fbpx

Pouštět nebo nepouštět kočku ven? Chovejte se k nim jako k dětem 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Věčné téma majitelů koček jednoduché řešení nenabízí. Jaká jsou možná rizika pouštění vaší kočky ven a jaké faktory brát v úvahu?

Zveřejněno: 19. 5. 2024

Dvaatřicetiletá Kamila má doma dvě kočky. K Ragdolce Keiře přibyla po pár letech ještě nalezená mourovatá Lara. I ona řešila dilema, zdali pouštět své kočky ven, nebo je nechávat zavřené v bytě.

„Dříve jsem bydlela v Praze, kde možnost pouštět kočky ven nebyla. Keira byla vždycky klidnější a neměla problém být pouze doma. U Lary to bylo jiné. Jakmile povyrostla, hledala cesty, kudy se dostat ven. Několikrát nám takhle utekla kuchyňským oknem,“ vysvětluje Kamila.

„Pak jsme s přítelem zatoužili po vlastním bydlení a přestěhovali jsme se za Prahu. Kočky jsme ihned vykastrovali, a jelikož žijeme na konci vesnice, kde není žádný provoz, rozhodli jsme se, že jim dopřejeme venkovní svobodu. Musím říct, že s Larou se hned lépe dýchá. Vylítá se venku a doma se většinou jen nají a spí. Dřív to s jejím velkým množstvím energie bývalo náročné,“ vysvětluje.

Související…

Toxoplazmóza i salmonela. Proč líbání domácích mazlíčků není dobrý nápad
Tereza Hermochová

Keira se podle ní zezačátku bála, ale nakonec začala chodit ven taky. „Už je jí devět let, ale přijde mi teď mnohem akčnější, než když předtím žila pouze v bytě,“ dodává s tím, že tato kočka se ale stejně většinou nevydává dále než pár metrů za hranice její zahrady.

Nebezpečí pouštění koček ven

Rozhodnutí, jestli nechávat kočkám volnost, nebo je mít pod kontrolou doma, vyvolává občas emoce. Spousta majitelů koček má pocit, že právě jejich přístup je ten jediný správný. Jednoduché řešení přitom neexistuje. 

Faktem je, že venku na kočky číhá několik možných nebezpečí, ať už jde dopravní provoz, konflikt s jinými kočkami nebo psy, ale také možnost zranění či infekce. Například Kayleigh Chalkowski z americké Auburn University v Alabamě a její spolupracovníci zjistili, že domácí kočky, které chodí ven, jsou zhruba třikrát častěji nakaženy patogeny nebo parazity. I tento problém lze však řešit pravidelným odčervováním a speciálními obojky proti klíšťatům a dalším parazitům.

Jeden z nejvýraznějších problémů spojených s pobytem koček venku se však týká naopak jejich vlivu na okolní přírodu. V roce 2013 vyšla studie Scotta R. Losse, která zkoumala 90 milionů koček u svých amerických majitelů a 30–80 milionů koček, které se v USA pohybují volně. Celoroční bilance jejich lovu na území 48 amerických států vydala číslo 1,3–3,78 miliard usmrcených ptáků, 6,3–22,3 miliard drobných savců a stovky milionů obojživelníků ročně. Takto výrazný efekt na volně žijící druhy živočichů už nelze ignorovat.

Zároveň se však názory na nebezpečnost koček pro přírodu liší i podle oblasti. V Austrálii měly kočky vyhubit 20 druhů savců a dalších 124 vyhynutí výrazně přiblížily, což vedlo tamní vládu k razantním krokům jako usmrcování divoce žijících koček za pomoci otrávených návnad, nebo dokonce speciálních robotů.

shutterstock 2392660689

Odchyt divoce žijící kočky v Austrálii.


Naopak britská Královská společnost pro ochranu ptáků uvedla, že příspěvek koček k likvidaci ptačích druhů je minimální a že zprávy o ohrožení regionální biodiverzity kočkami nemají vědecké opodstatnění. V Evropě se tak hromadné zabíjení potulných koček rozhodně nechystá.

Na co myslet, než pustíte svou kočku ven

Pokud jste majiteli koček, kterým plánujete dopřát volnost, měli byste krom výše zmíněných informací dodržovat následující doporučení:

  • Kočka by měla být vykastrovaná, což platí i pro ty, které jsou pouze doma. Zabráníte tím nejen nechtěnému těhotenství a zbytečnému množení, ale u kocourů i agresivnímu chování a teritorialitě.
  • Samozřejmostí je již zmíněné odčervování, odblešování a očkování.
  • Pravidelně u své kočky kontrolujte, zdali nemá na těle nějaká zranění nebo škrábance. Pokud přichází domů pravidelně zraněná, měli byste její další pobyt venku vážně promyslet.
  • Umožněte kočce přístup domů (například pomocí kočičích dvířek, které lze u vchodu instalovat).

Obecně platí, že každá kočka je jiná a každá si zaslouží individuální přístup, jak ostatně vyplývá i z příběhu v úvodu textu. Jsou kočky, které jsou zvyklé na život v bytě a na výlety ven nemají pomyšlení. Naopak kočky, které jsou zvyklé na polovenkovní život, jen tak nepřeučíte. Stejně je třeba přistupovat i k možnostem v okolí vašeho bydliště. Pokud žijete vedle rušné silnice, pouštění kočky ven je hazardem s jejím životem. Naopak na poklidném venkovském stavení je snaha uzavřít kočku uvnitř často zbytečná a kontraproduktivní.

Pokud vám začne kočka nosit velké množství zabitých zvířat, je to pak opět podnět k zamyšlení se nad tím, zdali její pobyt venku nedělá více škody než užitku.

Zodpovědnost za domácího mazlíčka jde každopádně vždycky za majitelem. A ten by také měl pečlivě zvážit všechna pro a proti.

foto: Shutterstock , zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...