fbpx

Syndrom hodného kluka: Ve vlastních očích dar z nebes, ve skutečnosti peklo na zemi 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Na světě je spousta kluků, kteří jsou opravdu příliš hodní, nechají sebou zametat a jimž by větší míra asertivity mohla jenom prospět. Rozdíl mezi nimi a „nice guys“ je ten, že se neuchýlí k nenávisti

Zveřejněno: 8. 1. 2024

„Jsem jeden z posledních gentlemanů, ale samice to prostě nechápou. Asi chtějí, aby se s nimi zacházelo jako s k*****. Kde jsou všechny ty, ze kterých si mohl vybírat můj dědeček? Dejte mi tyhle typy žen. Všechny ne úplně hnusný holky pod 25 jsou samý zlatokopky, který nedokážou ocenit dobrýho chlapa. Jestli teda chtějí, aby se k nim chlapi chovali jako k*****, tak já se s nima taky s*** nebudu. Kdybych zůstal gentleman, bude ze mě akorát beta-samec, kterýho holky zneužívají pro peníze.“ 

Když si někdo takhle postěžuje, co to o něm vypovídá? A jak takový člověk přemýšlí? 

Svět podle nice guys

Tento chlapec si o sobě myslí, že je výjimečně hodný „nice guy“. Ale hodný není zadarmo. Předpokládá totiž, že když svému objektu touhy prokáže nějakou laskavost (aniž by byl o to předtím požádán), dotyčná dívka by mu měla recipročně vyhovět sexem. Ergo, pokud je muž na ženu milý, měla by se mu odvděčit tím, že se stane jeho přítelkyní nebo se s ním vyspí. Takhle by to přece mělo na světě fungovat.

Ale nefunguje, protože podle „nice guye“  holky přitahují akorát „bad boys“, a to přece není fér. „Nice guy“ je čím dál tím víc frustrovaný, zažil už příliš mnoho odmítnutí. Ulevuje si na internetu, kde píše příspěvky o tom, jak si kvůli špatnému vkusu hloupých povrchních žen nemůže najít partnerku. Časem dojde k ještě pevnějšímu přesvědčení, že ženy jsou povrchní, strašné megery, když neocení jeho velkorysou osobnost. Jenže pes bude nejspíš zakopaný někde jinde. „Nice guy“ totiž není ani náhodou tak nice, jak si sám o sobě myslí. Jakými dalšími vlastnostmi tenhle správňák oplývá?

Myslí si, že má na vztah nárok

Předpokládá, že ženy (vlastně klidně i muži), o které se uchází, se nedokáží racionálně rozhodovat. Myslí si, že jeho „niceness“ ho opravňuje k tomu, aby měl nárok na vztah, anebo aby aspoň „dostal šanci“. Jenže na vztah, flirtování nebo sex nemá automaticky právo nikdo, ať se snaží sebevíc. Není to něco, co dostanete za odměnu, když se hezky chováte.

Jeho laťka slušnosti je nízko

Předpokládá, že pokud někdo partnera nemlátí, neznásilňuje a nepodvádí ho, tak že by to ženě mělo bohatě stačit. Nebere v úvahu hodnoty, jako je vzájemný respekt a rovnováha mezi dáváním a braním.

O vztazích se učil z amerických filmů

Ve filmech se ženy neustále zamilovávají do mužů, kteří s nimi hrubě zachází, a přehlížejí ty, kterým na nich skutečně záleží. V rámci happy-endu k těm hodným nakonec najdou cestu. Stalo se to například ve Spider-Manovi, Bridget Jonesové a v 10 věcech, které na tobě nenávidím.

„Vy mrchy! Doufám, že skončíte s někým, kdo chlastá a bude vás mlátit. Pokud nevidíte dobrýho chlapa, když stojí před vámi, tak se mnou nikdy nebudete, stejně si mě nezasloužíte, můžete jít do p******!”

Lidé nejsou ve vztahu s mizerou naschvál. Pokud někdo skončí v dlouhodobém vztahu se zlým člověkem, stalo se tomu pravděpodobně tak, že v období, kdy vztah začínal, měl dotyčný pečlivě nasazenou masku. Několik měsíců dřel, aby vypadal jako ohleduplný, velkorysý, respektující správňák, postupně ale maska začala padat. Pokud vám někdo první týden chození podrazí nohy, řeknete mu čau. Pokud vám podrazí nohy po půl roce vzorného chování, dáte mu ještě šanci a pak milion dalších.

Plete si BDSM kink s touhou po násilí

Nedokáže rozlišit hru a reálný život.  Fetiš na hrané násilí v sexu neznamená, že tolerujete reálné násilí ve vztahu. Sklony k této zábavě má opravdu velká část lidí – jeden výzkum zjistil, že téměř 47 % žen a 60 % mužů má sexuální fantazie, které zahrnují nějakou formu sadomasochismu nebo power play. 

Pokud vztah nebo sex neobsahuje konsent a možnost říct kdykoliv stop, nesplňuje to pravidla BDSM a je to násilí, které by mělo být právně postižitelné, viz nedávná aféra s Armie Hammerem, který to fakt hodně přehnal. Kink neznamená, že by jeden druhého ovládal ve všech aspektech života a proti jeho vůli. Být skutečně zneužíván nechce nikdo, včetně lidí, kteří rádi při sexu dostanou na prdel a nechají si od partnera sprostě nadávat. Násilníka, který je nebude respektovat, dokonce nechtějí ani lidé, které baví aktuálně moderní škrcení. To, že drsný sex neznamená povolení k hnusnému chování nebo znásilnění, by se snad mělo učit ve škole (střední).

Slušnost pro něj není samozřejmost

Vyžaduje za ni odměnu. Jeho milé chování není přirozené – na to, aby se k lidem choval ohleduplně, se musí zatraceně soustředit, z čehož bývá chudák vyčerpaný. Chovat se k lidem slušně je pro něj natolik zásadní achievement, že mu přijde logické, aby za to dostal nějakou odměnu, jako když mu byly tři a byl hodný u paní doktorky. „Nice guy“ bývá typ člověka, který je k lidem milý jenom tehdy, když od nich něco chce. Vždycky má nějakou skrytou agendu.

bitch

Měsíce jsem byl skvělý kámoš, ale ona se mnou pořád nechce mít sex. Dě**a! (zdroj: Puapedia)


Opravdový charakter se snaží chovat hezky ve všech situacích a za všech okolností, a až na pár výjimek, kdy mu ujedou nervy, se mu to daří. A pokud někomu ublíží, tak ho to mrzí, omluví se a pokusí se to neopakovat.

Nechápe, že prostě nepřitahuje 

Přestože „nice guy“ pravděpodobně sám odmítá nebo „friendzonuje“ pro něj neatraktivní ženy, nedokáže se vžít do jejich situace.  Nerespektuje, že jeho sexuální objekty mají stejné pudy jako on. Lidé si bohužel nemohou vybrat, kdo je bude sexualně přitahovat. Mohou si pouze vybrat, s kým zůstanou ve vztahu.

Pracně v sobě dusí vztek

Po finálním odmítnutí vybuchne. „Nice guy“ nechápe, že problém je pravděpodobně v něm. Jeho potlačená zloba a vztek jsou z něj cítit, a tak jeho „niceness“ působí na ženy křečovitě, manipulativně. Většinou tak alespoň podvědomě tuší, o co mu vlastně jde. Málokdo z nich dokáže dobře předstírat, a pokud ano, tak je to nejspíš talentovaný psychopat.

Když je definitivně odmítnut a pochopí, že toho druhého prostě nikdy neukecá, vybouchne jak supervulkán. Svůj vztek často ventiluje na internetu, který je podobných stížností plný. Neúspěšný chlapec zaujímá postoj vztekajícího se batolete: „Vy mrchy! Doufám, že skončíte s někým, kdo chlastá a bude vás mlátit. Pokud nevidíte dobrýho chlapa, když stojí před vámi, tak se mnou nikdy nebudete, stejně si mě nezasloužíte, můžete jít do p******!“

Sečteno a podtrženo

„Nice guys“ se časem stávají čím dál víc zahořklí. Začnou si myslet, že řešením je chovat se k ženám jako idiot. Ovšem pokud se jim to podaří, nikdy ani trochu „nice“ nebyli. Byli jen manipulativní. 

Poznámka autorky: Do hlavní role tohoto článku si můžete teoreticky dosadit i dívku, ale „nice guys“ jsou o něco provařenější než nice holky.

Související…

Závislost jako zabiják vztahu. Psycholog radí tři způsoby, jak dát lásce křídla
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, Puapedia, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...