fbpx

Kde je myčka? Pusť mi hudbu! Co na to hlasový asistent? 1 fotografie
Detail hlasového asistenta Google Home Mini

Inteligentní hlasoví asistenti Googlu, Amazonu, Applu a Microsoftu aspirují na to stát se vašimi novými kamarády. Přinejmenším o vás budou vědět mnoho.

Zveřejněno: 10. 5. 2018

Operační systémy mají většinou své osobní inteligentní asistenty, které můžeme ovládat hlasem. Tento software se přizpůsobuje uživatelským jazykům, vyhledáváním a preferencím. Občas někoho vidíme při řízení, jak méně či více marně diktuje adresu dané cílové stanice. To je ale tak jediná zkušenost, kterou s hlasovými asistenty reálně máme.

Související…

Doba, kdy se budeme setkávat se známými ve virtuální realitě, přijde
Hana de Goeij

Příkladem těchto asistentů jsou Siri od Applu (známe i díky seriálu Teorie velkého třesku) nebo Alexa od Amazonu. Říkáte si, že takového asistenta nevyužíváte a ani nevíte, proč byste to měli dělat. Jsem na tom stejně, nepatřím ke generaci, která by si se svým počítačem musela povídat, respektive zadávat příkazy hlasem. Proč je tedy firmy do svých systémů přidávají?

Zahraj tu moji!

Uznávám, že například hlasové ovládání hudby v telefonu při řízení auta má něco do sebe. Ale to není ten pravý asistent, tak jak si ho představuju. S asistentem bych si chtěl plnohodnotně zakonverzovat, nejenom dávat příkazy k provedení jednotlivých úkolů. Siri a ostatní se sice prý umí učit, ale přehled vtipných situací, kdy dojde k nepochopení mezi člověkem a strojem, stále nastává nepříjemně moc.

Asistent, který pomůže hlasem ovládat telefon či počítač a slouží třeba i k úkolování navigace nebo hledání vhodného představení v kině, je pořád jenom ovládání stroje hlasem, nic víc a nic míň. Na asistentech se ovšem pilně pracuje a stávají se chytřejšími, logicky reagují a můžete si už troufnout pokládat trošku záludnější otázky.

Vztah nad hlas

Já jsem vždycky snil o tom, že si budu jednou s počítačem povídat. Když se ptám Googlu (ať už hlasově, nebo písemně), občas položím dotaz, „kde je nejbližší automyčka“ místo pouhého „automyčka“. Google a ostatní vyhledávače začínají rozumět a asistenti budou jakýmsi tlumočníkem pro další služby a aplikace.

Srovnání hlasových asistentů od technologických gigantů je více než zajímavé, Alexa se prý zlepšuje obdivuhodným tempem. Digitální asistenti ovládaní hlasem a poskytující uživateli luxus více či méně zajímavé konverzace jsou ve středu zájmu také díky jejich vzájemnému soupeření. Pokud se technologické firmy v něčem srovnávají, může to totiž být i kvalita jejich asistentů.

Alexa je lepší

Z výzkumu porovnávajícího kvalitu, inteligenci a vybavenost hlasových asistentů vyplývá, že asistent od Googlu má sice velmi dobré hodnocení, ale Alexa od konkurenčního Amazonu se meziročně výrazně zlepšuje. Pro asistenty se dokonce pořádají kvízy, v jednom z nich bylo virtuálním soutěžícím asistentům, tedy Alexe od Amazonu, Siri od Applu, Cortaně od Microsoftu a Google Assistantovi pro telefon a Google Home, položeno 5000 otázek.

Šlo o to, kolik z otázek bude pochopeno a správně a plně zodpovězeno. Ze srovnání vyplynulo, že zatímco Siri pokulhává, Google Assistant pochopí nejvíce otázek a na nejvíce z nich odpoví správně. Zajímavé je, že assistant na telefonu je úspěšnější než ten provozovaný na zařízení Google Home.

Na druhém místě je překvapivě Cortana od Microsoftu, prozatím nejméně zmiňovaný asistent.

Alexa meziročně zdvojnásobila počet dotazů, na které uměla odpovědět, a to je opravdu výrazný pokrok. Cortana se zlepšuje pomalejším tempem a Google své asistenty téměř nezlepšil. Pro uživatele je dobrou zprávou fakt, že všechny aplikace odpovídaly z více než osmdesáti procent správně a naprostá většina špatně vyhodnocených odpovědí nebyla nesprávně, ale spíš neúplně zodpovězena.

Označení „chytrý reproduktor“ tedy už nemusíme vnímat hanlivě, ale spíše popisně. Asistenti začínají být opravdu chytří.

foto: Shutterstock, zdroj: https://www.cnet.com/news/study-finds-google-assistant-is-smarter-than-alexa/

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...