fbpx

Jednoduchý lék proti chaosu. Jak využít minimalismus pro očistu domova i mysli 1 fotografie
zdroj: Freepik

Minimalismus se objevil v 60. letech jako hnutí vyznačující se extrémní jednoduchostí formy a doslovným objektivním přístupem ke kompozici. A ukazuje se, že jeho jednoduchost může mít blahodárný účinek i na oblast psychiky

Zveřejněno: 7. 2. 2024

Minimalismus se jako žánr v umění objevil jako reakce na nespokojenost umělců s abstraktním expresionismem a zastával názor, že umění by nemělo odkazovat na nic jiného než na sebe. Hnutí získalo přední místo v moderním designovém průmyslu a brzy přešlo do životního stylu, který přijal jeho klíčové vlastnosti: jednoduchost ve formě a funkci. Typický je promyšlenou jednoduchostí v duchu hesla „méně je více“, a právě taková je vize minimalistického prostoru, a to nejen vnějšího, ale i vnitřního – prostoru jak venku, v bytě, tak uvnitř, v mysli a duši.

„Je to cesta k objevení toho, co opravdu potřebuji k životu – a k odhalení neuvěřitelné lehkosti bytí, která přichází, když se zbavím zbytečného balastu,“ vysvětluje Olga Bušková, inspirátorka, designérka, průvodkyně a lektorka Feng Shui, která lidem už více než 15 let pomáhá harmonizovat jak prostory, tak i životy. Na svém kontě má zařízené kanceláře, ordinace, obchodní centra i ložnice a obývací pokoje. Věří, že úprava prostoru ovlivňuje kvalitu života až o 33 %.

V jednoduchosti není jen krása, ale i klíč

Minimalismus jako takový v životní i pracovní filosofii Olgy Buškové zaujímá významné místo. „Myslím si, že v jednoduchosti je klíč. Často máme odvahu odjet na dovolenou jen s jedním batohem na ramenou, tak proč to neumíme i ve dnech, kdy na dovolené nejsme? Kdybychom uměli žít jen s předměty, které opravdu používáme, tak si myslím, že bychom byly šťastnější, protože nepořádek a chaos vyčerpává,“ rozvádí s tím, že nepořádek v životě nemáme proto, abychom ho řešili, ale abychom ho pouštěli.

Minimalismus je o volbě správného pro můj život. Myšlenky, co motivují.

„Je toho moc. Nějak se to nahromadilo. Nevím, co dřív. Přešlapuji na místě a nevím, kde začít. Můj život je teď tak trochu chaos… Podobné věty nejspíš použil v životě každý z nás. V takových chvílích pak pro spolupráci s klienty v psychoterapii mohou být principy minimalismu užitečnou inspirací,“ přitakává magistra Jana Hostovská, psychoterapeutka a členka České asociace pro psychoterapii.  „Minimalismus v psychoterapii pak není o zbavování se věcí, ale o hledání cest k osvobození od všeho, co nám brání v objevování nových směrů, soustředění se na podstatné a v nalézání a rozšiřování pocitu duševní pohody a klidu,“ rozvádí.

Jak si v životě nevytvářet zácpu

Minimalismus Olga Bušková přirovnává k dokonalému dni, kde nic nechybí ani nepřebývá. K prostoru, který dýchá čistotou, harmonií a jasem. „Na talíři je to taková porce, kterou chci sníst, a přesně to jídlo, co mi dělá dobře. Nepřejídat se. Prostorem. Talířem. To je síla minimalismu. Nevytvářet si v životě zácpu,“ říká. Všeho je dostatek, tak akorát jde o životní styl, který přináší klid do domova a mysli.

„Nejsem pak přeplněná zbytečnými myšlenkami a věcmi. Zaměřuji se jen na to podstatné. Je to stejné, jako když doma uklízím, tak nemyslím na nepořádek. Zaměřuji pozornost na to, že tvořím krásno,“ přirovnává. Minimalismus je podle ní o tom nezaměřovat se na nepotřebné, nefunkční, ale otočit to – na věci, lidi, situace, prostory, které mi dělají dobře. „Minimalismus je totiž o volbě správného pro můj život. Myšlenky, co motivují.“

Podle Jany Hostovské nám minimalistický přístup k životu může pomoci s ujasňováním vlastních hodnot a priorit, což může následně psychoterapeut v terapeutickém procesu zužitkovávat ve stanovování a naplňování klientových cílů a aspirací. „Omezováním chaosu ve vnějším světě, respektive omezováním jeho dopadu na nás, pak můžeme snáze budovat bezpečný prostor pro stabilizaci a následně jej využít pro efektivnější práci na dosažení duševní pohody.“

Minimalismus výživy, který jsme zažili devět měsíců v lůně matky, by mohl být inspirací i pro naši dospělost. Na devět měsíců v matce nám stačila jen teplá voda a pupeční šňůra. Proč v dospělosti máme domovy plné nepotřebností?

Dalším klíčovým prvkem je podle ní přijetí přítomného okamžiku, což je centrální myšlenka minimalismu. „V psychoterapii může tento koncept pomoci klientům zlepšit schopnost akceptovat a zpracovat momentální emoce a situace. Minimalismus nám ukazuje sílu jednoduchosti a to může vést k větší životní spokojenosti a psychické stabilitě,“ vysvětluje. Jak to může vypadat v každodenním životě? „Praktikujte základní techniky mindfulness a zaveďte je do každodenní rutiny. Zaměřte se na vědomé vnímání přítomného okamžiku bez posuzování a dobu pro meditaci dle vaší potřeby postupně prodlužujte,“ popisuje.

Něco jako všestranná estetika

umění i designu se minimalismus zaměřuje na jediné: na myšlenku eliminace přebytku a vytvoření prostoru pro základní komponenty.

„Minimalismus výživy, který jsme zažili devět měsíců v lůně matky, by mohl být inspirací i pro naši dospělost. Na devět měsíců v matce nám stačila jen teplá voda a pupeční šňůra. Proč v dospělosti máme domovy plné nepotřebností? Náš život tak dostáváme do zácpy. Mít doma jen věci, co nás hřejí a dávají výživu, je důležité. Proč na to zapomínáme a zastavujeme sebe a vztahy zbytečnostmi?“ ptá se Olga Bušková.

Z hlediska designu minimalismus charakterizují čisté linie, prázdné prostory, základní textury, ohleduplný dekor a neutrální barvy i vzory. Chybí vizuální šum a pozornost zaujímají spíše vybrané skupiny utilitárních položek. Povrchy jsou obvykle prosté nepořádku a uložiště je široce využíváno jako prostředek, jak dostat objekty mimo dohled. Architekti a designéři tímto způsobem přijali minimalismus jako všestrannou estetiku.

Jen to, co doopravdy potřebujeme

Stejně jako u designu se minimalistický životní styl řídí mnoha stejnými principy. Minimalisté se zaměřují na jednoduchost a obklopují se pouze tím, co je skutečně k životu potřeba. A to je podle nich jedinečnost, jasnost, účel a úmysl. Minimalisté se méně zaměřují na hmotné vlastnictví a místo toho vytvářejí místo pro položky, které mají skutečnou hodnotu a význam. To se může projevit různými způsoby: zaměřováním se na předměty, jejichž užívání odpovídá účelu, nehromadění oblečení, hraček a dalších předmětů.

Pokud si nechám nepoužívané věci, tak v sobě sleduji, zda se je bojím pustit ze strachu, nebo co je za tím, že je nedokáži dát pryč.

„Minimalismus není jen o vyhazování věcí. Je to o nalezení pravého smyslu štěstí, které nezávisí na materiálním majetku,“ potvrzuje Olga Bušková a dodává, že minimalismus je cesta k poznání, kde skutečné bohatství není v tom, co vlastníme, ale v tom, co žijeme. Podle ní jde také o skvělou zkoušku, zda si dokážeme přiznat, co jsou v našem prostoru nepotřebnosti, které nám zbytečně berou sílu. „A pokud si nechám nepoužívané věci, tak v sobě sleduji, zda se je bojím pustit ze strachu, nebo co je za tím, že je nedokáži dát pryč.“  

S minimalismem můžete začít kdykoliv a kdekoliv

Pokuste se zredukovat materiální nadbytek. Začněte u věcí, které jste nepoužili déle než jeden rok, a pokud je identifikujete jako nepotřebné, vyhoďte je (darujte, prodejte…). „Zvětšování životního prostoru a samotný proces redukce může přinášet pocit uvolnění a hlavně – radost, že jsme udělali první krok,“ radí Jana Hostovská.

Některé věci si schovávám z nostalgie, i když je nepoužívám. Třeba po předcích, kteří už nežijí. Nebo v šatníku se potřebuji jednou za čas zastavit a propustit oblečení z minulosti, které už neladí s mým životem.

Velmi užitečný podle ní může být také digitální minimalismus. Jak na něj? „Snižte čas strávený online a vyčleňte si pro něj specifický čas. Vymažte nevyužívané aplikace a omezte notifikace, snížíte tak podněty a vznikne více prostoru pro mentální odpočinek. Zaveďte digitální detox, třeba jednou týdně, na podporu odpočinku mysli,“ radí.  

Dále může být praktické vytvořit si seznam důležitých životních cílů a k nim vedoucích základních kroků. „Nezapomeňte se u toho soustředit na vnitřní motivace, nikoliv na vnější očekávání,“ radí psychoterapeutka. Vytvořit můžete i jednoduchý a efektivní plán pro každý den: „Přijměte i zde minimalistický přístup a zaměřte se na klíčové úkoly. Pokuste se eliminovat nepotřebné závazky, abyste mohli prioritizovat čas na sebe a své blízké,“ doporučuje odbornice a uzavírá: „A hlavně! Buďte k sobě laskaví, je to proces, nikoliv závod.“

Komunikujte se sebou

Olga Bušková doporučuje eliminovat nadbytek v domově/životě komunikací se sebou samým. „Myslím, že můj domov není minimalistický ve všech místnostech. Umím být minimalistická v koupelně a používat jen krémy a vůně, co mám ráda. Některé věci si schovávám z nostalgie, i když je nepoužívám. Třeba po předcích, kteří už nežijí. Nebo v šatníku se potřebuji jednou za čas zastavit a propustit oblečení z minulosti, které už neladí s mým životem,“ říká s tím, že třeba právě u oblečení jí pomáhá brát každý kousek do ruky a ptát se sama sebe: Když si toto oblečení nechám, bude můj život lehčí a smysluplnější? Budu v tomto oblečení magnetem pro radost, lásku nebo úspěch? „Pokud je odpověď ANO, tak si ho nechám. A to je možné dělat i s knihami nebo kuchyňským vybavením,“ inspiruje.

Související…

Ve zdravém lese zdravý duch. Lesní terapie nabízí každému, co právě nejvíc potřebuje
Milada Kadeřábková

foto: Freepik, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...