fbpx

Vybrali jsme deset jmen. Mladé naděje i staré matadory. A koho byste navrhli vy?

Zveřejněno: 6. 3. 2018

Po páté kávě v jedné z pražských kaváren jsme si řekli, že už to takhle dál nejde. Pražská kavárna zkrátka potřebuje svého lídra. Jinak totiž hrozí, že bychom se ani nedověděli, kdy se máme zvednout. A protože Flowee také vzniklo v pražských kavárnách, zamysleli jsme se, kdo by z dnešních politiků či občansky aktivních lidí mohl pokračovat v politickém odkazu Václava Havla. Je dnes vůbec někdo takový? Ba co víc: někdo, kdo by dokázal oslovit i mladší generaci, která polistopadového prezidenta zná už leda z hodin dějepisu?

Na věku ani pohlaví Havla 2.0 nezáleží. Vlastně ani nezáleží na tom, jestli dotyčný s Havlem někdy v minulosti spolupracoval či zda ho vůbec znal. Kandidát na lídra pražské kavárny by měl mít politické ambice, prozápadní orientaci, solidní intelektuální zázemí a za sebou silný příběh. A především by to měl být posel dobra. Zní to pateticky? Flowee se za "dobro" nestydí. Empatie, vůle zastat se slabších, optimismus místo vyvolávání strachu, schopnost najít střední cestu místo hádek. Takové kvality považují mnozí naši politici dnes za naivní, což vypovídá hlavně něco o nich.

Pažské kavárně svitla trocha naděje při posledních prezidentských volbách, v nichž se zajímaví kandidáti objevili. Otázka ovšem je, zda ona kandidatura nebyla vrcholem politických kariér těchto pánů. Mají šanci uspět za pět let? Existuje také pár osobností, kteří s Václavem Havlem přímo spolupracovali, ale z politiky se již stáhli. Je otázka, zda by o nové angažmá měli v dnešní atmosféře ještě zájem.

Přestože mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček už v roce 2016 slíbil, že vydá seznam příslušníků pražské kavárny, dosud se mu to nepovedlo. Zdrželo ho zřejmě hledání článku Ferdinanda Peroutky o Hitlerovi gentlemanovi (což se taky nepovedlo). Níže tedy nabízíme několik jmen, která by podle nás v čele pražské kavárny mohla zafungovat. A budeme rádi, když nám doporučíte další.

Související…

Nejmocnější figury v čele státu: Nejde o vůdce pro minulé století? Evropské země řídí třicátníci. Česku vládnou muži o generaci starší Kdo jsou skuteční lídři současnosti? V české politice je nenajdete

Marek Hilšer

Lékař, vědec, občanský aktivista

+: Jeho největším politickým úspěchem je umístění v letošní volbě prezidenta. Během kampaně se vyprofiloval jako sympatický aktivista, kterého si oblíbila zejména mladá generace. V podstatě bez financí dokázal oslovit masy a skončit pátý mezi prezidentskými kandidáty. Má silně proevropský postoj a v několika rozhovorech popsal, jak by se snažil stmelit společnost. Podle něj je zásadní „neurážet a nenálepkovat“. V politické kariéře chce pokračovat, v říjnu chce kandidovat v senátních volbách.

-: Je otázka, jak by Marka Hilšera vnímali „starší“ příslušníci pražské kavárny, kteří mají s Havlovou politikou přímou zkušenost.

Karel Janeček

Podnikatel, filantrop, občanský aktivista, propagátor nového volebního systému

+: Karel Janeček je vnímán jako občanský aktivista s potenciálem přetavit své cíle v realitu. Skvěle fungovala jeho iniciativa Pozitivní evoluce. Dokázal oslovit statisíce lidí. Je finančně nezávislý, objevuje se ve společnosti protikorupčních aktivistů.

-: Jeho matematickým inovacím v politice málokdo rozumí. Nevíme, zda by unesl psychický nápor v politice a neutíkal před ním do Tibetu, nebo ke svým dalším koníčkům..

Jiří Drahoš

Finalista poslední volby prezidenta, bývalý šéf Akademie věd

+: Byl šéfem společensky uznávané instituce. Má za sebou akademickou obec. Dokázal na sebe strhnout pozornost při volbě prezidenta a stal se jedinou reálnou hrozbou Miloši Zemanovi.

-: Už se nedokáže zbavit nálepky, že jeho jedinou politickou zbraní je "slušnost".

Tomáš Sedláček

Ekonom, občanský aktivista

+: Pracoval jako poradce Václava Havla. Má přehled nejen o české ekonomice, ale i o realitě života především v severských zemích. Jeho názory, kterými dokáže zaujmout doma i v zahraničí, přesahují dnešek a otevírají obzory, jež jdou dál za výši HDP.

-: Podobně jako u Karla Janečka je zde nebezpečí, že by kvůli politickému angažmá nechtěl přijít o vlastní svobodu.

Věra Jourová

Eurokomisařka, bývalá místopředsedkyně hnutí ANO

+: Možná trochu překvapivé, ale vysvětlíme. Za eurokomisařkou je příběh s vězením, které nejenže bylo nespravedlivé, ale podle soudu i protiprávní. Přesto, že je členkou hnutí ANO, dovedla do něj ten lepší intelektuální trast, který tam dodnes existuje. Má ráda kávu.

-: Postavila se za Andreje Babiše v kauze Čapí hnízdo a je členkou jeho hnutí, které „pražská kavárna“ vnímá spíše negativně.

Michael Žantovský

Někdejší spolupracovník Václava Havla, bývalý politik, diplomat a nynější ředitel Knihovny Václava Havla

+: Šlo by o přímého pokračovatele étosu Václava Havla. Žantovský z tohoto směru nikdy neuhnul. Měl by v mnohém na co navázat, a to i na svou diplomatickou kariéru.

-: V jeho případě může být sepětí s Václavem Havlem spíše nevýhodou, která pouze připomene "staré dobré časy".

Jan Čižinský

Pedagog, poslanec KDU-ČSL a starosta Prahy 7

+: V současné době asi nejaktivnější pražský politik. Nově založil hnutí Praha sobě a má jasné představy o tom, jak by mělo hlavní město fungovat. Podporuje masivní dotace do vzdělávání.

-: Zatím není příliš znám v celostátní politice, ale to se může po říjnových komunálních volbách změnit.

Eva Prudilová

Studentka Právnické fakulty UK, aktivistka, hlavní koordinátorka Pražského studentského summitu

+: Díky jejím studentským aktivitám ji některá média překřtila na „mluvčí mladé generace“. Pražský studentský summit je přitom zajímavým zázemím pro budoucí diplomaty a politiky. Studenti zde v celoročním kurzu například „stínují“ orgány Evropské unie nebo NATO.
-: Je to možná minus spíš pro nás, ale budeme si muset počkat, kterým směrem se Eviny aktivity vyvinou.

Dominik Feri

Nejmladší člen Poslanecké sněmovny (TOP 09), aktivista

+: Navazuje na Havlův odkaz přes někdejšího šéfa TOP 09 Karla Schwarzenberga. Dokáže komunikovat jak na kamery, tak na sociálních sítích. Má silný fanklub mezi mladými, nadhled a vtip. Sám se označil za „korunovaného sluníčkáře“ a podpořil přijímání uprchlíků.

-: Kromě mládí, které zde hodnoti nechceme, nás žádné minus nenapadá. Snad kromě klasických nástrah "stranické politiky", kde proti sobě vždy bojují nějaké frakce.

Vladimir 518

Rapper, tvůrce komiksů a artových knih

+: Tak trochu černý kůň na závěr. Kromě jeho umělecké minulosti a současnosti se prezentuje jako silný odpůrce xenofobních nálad, má tendenci zakopávat příkopy ve společnosti. Je za ním příběh „kluka ulice“, který se sám vypracoval. Problémy ve společnosti pojmenovává jasně a bez skrupulí. Politické korektnosti ani intelektuální nesrotzumitelnosti bychom se tedy bát nemuseli.

-: Po jednorázové podpoře Strany zelených konstatoval, že je z politiky vyléčen. Některé nemoci se ovšem vracejí, a když neublíží, tak mohou daného člověka i posílit.

Nenašli jste toho správného kandidáta, nebo správnou kandidátku, kteří by byli schopní vést pražskou kavárnu? Kdo by to podle vás mohl být? Napište nám na facebook, nebo na e-mail Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

foto: Profimedia, archiv

Galerie

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...