fbpx

Kamkoliv na světě se budete dopravovat do hodiny. Díky Elonu Muskovi 1 fotografie
Elon Musk

Jedna technologie nestačí. Vize dopravy budoucnosti spojuje Hyperloop a SpaceX

Zveřejněno: 22. 5. 2018

Jestli Elon Musk miluje nějaký vynález, co nevymyslel sám, je to Twitter. Zásadní odhalení se dočteme často na jeho osobním profilu, například to o novém dopravním systému – podzemním hyperloopu jeho společnosti Boring Company, který – až vznikne – dokáže přepravit cestující do jakéhokoliv místa na světě během hodiny. Poselství je samozřejmě skryto mezi řádky.

Související…

Musk má pro nás další vizi – továrny bez lidí a bez oken
Jan Handl

Abychom byli úplně přesní – Musk nebyl úplně první, mluvila o tom na TEDu Gwynne Shotwell, provozní ředitelka SpaceX. BFR (Big Falcon Rocket) bude přepravovat 100 pasažérů a za jeden den může uskutečnit až 12 letů. Letenka z New Yorku do Šanghaje má podle ní stát okolo 2000 dolarů. Celý systém má být připraven během 10 let, i když Elon bude asi chtít, aby to šlo rychleji. A sám Musk pak zveřejnil, že na kosmodromy se budou lidi přepravovat právě hyperloopem.

Raketou SpaceX se dostanete kamkoliv na zeměkouli do 40 minut. Když k tomu připočtete 15 minut na cestu na kosmodrom (což slibuje Musk), jednoduchým součtem zjistíme, že se dostanete kamkoliv na zemi během jedné hodiny. Samozřejmě, pokud žijete někde poblíž zastávky hyperloopu. Prvním městem, kde by mohl být jak hyperloop, tak kosmodrom pro SpaceX rakety, je Los Angeles. Společnost Boring Company tam už vykopala první tunel, který má být součástí futuristické dopravní sítě.

Brogan BamBrogan, zakladatel jiné hyperloopové společnosti Arrivo, věří, že vstup Muska bude impulsem pro všechny: „Tento průmysl nedokáže vybudovat jedna jediná firma sama o sobě. A když se přidá těžká váha jako Elon, je to jenom dobře,“ uvedl pro časopis Wired.

 

foto: Profimedia

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...