fbpx

Lidé si nepamatovali můj obličej, ale má prsa. Mé tělo jako by mi nepatřilo 1 fotografie
zdroj: Zdeněk Stranad (Midjourney)

Zatímco mnoho mužů velká prsa preferuje, pro některé ženy mohou být i zdrojem komplexů a trápení

Zveřejněno: 17. 2. 2024

Zatímco pro značnou část mužů jsou velká ňadra symbolem sexuálních tužeb, jejich „majitelky“ často trpí zdravotními problémy, nebo se za své „přednosti“ i stydí. A naopak. Některé ženy, k nimž byla v tomto ohledu příroda poněkud skoupá – a i to se mužům líbí – by zase daly nevím co za to, aby jim svetříky zdobila „ňadra dmoucí“. Zkrátka, svět ženských hrudníků není černobílý a platí, že obvykle chceme to, co nemůžeme mít.

Dualita ve vnímání velkých (anebo i malých) prsou vyvolává otázky, týkající se sebeúcty, sebedůvěry, sebevědomí, zdraví a složitého vztahu žen k jejich tělu. A mužů k tělu ženskému.

Velká prsa: Pro jedny touha, pro jiné nepohodlí

Dodnes si pamatuji, jak se na mě a kamarádku Dorku chodili při tělocviku kluci dívat, hlavně při běhání. Byly jsme totiž na svůj věk „vybavené“ a kluky to bavilo. Naštěstí ani u jedné z nás nedošlo k ještě většímu vývinu a obě máme prsa adekvátní k naší postavě. Jenže ne všechny dívky jsou tak šťastné jako my.

Pro některé jsou velká prsa synonymem ženskosti a půvabu a v populární kultuře jsou často oslavována jako znak atraktivity. Tato idealizace však přehlíží praktické a zdravotní problémy, které jsou s výrazně velkými prsy spojeny.

Zatímco někdo může velká prsa považovat za požehnání, pro mě byla zdrojem neustálého nepohodlí a psychického zmatku.

Ženy díky nim mohou trpět bolestmi zad, ramen a šíje. Fyzické aktivity a hledání vhodného oblečení mohou být obtížnější, nemluvě o možnosti vzniku vyrážek nebo infekcí v oblasti prsou v důsledku vlhkosti a tření. Hmotnost prsou velikosti D může například v průměru dosahovat   7–10 kilogramů (!!!), což výrazně mění těžiště ženy a může vést k chronickým bolestem a problémům s držením těla. V takové situaci je jistě adekvátní zvažovat chirurgické zmenšení prsou.

Chlapi se otáčeli, Markéta svá prsa nesnášela

„Co si pamatuji, moje velká prsa určovala mnohem víc než jen můj fyzický vzhled; utvářela mé sebevědomí, můj životní styl, a dokonce i mé sny. Zatímco někdo je může považovat za požehnání, pro mě byla zdrojem neustálého nepohodlí a psychického zmatku,“ svěřila se pro Flowee Markéta. „Byla jsem sotva v pubertě, když jsem si poprvé všimla, že mi prsa rostou alarmujícím tempem a výrazně předčí prsa mých vrstevnic. Zpočátku jsem na to byla pyšná a pozornost kluků mi lichotila. Ale jak rostla dál, začala mi být na obtíž.“

Fyzické nepohodlí bylo pro Markétu postupem času neúnosné a bolesti zad a krku se staly jejími stálými společníky. Najít pohodlnou polohu na spaní byl každodenní boj. Cvičení se proměnilo v obtížný úkol – ne kvůli nedostatku vůle, ale proto, že jí prsa způsobovala bolest i rozpaky.

Stejně hluboký byl i psychický dopad. „Moje velká prsa mi připadala jako bariéra, která stála mezi mnou a světem. Byla tím prvním, čeho si na mně lidé všimli, a často zastínila mé úspěchy, mou osobnost a mé nadání. Stala jsem se terčem nechtěné pozornosti a objektivizace, což jen prohloubilo můj komplex z vlastního těla. Nakupování oblečení bylo noční můrou. Nic mi nesedělo; pokud bylo oblečení dostatečně velké, aby se do něj vešla má prsa, všude jinde viselo volně a vymazávalo veškeré tvary mého těla.“

Převzala jsem kontrolu nad svým životem a udělala rozhodnutí, které bylo pro mě správné. Moje vztahy se zlepšily, protože jsem se už necítila vymezená svým fyzickým vzhledem.

Po letech fyzického nepohodlí a citového strádání Markéta cítila, že je čas na změnu. Byla unavená z neustálé bolesti, bezesných nocí a z toho, jak jí prsa zasahovala do života. Ale ze všeho nejvíc byla unavená z pocitu uvěznění v těle, které jakoby nebylo její. „Učinila jsem tedy rozhodnutí, které změnilo můj život: rozhodla jsem se pro operaci zmenšení prsou. Rozhodnutí to nebylo snadné. Strach z operace a stigma, spojené s kosmetickými zákroky, mě velmi tížily. Vyhlídka na život bez bolesti a plný možností, o kterých jsem se nikdy neodvážila snít, však byla příliš přesvědčivá, než abych ji mohla ignorovat. Udělala jsem si průzkum, našla renomovaného chirurga a podstoupila zákrok.“

Rekonvalescence byla těžká a bolestivá, ale Markéta cítila obrovskou úlevu a osvobození. Jak se uzdravovalo její tělo, uzdravovala se i její mysl. Bolesti zad a krku, které ji tak dlouho provázely, začaly ustupovat a poprvé po letech spala celou noc bez potíží. Cvičení se stalo zdrojem radosti místo strachu a Markéta se začala věnovat novým koníčkům. Změnila pohled na sebe samu a její sebevědomí stouplo. „Převzala jsem kontrolu nad svým životem a udělala rozhodnutí, které bylo pro mě správné. Moje vztahy se zlepšily, protože jsem se už necítila vymezená svým fyzickým vzhledem. Stala jsem se společenskou, více jsem se věnovala světu kolem sebe a byla jsem otevřenější novým zážitkům.“

Vypadala jako kluk, velká ňadra dívkám záviděla

Ale! Čert aby se v tom vyznal. Existují totiž i případy, kdy se dívky trápí kvůli prsům malým nebo žádným. Jistě, problém řeší například push-up podprsenky nebo jiný styl oblékání. Ale ne každý muž má rád, když má jeho přítelkyně postavu jako mladý chlapec. I malá prsa proto mohou být zdrojem velkých komplikací. O tom ví své Lucy.

Lucy se vždycky cítila nepatřičně ve světě, který oslavoval velké křivky, zejména pokud jde o velikost prsou. Když vyrůstala, pozorovala své kamarádky, jak v pubertě vyspívají, se závistí. Její tělo zůstávalo nezměněné. Tato odlišnost se pro ni stala zdrojem hluboké nejistoty a ovlivnila její sebevědomí i způsob, jakým komunikovala s ostatními. Navzdory svým úspěchům a živé osobnosti, kterou skrývala pod vrstvami pytlovitého oblečení, se Lucy nedokázala zbavit pocitu nedostatečnosti, který s sebou malá prsa nesla.

Operace prsou přináší ženám mnoho výhod. Často se jim uleví, splní si sen. Zvýší jim sebevědomí, uleví od fyzického nepohodlí. Ale s sebou nesou také rizika, která by neměla být přehlížena.

„Rozhodnutí podstoupit plastickou operaci nebylo lehké. S touto myšlenkou jsem se potýkala několik let, obávala jsem se možných rizik a stigmatizace, spojené s kosmetickými zákroky. Bála jsem se i odsouzení ze strany svých vrstevníků a rodiny. Měla jsem strach, že by mé rozhodnutí mohli považovat za marnivé nebo povrchní,“ říká dnes již s úsměvem Lucy.  

Po rozsáhlém výzkumu a konzultacích s několika plastickými chirurgy však začala operaci zvětšení prsou vnímat jako krok k tomu, aby svůj vnější vzhled sladila s tím, jak se cítila uvnitř.

Samotná operace byla úspěšná, ale skutečná proměna spočívala v něčem jiném než v tom, že konečně „měla prsa“! Byla emocionální a psychologická. „Když jsem se po zákroku zotavovala, cítila jsem směs úlevy i vzrušení. Jak jsem se uzdravovala, všimla jsem si nejen změny své siluety, ale i hluboké změny ve vnímání sebe sama. Poprvé v životě jsem se podívala do zrcadla a uviděla odraz, který souzněl s mou vnitřní představou o sobě samé. A to mi dalo neskutečnou sílu. Do pytlů místo oblečení jsem už nikdy nevlezla.“

Co když se to nepovede?

Plastická chirurgie, včetně zvětšení a zmenšení prsou, nabízí možnost změnit svůj vzhled dle libosti. Tyto zákroky však s sebou nesou řadu rizik, jako jsou chirurgické komplikace, nespokojenost s výsledkem a dopad na psychiku v případě výsledku, který neodpovídá představám ženy. Zvětšení prsou je však i přes tato rizika stále oblíbeným zákrokem mezi celebritami i veřejností.

Náklady na zákroky plastické chirurgie mohou být pro mnohé ženy hlavním důvodem, proč od operace ustoupí, přestože by jim po psychické stránce velmi prospěla.

„Je zřejmé, že operace prsou přináší ženám mnoho výhod. Často se jim uleví, splní si sen. Zvýší jim sebevědomí, uleví od fyzického nepohodlí. Ale s sebou nesou také rizika, která by neměla být přehlížena, a to především v případě, že se operace nepovede tak, jak má. Spolupráce s kvalifikovaným a zkušeným chirurgem, porozumění možným komplikacím a jasný plán pooperační péče jsou základními kroky pro každého, kdo o tomto typu operace uvažuje. Často se setkávám se ženami, které se po operaci rozhodnout navštívit psychologa,“ říká terapeut Martin Heřman, který zmiňuje i to, že se ženy někdy kvůli operaci dostanou i do finančních potíží, protože splnění snu je nad jejich finanční možnosti.

Chci operaci, i kdybych to měla splácet

Náklady na zákroky plastické chirurgie mohou být pro mnohé ženy hlavním důvodem, proč od operace ustoupí, přestože by jim po psychické stránce velmi prospěla. Mnohé kliniky proto nabízí možnost jejich financování na splátky. Tato finanční bariéra přispívá ke složitosti problémů spojených s velkými prsy, sebevědomím a tělesnou image, jak zdůraznil i psychoterapeut.

Jaká jsou zdravotní rizika

„Operace prsou, které jsou často vyhledávány z kosmetických nebo zdravotních důvodů, mohou přinášet řadu komplikací, které je třeba pečlivě zvážit a řešit. Mezi běžné pooperační komplikace patří serom, infekce, hematom a problémy, jako je nekróza mastektomického laloku a dehiscence rány,“ říká pro Flowee lékařka Jana Havlová.

Specifičtěji se u pacientek může vyskytnout lymfedém, poškození nervů a snížená pohyblivost ramene nebo paže. Řešení těchto komplikací je pro zotavení pacientky zásadní a může významně ovlivnit celkový výsledek operace.

Komplikace při rekonstrukci prsních implantátů mohou sahat od infekce a nekrózy kůže prsu až po závažnější stavy, jako je třeba posun implantátu, a dokonce anaplastický velkobuněčný lymfom spojený s prsními implantáty. Každá z těchto komplikací představuje vlastní soubor problémů a vyžaduje individuální přístup k léčbě a péči.

„Při zvažování zvětšení prsou je důležité uvědomit si možnost komplikací, jako je prasknutí implantátu a nutnost dalších operací v průběhu času. Zákrok může také komplikovat mamografické vyšetření a kojení a obecně není hrazen pojišťovnou, pokud není považován za lékařsky nezbytný,“ dodává lékařka.

Související…

Nevinné „nahoře bez“ vs. sociální sítě. Proč vadí odhalená ženská prsa?
Dominika Glaserová

foto: Zdeněk Strnad (Midjourney), zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...