fbpx

Kojí nepřetržitě 8,5 roku. Je to věc čistě mezi matkou a dítětem, říká Marie 1 fotografie
Paní Marie kojí své děti už osm let. (zdroj: se svolením paní Marie)

Podle statistik kojí v Česku 70 % žen dlouhodobě. Jednou z nich je pětatřicetiletá Marie z Prahy, maminka tří dětí. Nejstarší Evičce je 8,5 roku, Marušce 6 let a nejmladšímu Honzíkovi 3 roky.

Zveřejněno: 27. 5. 2024

Pro Marii bylo kojení vždy velmi důležité a naprosto přirozené. „Bylo to pro mě jedno z hlavních propojení s mými dětmi. Nejintenzivnější fyzický kontakt, který se dá jen těžko nahradit něčím jiným,“ říká.

Protože všechny tři děti rodila císařským řezem, mléko se nevytvořilo ihned po porodu. „Rozkojit se bylo nejtěžší u první dcery, kde se moje prsa musela přizpůsobit. Asi měsíc jsme používaly kloboučky a trvalo skoro rok, než se nám podařilo dostat do takzvané kojící pohody, aby to bylo příjemné nám oběma,“ vzpomíná.

Rozhodla se kojit tak dlouho, jak jen to půjde

Marie se rozhodla, že svým dětem dopřeje mateřské mléko tak dlouho, jak jen to půjde. A nezabránilo jí v tom ani další těhotenství. „První dceru jsem kojila dva roky a poslední tři měsíce už společně s její mladší sestrou. U Marušky jsme vydržely až do pěti let, poslední dva roky tandem s bráškou. Honzíkovi jsou tři a půl roku a stále ho kojím, hlavně před usnutím. Netlačím na odstavení. Poslední dobou už to téměř nevyžaduje, tak tomu nechám volný průběh,“ popisuje Marie.

Lidé však často řeší kojení na veřejnosti. Na toto téma panují různé názory. Jedni to tolerují, jiným to vadí. Marie souhlasí s tím, že pokud to bylo jen trochu možné, kojila raději v ústraní. „Upřímně mi to bývalo občas nepříjemné, protože jsem věděla, že to některým lidem může vadit. Ovšem pokud to nešlo jinak, děti byly vždy na prvním místě,“ říká svůj názor na kojení na veřejnosti.

Když je dítě nemocné, je to ten nejlepší lék. S mateřským mlékem lze i vyplachovat nos, když je potřeba.

Obdobně jako kojení na veřejnosti, tak i dlouhodobé kojení často vzbuzuje otázky typu: „A není už na to příliš velká(ý)?“ Marie přiznává, že od jisté chvíle nemá potřebu se s tím někomu svěřovat a hodnotit, zda je to dobré, nebo není. „Věřím, že každý dělá to nejlepší, co umí. Kojení je věc čistě mezi matkou a dítětem. Není to nic sprostého, i když se u toho odhalí ňadro, které někteří lidé považují za sexuální symbol. Prso vždy sloužilo hlavně pro krmení dětí, není potřeba se pohoršovat,“ domnívá se.

V kojení vidí mnoho výhod

Marie vidí v dlouhodobém kojení mnoho výhod. Je to levnější než umělé mléko, přirozené a intuitivní, nemusí se nic připravovat. „Je dokázáno, že mateřské mléko obsahuje přesně to, co dané dítě potřebuje. Přizpůsobuje se velmi rychle potřebám dítěte. Pokud se maminka naučí u kojení odpočívat, může to být i chvilka odpočinku pro ni. Při kojení lze navíc v noci i spát. Když je dítě nemocné, je to ten nejlepší lék. S mateřským mlékem lze i vyplachovat nos, když je potřeba,“ vypočítává a dodává, že kojení je navíc skvělý rituál při uspávání a jedinečný kontakt mezi matkou a dítětem.

Přiznává však, že kojení má pro ni i pár záporů. „Největší nevýhodu vidím v tom, že matka je nenahraditelná. Z vlastních zkušeností vím, že odstříkávání mléka je příliš složité. Říká se, že kojené děti se také v noci častěji budí, což nedokážu posoudit. Je pravda, když jsem kojila dvě mladší děti zároveň, občas jsem měla silný pocit, že nedělám nic jiného a že nemám čas na nejstarší a nestíhám nic dalšího. U starších dětí jsem pak řešila odstavení, když už kojení přestalo být příjemné. A nebylo to snadné,“ popisuje. Hned ale dodává, že odměnou jí bylo a je úžasné pouto dětí, které skrze ni a tandemové kojení zažívaly společné intimní chvíle a budou z toho čerpat celý život.

Je pravda, že nás dva to trochu odcizilo. Ale jsem vděčná, že pořád stojí při nás, a doufám, že se po všech těch odkojených letech zase vrátíme k sobě navzájem.

Právě odstavení je pro Marii jedno velké téma. Říká, že vždy toužila po tom nechat to na dítěti tak nějak přirozeně. Jenže postupem času jí přestalo být kojení příjemné a setrvání v tom bylo negativní pro obě strany. „U prostřední dcery mám dokonce dojem, že by se neodstavila až do puberty, a to už je popravdě moc i na mě. Věkovou hranici nemám. Je to individuální,“ vysvětluje.

Nyní už se těší, až bude mít víc času pro sebe

Říká se, že kojení působí jako určitá antikoncepce. O tom, že to není pravda, se už přesvědčilo mnoho žen, které na to spoléhaly. A potvrzuje to i Marie, která neměla s otěhotněním problém, i když v té době kojila.

A jak vnímá Mariin partner skutečnost, že kojí své děti přes osm let? „Nejprve byl rád, že dávám dětem vše, co potřebují, a dělám to s láskou a ráda. Ale je pravda, že nás dva to trochu odcizilo. Ale jsem vděčná, že pořád stojí při nás, a doufám, že se po všech těch odkojených letech zase vrátíme k sobě navzájem,“ věří Marie.

Přestože kojení bylo a stále je pro Marii velmi důležitou součástí života a dala do toho obrovský kus sebe, nyní cítí, že je čas zaměřit se více na sebe. „Chtěla bych se opečovávat více nejen jako matka, ale i jako žena a partnerka. Všechno jednou skončí. Děti rostou a jejich potřeby se různí,“ míní a dodává, že mateřství je pro ni celoživotní terapie a výzva k práci sama na sobě.

Související…

Tekuté zlato na bradavice, do kávy i do ložnice: Jak se dělá family bonding v 21. století?
Michal Švehla

foto: se svolením paní Marie, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...