fbpx

Že dělníci přijdou o práci? Vizionář říká, že jejich práce stejně není nic povznášejícího...

Zveřejněno: 18. 4. 2018

Podnikatel a vizionář Elon Musk už několikrát prokázal, že do budoucnosti průmyslu vidí docela jasně. Jeho představa o kompletně automatizovaných výrobnách budí oprávněně obavy u manuálně pracujících.

Muskova Tesla udává tempo v průmyslových inovacích a její hodnota začíná silně ohrožovat zavedené konkurenty Ford a General Motors. Výroba aut je tvrdý byznys a zároveň obor, který táhne průmyslové inovace, stačí si vzpomenout na Fordovu pásovou výrobu, která před sto lety pořádně namíchla dělníky a odbory. Teď se situace může opakovat, Musk má na krku odboráře, kterým se nelíbí, že podíl lidské práce bude v jeho továrnách brzy klesat.

Související…

Musk chce příští rok letět na Mars. Bojí se nové války
Jan Handl

Dělníci, třeste se

Elon Musk tvrdí, že brzy nebudou lidé v jeho továrnách potřeba, vše obstarají stroje a roboti. Alespoň je to tedy jeho cílem, ale jak známe Muska, tak nemluví jen tak do větru a jistě udělá všechno proto, aby toho cíle brzy dosáhl a počet lidských rukou ve výrobě snížil na minimum.

Musk tvrdí, že monotónní úkony při montování aut rozhodně nejsou tím nejlepším, čím se může člověk zabývat.

Slovo automatizace vyvolává husí kůži u automobilových dělníků a odborářů oprávněně. Tento obor je jedním z těch, kde se dají radikální změny čekat. Tesla koupila německou firmu Grohmann Engineering, specialistu na automatizaci procesů. To je první krok, který by podle Muska měl vyústit k tomu, že továrny budoucnosti budou vypadat jinak. Budou bez lidí, a tím pádem i bez oken, protože stroje denní světlo nepotřebují.

JIT Toyota

Člověk už bude pouze jako expert dohlížet na stroje, provádějící jednotlivé procesy bleskurychle, přesně a bezchybně. S tím, že přijdou o práci dělníci, si Musk hlavu nedělá. On je vizionář a podobné starosti mu nepřísluší, musí myslet kupředu. Tvrdí, že monotónní úkony montování aut rozhodně nejsou tím nejlepším, čím se může člověk zabývat. Ano, to má jistě pravdu, tento jeho pohled z podnikatelských výšin je srozumitelný všem.

Poslední velkou revoluci do automobilového průmyslu přinesla Toyota se zavedením principů „just in time“ (JIT) a minimalizací zásob. Nutno uznat, že vzhůru šla i kvalita vyrobených vozů.

Jaký osud čeká přebytečné dělníky, Musk neřeší. Historie se v tomto smyslu opakuje stále dokola: propuštění a přeškolení lidé se na stáří málokdy pořádně uchytí a stávají se voliči radikálních či populistických stran.

foto: Shutterstock, zdroj: Business Insider

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...