fbpx

Nejlepší věk na vdávání či ženění je 26 let

Zveřejněno: 27. 1. 2018

Znáte pravidlo 37 %? Pokud ne, tak se ochuzujete o možnost prožít ono pověstné pohádkové „a žili spolu šťastně až do smrti“. Právě svatba je totiž v pohádkách synonymem dobrého konce, ačkoliv ze zkušenosti víme, že svatbou to všechno v reálném životě často začíná. Pro svatbu je totiž právě podle pravidla „37 %“ ideální věk 26 let. Ale dá se podle něj najít i nejvhodnější partner. Jak toto pravidlo funguje?

Podle novináře Briana Christiana a kognitivního vědce Toma Griffithse, spoluautorů studie Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions  (Algoritmy života: Počítačová věda v lidských rozhodnutích) může pravidlo 37 % už výrazně usnadnit hledání partnera vhodného pro uzavření manželství.

Zaměřte se na 37 % všech možností

Pravidlo 37 % v podstatě říká, že když potřebujete provést celou řadu významných rozhodnutí v relativně krátkém a omezeném čase, ať už se jedná o novou práci, koupi bytu, nebo výběr manžela či manželky, nejlepší čas na rozhodnutí nastává, když se zaměříte na 37 % ze všech možností.

V okamžiku procesu výběru, kdy znáte už 37 % možností, totiž získáte dostatek informací nutných k tomu nejlepšímu možnému rozhodnutí. Pokud se nacházíte v této části výběru, tak jste schopni uvážit pouze možnosti vhodné a přijatelné a vypustíte ty, které pro vás nemají větší význam.

pexels photo 70737

Přemýšlet o dlouhodobém vztahu bychom měli od šestadvaceti. Pak může partnerství vydržet "až do smrti".

Problém sekretářky

Teorii 37 % potvrzuje myšlenkový experiment, který vyvinuli matematici bez znalosti práce na počítači v 60. letech minulého století. V tomto hypotetickém scénáři se problém výběru správného partnera vtipně přirovnává k výběru vhodného zaměstnance, osobního asistenta.

Pokud zamítnete jednoho kandidáta, nemůžete se k němu posléze vrátit a najmout jej později, protože musíte počítat s tím, že v mezidobí přijme jinou nabídku zaměstnání. Otázka tedy zní: Jak hluboko do fondu uchazečů jít, abyste maximalizovali šanci na nalezení toho nejlepšího?

Pokud máte k dispozici pouze tři žadatele, radí autoři experimentu, abyste vsadili na druhého kandidáta. Pokud je lepší než první, najměte ho. Pokud není, počkejte. Máte-li pět žadatelů, počkejte si, jak se projeví třetí z nich. Vztaženo na lásku – pokud ji hledáte mezi 18 a 40 lety, pak vězte, že optimální věk pro zahájení úvah o partnerovi vhodném na celý život a potencionálním budoucím manželovi či manželce je 26 let. Tedy 37 % z věku 70 let. Předtím budete mít pravděpodobně v nabídce kvalitní adepty, se kterými by to mohlo vyjít, potom se ale kvalifikace bude už jen zhoršovat.

V matematickém žargonu je hledání potencionálního vhodného partnera známo jako „problém zastavených možností“. Podle Christiana a Griffithse byste z více než 1 000 možností měli mít políčeno na někoho, kdo se při výběru nachází kolem 36,81 %. Čím více možností je, tím blíže se potom můžete dostat k 37 %.

Sladkých šestadvacet

V červenci 2015 přišel Nicholas H. Wolfinger, sociolog působící na univerzitě v Utahu, s tvrzením, že nejlepší věk, kdy se oženit, abyste se vyhnuli riziku budoucího rozvodu, je mezi 28 a 32 lety. Rozsah ale neodpovídá přesně, číslo 28 se mnohem více blíží pravidlu 45 % než 37 %. Důležité je však připomenout, že partneři se poznávají a zhodnocují zpravidla několik let před svatbou, tedy kolem 26. roku věku. Wolfingerova analýza rovněž prokázala, že každý rok po dosažení věku 32 let se šance na rozvod zvyšuje o 5 %.

Ani pravidlo 37 % ale není perfektní a jeho dodržení není zárukou trvalého vztahu. Vychází totiž z chladné matematické logiky a předpokládá, že lidé mají ohledně svého budoucího života a partnera jasno již před 26. rokem věku. Což ale nezahrnuje skutečnost, že to, co hledáme u našich partnerů, se mezi 18. a 40. rokem může dramaticky změnit.

Co se týče pravidla 37 %, je pro reálný život využitelná skutečnost, že kolem 26. roku věku začínáme dospívat a zvažovat partnera na celý život. Je proto pravděpodobné, že se jedná také o pravý čas na významná rozhodnutí.

zdroj: The Independent

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...