýc jeřábník, neměl by do práce chodit vůbec.

Související…

Jak pomáhají daně z legálního konopí
Lukáš Hurt

foto: Shutterstock

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...