fbpx

Pátek Karla Křivana: Proč nevyhánět řeporyjského krakena 1 fotografie
zdroj: PETR TOPIČ / MAFRA / Profimedia

O tom, proč by to ODS měla s Pavlem Novotným ještě zkusit, pokud tedy nechce vyhnat komunikačně zdatnou a pro veřejnost zajímavou osobu

Zveřejněno: 24. 5. 2024

Je jen věcí Pavla Novotného a ODS, zůstane-li řeporyjský starosta v té straně. A pouze obyvatel Řeporyjí, zvolí-li ho znova na radnici, bude-li kandidovat. Jelikož je ale tento starosta malé pražské části známější v širší veřejnosti než většina slovy médií „významných“ politiků jeho strany a aféry jím rozjeté, živené či jemu způsobené jsou vždy vítaným důvodem pro reakce a obveselení mnoha účastníků dění na sociálních sítích, je možné použít u jeho jména slovo fenomén. A položit si otázku, zda své straně svým chováním prospívá či nikoli.

Anebo jinak. Kdybyste byli předsedou strany, chtěli byste v ní mít podobného člena? Čistě prakticky, s dvacetiletou zkušeností z mnoha politických kampaní a šarvátek říkám, že já ano.

Kde já už ho viděl

Pavla Novotného osobně neznám, on mě také ne. Viděl jsem ho na vlastní oči dvakrát. Jednou ve vinohradské hamburgárně s drahými pivy z malých pivovarů, kde platforma Česko.plus pořádala jakési setkání mladých lidí kolem ODS.

Při vyslovení toho jména vyběhly z nedaleké kanceláře přítomné dámy, které zanechaly vyplňování excelových tabulek, a chtěly ho poznat.

I když nejsem členem této strany, mám kamarády, kteří se jí v rámci tohoto projektu snaží podstrčit trochu modernější výraz i obsah. I přišel jsem se podívat, jak jim to jde. Pavel Novotný mě nezklamal jako vypravěč historek a člověk, který rozumí médiím. Čekal jsem nějaký názor na Prahu, její další rozvoj, kterého jsem se nedočkal, ale možná už moje schopnost vnímání byla přehlušena působením těch piv, nebo debata prostě plynula jiným směrem, než jsem očekával.

Podruhé jsem ho na vlastní oči viděl na pražském kongresu ODS, kde měl projev. Také mě nepřesvědčil. Neslyšel jsem od něj opět nic, co by mě zaujalo či dalo nějaký důvod k přemýšlení. I forma byla tentokrát nudná, jakoby přizpůsobená ospalé image odéesky. Leč důležitý byl úplně jiný moment, kterého si tehdy všiml bystrý pozorovatel Bohumil Pečinka.

Když zbystří i personál

Jakmile moderátor oznámil, že vystoupí Pavel Novotný, zbystřil i obsluhující personál. Všichni ti číšníci, servírky, sběrači zbytků ze stolů a další lidé, kteří nepatřili k politické sešlosti, ale jsou to voliči, ti se ve velké většině zastavili, zanechali všeho a sledovali z bulváru známou postavu. Pozornost měl Novotný u nich zajištěnou. A to je k nezaplacení, jak ví každý marketér.

Pak jsem s jeho jménem zažil na vlastní kůži příběh velmi podobný. K byznysovému klientovi měl přijít novinář stejného jména. I řekl jsem asistentce ředitele, že za chvíli přijde Pavel Novotný, ať mi zavolá, až se objeví, že si pro něj dojdu. Při vyslovení toho jména vyběhly z nedaleké kanceláře přítomné dámy, které zanechaly vyplňování excelových tabulek, a chtěly ho poznat. Zklamané, že přijde jen významný ekonomický reportér, zmizely ke svým číslům a obrazovkám.

Chci tím říct, že on má to, čeho se solidním politickým stranám nedostává. Chtějí ho dobrovolně vidět či slyšet lidé, kteří normálně politiku nesledují. Což je důležité, až zásadní. Zná, jak fungují média, která tito lidé konzumují. A ví, jak s těmi médii pracovat. Což opět politikům moc nejde. Nebo je to stojí strašně peněz a úsilí.

Komunikační talent

Samozřejmě, že to někdy přežene. I velmi nechutně. Ale volební kampaň není krasobruslení, v ní se nerozdávají body za umělecký dojem. Potřebujete mít v týmu někoho, kdo nahání jen svojí existencí soupeři strach a nedovolí mu jako prvnímu použít sprosťárny a prasárničky. Protože tuší, že odpověď by byla strašlivá. I když to nikdo nepřizná, je dobré mít v kampani svého krakena.

Namítnete, že slušná politická strana s poctivým programem nikoho takového nepotřebuje. Pak se začtěte do statusů a výroků některých politiků a jejich příznivců. A uvědomte si, že to, co nyní čtete, je jen čajíček pro klidný spánek proti tomu, co lze očekávat za rok.

Někdy v kampani potřebujete lidi, kteří se umí verbálně pohybovat na hranici. Že by Pavel Novotný takový být nemusel a nechal se do této role vtlačit pomyslnou slávou polní trávou či si ji sám zvolil, je jen jeho problém. V těch Řeporyjích jej ale také nevolí jen za řeči. Nyní udělal chybu, za kterou zaplatí. Cenu ještě neznáme. Je to nepochybně zručný komunikační talent. Ten lze využívat mnoha způsoby. Je na něm, co v sobě potlačí a na čem bude dál pracovat.

Související…

Pátek Karla Křivana: Stačí si nenadávat? Byl by to dobrý začátek
Karel Křivan

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...