fbpx

K obědu anabolika a ve vzpomínkách neurotické dětství aneb proč mnozí muži ztrácejí normální vztah ke svému tělu

Zveřejněno: 28. 7. 2018

Na Západě přibývá mužů, kteří trpí anorexií a bulimií. Jsou mezi nimi chlapci, mladíci, stejně jako pánové v nejlepších letech. A mnozí z nich ani netuší, že patří do skupiny lidí ohrožených poruchami příjmu potravy, popisuje britský Guardian.

Související…

Novorozenec ví sám nejlíp, co má jíst. Jeho výživu kazí rodiče a marketing
Vojtěch Žák

V obecném povědomí jsou tyto problémy spojovány hlavně s dívkami a ženami mladších věkových skupin. Prokletím naší civilizace, kterou se stala přehnaná touha po dokonalém vzhledu, stále více trpí i muži.

Nejčastěji se jedná o muže ve věku mezi 20 a 40 lety, ale roste i počet těch, kteří se blíží důchodovému věku.

Přední britský psycholog William Rhys Jones se zabývá touto problematikou již několik let. V průběhu svého výzkumu zaznamenal, že nejenom v jeho rodné Velké Británii přibývá rok od roku mužů, kteří končí v péči psychologů a lékařů, protože trpí vážnými formami anorexie a bulimie, které vyžadují hospitalizaci v nemocnici. Nejčastěji se jedná o muže ve věku mezi 20 a 40 lety, ale roste i počet těch, kteří se blíží důchodovému věku.

K obědu anabolika

Důvody, proč tomu tak je, jsou v podstatě podobné jako u žen. Moderní muži touží vypadat jako filmové a sportovní hvězdy. Stejně jako ženy věří, že pokud budou „superštíhlí“, zastaví neúprosný čas a budou stále mladí.

A tak se miliony mužů v Evropě a severní Americe potí v posilovnách, cpou se anaboliky a normální jídlo považují za svého nepřítele. "Řada z nich si nechce ani připustit, že s nimi není něco v pořádku a pak se velmi diví, když vedle poruch příjmu potravy trpí kardiovaskulárními chorobami, které způsobují právě anabolické steroidy," říká Rhys Jones.

Nezodpovědné matky

Znepokující je podle psycholga také fakt, že anorexií či bulimií trpí čím dál víc chlapců v předškolním a nižším školním věku. Ti jsou většinou obětí svých úzkostlivých matek, které samy často měly nebo stále mají problémy s poruchami příjmu potravy.

U dětí s nedostatečnou výživou se častěji objevují závažné psychické problémy, včetně depresí a neuróz.

Tyto ženy se bojí, aby jejich potomci nebyli tlustí a chtějí, aby splňovali jejich přehnané požadavky na to, jak mají vypadat současné "moderní" děti. Neuvědomují si však, že svým potomkům v podstatě ničí život a připravují u nich podhoubí pro nejrůznější zdravotní komplikace, které vznikají z nedostatku příjmu potravin, jež obsahují bílkoviny, mastné kyseliny a zdravý cholesterol. U dětí s nedostatečnou výživou se také častěji objevují závažné psychické problémy, včetně depresí a neuróz.

foto: Shutterstock, zdroj: The Guardian

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...