fbpx

Jak se soudit o měnu, která nepodléhá regulaci

Zveřejněno: 15. 2. 2018

Už když parkujete u pumpy na předměstí Oxfordu, cítíte, že jste v poněkud jiné Anglii. Zákazníci jsou lépe oblečení, hubenější, nekupují si zákusky plné cukru a tuku. Diplom jim sice nečouhá z kapsy, ale od pohledu jsou vzdělanější a bohatší než (my) ostatní. Dokonce i gin vyráběný v Oxfordu je lepší, jeho dávnověká receptura, plná organických bobulí, je sofistikovanější... A teď anglické stověžaté město drží další prim: při rozvodu se poprvé manželé soudí o elektronický majetek.

Probíhají tu v současné době dokonce tři rozvody, kde jsou součástí rozvodového řízení Bitcoiny, ve dvou případech jde o malé částky nebo manželé odmítají uvést, kolik peněz bylo do kryptoměn investováno, ovšem ve třetím se pár soudí o 600 000 liber. Muž v říjnu 2016 investoval 80 000 do kryptoměn: Bitcoin, Litecoin, Ripple a Ethereum. Jejich cena se vloni v prosinci vyšplhala na 1 000 000 liber a nyní po poklesu se odhaduje na 600 000 liber. 

Právníci předpovídají, že bude následovat řada dalších kryptorozvodů, kde se obě strany snaží dohledat a rozplést elektronický majetek, jehož hodnota se rychle mění. Zároveň jde o šedou zónu, tyto měny nepodléhají regulaci a daním. 

Právník Mark Phillips, který je partnerem v Oxfordské kanceláři firmy Royds Withy Kings, k tomu pro Times říká: „Kryptoměny pomohly některým klientům dosáhnout obrovských zisků s velmi malou vstupní investicí; vzhledem k tomu, jak tyto měny fungují, je velmi snadné jejich existenci skrýt. Pokud partner své kryptoinvestice nepřizná, je docela možné, že zůstanou skryté. Dohledávat je bude nesmírně zdlouhavé a drahé.“

foto: Pexels.com

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...