fbpx

Tekuté zlato na bradavice, do kávy i do ložnice: Jak se dělá family bonding v 21. století? 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Skutečně univerzální prostředek dosažení harmonického rodinného života se dá získat i za použití pilulky

Zveřejněno: 8. 3. 2024

Mateřské mléko je tekutina, produkovaná mléčnými žlázami kojících žen. Je přizpůsobeno jedinečným potřebám dítěte. Je bohaté na živiny: představuje vyvážený zdroj sacharidů, tuků, bílkovin, minerálů i různých protilátek. Bylo by s podivem, kdyby někoho dříve či později nenapadlo využít ho i mimo oblast péče o kojence a batolata. Dlužno říci, že některé z těchto způsobů využití jsou poněkud kontroverzní.

Ale začněme zvolna. V českém prostředí se pojem „tekuté zlato“ tradičně používá k označení piva. Ne tak ovšem v některých kruzích na západ od našich hranic. Například londýnská influencerka Si-Si Shoffman přísahá, že její „tekuté zlato“, kterého měla po narození syna v roce 2020 dostatek, málem zpomaluje stárnutí a podporuje své sledující, aby jej zařadili mezi své prostředky péče o pleť. Zprávy o tom, že by své mateřské mléko nabízela k prodeji, se neobjevily. Ale jak ho tedy lze využít?

Pleťová maska

Jen těžko by se dalo předvídat, že potírání si obličeje mateřským mlékem bude jednou v módě a trendy. Dnes tomu tak skutečně je. Masku si můžete bez velké námahy vyrobit sami doma, nebo třeba navštívit lázně v Chicagu, kde vám za pouhých 10 dolarů mateřské mléko na obličej rádi aplikují. A pokud se ještě necítíte na celou obličejovou masku a raději byste začali po malých krůčcích, pouze si opláchněte mateřským mlékem obličej nebo si ho trochu vetřete pod oči a sledujte jeho blahodárný účinek na tmavé kruhy, které se vám tam mohou tvořit.

Vaření

Mateřské mléko je většinou sladké a krémové. Mimo to, že ho můžete přimíchat do prvních kašičkových pokrmů při zavádění pevné stravy vašeho potomka, ho lze použít i jako náhražku kteréhokoliv jiného druhu mléka v mnoha receptech. Podle některých receptů se z něj nemusíte bát dělat ani máslo, sýr, nebo dokonce zmrzlinu a vlastně prakticky všechny mléčné výrobky.

Zdravotnictví

Využití mateřského mléka při vaření nebo výrobě kosmetických přípravků se možná může zdát sporné, zdravotní výhody této tekutiny jsou však podloženy daty z různých výzkumů a studií. V případě lékařského užití je ale nezbytné, aby použité mléko bylo pasterováno a před aplikací pacientovi řádně zkontrolováno.

Cena takového lattíčka byla stanovena na 650 rublů a Kobelev všechny zákazníky ujišťoval, že použité mléko bude pečlivě testováno.

Podává se například jako prostředek posílení imunity pacientů s rakovinou a příjemců transplantovaného orgánu, pro výživu předčasně narozených dětí nebo dětí, jejichž maminky samy dostatek mateřského mléka nemají, ale nechtějí miminko krmit mlékem v prášku. K tomu účelu byly zřízeny banky mateřského mléka.

Hojení exému

Bylo prokázáno, že mateřské mléko je při léčbě exému minimálně tak účinné, jako hydrokortizonový krém. Pokud na extrém trpíme, existuje také následující babská rada: Smíchejte mateřské mléko s ovesnými vločkami, odolejte neúprosnému pokušení vzít do ruky lžíci a celou misku sníst, a rozmíchejte směs do konzistence podobné pastě. Tu pak naneste na místa, kde se exém projevuje. Nechte 10 minut působit a pak ji z pokožky odstraňte.

Řezné rány a popáleniny, nebo také bradavice

Mateřské mléko má mít blahodárné účinky na rychlost hojení řezných ran a popálenin, stejně jako na odstraňování problémů s bradavicemi. Stačí prý přímo aplikovat na postižená místa. Z redakce osobně doporučujeme zvážit závažnost poranění – pokud na sebe převrhnete hrnec s omáčkou, bude to chtít trochu víc než nalít si litr mateřského mléka do vany.

Ruská kavárna

Nemáme na mysli alternativu tzv. pražské kavárny, nýbrž  reálný podnik Coffee Smile v ruském městě Perm, který si po oznámení majitele Maxima Kobeleva, že caffe latté začnou připravovat z mateřského mléka, na nedostatek publicity rozhodně nemohl stěžovat.

Existují páry, které využívají umělé metody spuštění laktace. Jinými slovy, žena není těhotná ani po porodu, kojit hodlá pouze svého dospělého partnera.

Cena takového lattíčka byla stanovena na 650 rublů (zhruba 150 českých korun) a Kobelev všechny zákazníky ujišťoval, že použité mléko bude pečlivě testováno. Zpráva o nové přísadě se ale díky pobouřeným reakcím na sociálních sítích brzy dostala až k místním úřadům a ty spustily vyšetřování. Kontroverzní spor se rozšířil po celém Rusku a Kobelevovi nezbylo nic jiného, než rychle zařadit zpátečku.

Přišel proto s prohlášením, že mateřské mléko nikdy ve své kavárně použít nechtěl a že se jednalo pouze o promyšlený marketingový tah: „Ve skutečnosti jsme kávu s mateřským mlékem nepřipravovali ani neprodávali. Použití mateřského mléka k výrobě kávových nápojů je nezákonné, a proto jsme to nikdy nedělali,“ dodal ve snaze vyhnout se návštěvě pověřených úřadů.

Nemůžeme se ubránit dojmu, že takový způsob argumentace je v této části světa do populace jakoby geneticky zakódován. Na jaké zákazníky tedy Kobelev „nikdy necílil“? 

Rodinná pouta

Zdá se, že obliba mateřského mléka stoupá i mezi dospělou populací. Heslo „kojení dospělých“ je prý na Googlu měsíčně vyhledáváno až stotisíckrát, a dokonce prý existují páry, které za tímto účelem využijí umělé metody spuštění laktace. Jinými slovy, žena není těhotná ani po porodu, kojit hodlá pouze svého dospělého partnera. Jaké důvody ale jak ženy, tak muži pro zájem o kojení dospělých uvádí?

  • Ženy mezi jinými také „potřebu projevit partnerovi lásku“
  • Nebo prostředek sexuálního uspokojení
  • Ženy i muži pak „vytváření speciálního pouta s partnerem“

Jistě, každý ať si za zavřenými dveřmi dělá, co chce, ale vzhledem ke kontroverzi, která už roky panuje ohledně kojení dětí na veřejnosti, pevně doufáme, že se tato libůstka nestane populární příliš a že se neobjeví aktivisté, kteří budou hájit právo kojit kdekoliv a kdykoliv i pro tyto páry.

Související…

Matka použila mateřské mléko k přípravě brownies do školy, lidé byli v šoku
Lucie Osmanská

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...