fbpx

Geniální středoškolačky vymyslely zbraň proti znásilnění 2 fotografie
Se sexuálním násilím se setká čtvrtina žen. Obrana může být někdy po ruce.

Jak nenápadně zjistíte, že vám někdo nasypal do drinku drogy?

Zveřejněno: 28. 10. 2018

Sexuální násilí patří mezi nejzávažnější problémy moderního věku. V průběhu svého života se s ním setká 25 % žen a svého útočníka v 80 % případů velmi dobře znají. Ke znásilnění dochází překvapivě často na první schůzce. Tři studentky americké střední školy doufají, že tomu zabrání jednoduchým řešením – pomocí brčka! 

Související…

Ne já, to alkohol. Jak moc jsme zodpovědní za to, co spácháme v opilosti?
Kamila Steinbachová

V ČR je oficiálně registrováno jedno až dvě znásilnění denně, ale předpokládá se, že je oznamováno pouze v 8 % případů. S důmyslným vynálezem, který vymyslely Victoria Roca, Susana Cappello a Carolina Baigorri, mu třeba půjde předejít. 

Neobyčejné brčko

K 4,2 % znásilnění dochází po nevědomém požití drog, které jsou většinou přimíchané do drinků. Studentkám ze střední školy Gulliver Preparatory School v Miami na Floridě se ovšem podařilo vytvořit jedinečnou slámku. Navrhly ji tak, aby měla dva různé pásky, které při vkládání do nápoje odhalí, zda je v něm obsažena nějaká droga nebo zda hrozí jiné nebezpečí při jeho konzumaci.

Detektor na drogy

Inovativní brčko může odhalit stopy nejoblíbenějších forem drog, včetně rohypnolu, kyseliny gama-hydroxymáselné (GHB) a ketaminu. Když brčko zmodrá, někdo vám něco nasypal do pití. Patent, který umožní dívkám uvést ji na trh a začít prodávat, je v současné době v procesu příprav.

Když brčko zmodrá, nasypal vám někdo do pití drogy

Pro financování tohoto nápadu byla navržena kampaň, jež si klade za cíl oslovit co nejvíce lidí. „Víme, že to není řešení, protože to útočníky nezastaví. Doufáme však, že snížíme množství znásilnění a nebezpečných situací, do kterých se můžete dostat po použití drog,“ říká Carolina Baigorri.

znasilneni

Znásilnění není neplánovaným aktem sexuálního pudu. Přibližně 60 % činů je přesně plánovano. Sexuální násilí zároveň patří mezi nejméně oznamované činy.

Mladé dívky jako snadný cíl

„Mám pocit, že se jedná o problém, o kterém slyšíme poměrně často, zvláště když přijdete na střední školu,“ pokračuje Carolina. Podle statistik Ministerstva spravedlnosti dochází poměrně často ke znásilnění právě během rande, nejčastěji mezi vysokoškolskými studenty pod vlivem alkoholu nebo drog, neboť oběti jsou poté povolnější. Jednou z nejvíce cílených skupin jsou ženy ve věku od 16 do 24 let. 

foto: Bored Panda a Shutterstock, zdroj: Bored Panda

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...