fbpx

Alfa je vůdce a Sigma osamělý vlk, Omegy jsou v modelu sociosexuální hierarchie loseři. Najdete se? 2 fotografie
zdroj: Shutterstock

Teorie o socio-sexuální hierarchii rozeznává několik typů maskulinity. Mužské kruhy radí, jak být na vrcholu

Zveřejněno: 15. 6. 2023

V době, kdy se tradiční role muže a ženy stírají a věci, které se ještě v minulé generaci zdály přirozené, se dnes považují za diskriminaci a nespravedlnost, se někteří muži cítí zmatení a nešťastní. Možná právě kvůli tomu se v posledních letech tolik zhoršuje jejich duševní zdraví a cítí se osamělí.

Někteří hledají podporu v online komunitách Manosphere, kde se pokoušejí vzkřísit tradiční maskulinitu a najít recept na úspěšný život.  V těchto prostorech lidé přijali za svůj dost depresivní koncept sociosexuální hierarchie. Ten dělí lidi na nejlepší, lepší, střední, horší a nejhorší. 

 Hodnotu lidské bytosti určují zásadně podle materiálních hodnot – vzhledu, peněz, síly, společenského statutu. Členové pak řeší hlavně to, jak se v hierarchii přesunout nahoru. Hlavně mít ostré lokty, vypadat co nejlíp a souložit s co nejvíce ženami. 

To, co pro sebe může člověk spodní kategorie udělat, je snaha se přesunout v hierarchii výš. A to udělá zjednodušeně tak, že zbohatne a vypěstuje si mohutné svaly.

Mužům, kteří do těchto hypermaskulinních prostorů přichází s nějakým psychickým nebo fyzickým handicapem, může skupina překopat osobnost jen k horšímu. Pokud se objektivně nezlepší, buď začnou sami sebe nenávidět a život vzdají, nebo se na 100 % ponoří do nenávistných ideologií.

Úspěch na příděl

Původně byly mužské  kategorie dvě, jednoduchá dichotomie úspěšných (Alfa) a neúspěšných (Beta). V roce 2011 ale krajně pravicový bloger Vox Day rozšířil počet  kategorií na šest – Alfa, Beta, Gamma, Delta, Omega a Sigma. Vox tvrdí, že tato hierarchie je společnosti přirozená, tvoří páteř společnosti a sociální mobilita v ní je nízká, i když ne nereálná. To, co pro sebe může člověk spodní kategorie udělat, je snaha se přesunout v hierarchii výš. A to udělá zjednodušeně tak, že zbohatne a vypěstuje si mohutné svaly.

Na vrcholu pyramidy je alfa samec, vůdce smečky. „Alfa” je vysoký, svalnatý macho s ostře řezanými rysy. V práci vystupuje jako přirozený leader, v osobních vztazích je nad všemi dominantní. Nad lidmi kolem sebe si udržuje moc, poslouchají ho na slovo. Jeho vztahy a vysoký společenský status jsou pro něj důležité, bez lidí by nebyl nic. Aby se na vrcholu udržel, pracuje na sobě se železnou disciplínou. Mezi alfy patří každý druhý mužský hlavní hrdina amerického filmu, kterého hrají lidé jako Bruce Willis, Dwayne Johnson, Syllvester Stalone nebo Arnold Schwarzenegger.

m shutterstock 1981527530

Takhle nějak vypadá ideální Alfa. (zdroj: Shutterstock)


Druhý v pořadí je „Beta” samec, pravá ruka Alfy. Sociálně sexuální hierarchie by se bez Bet zhroutila, protože právě oni pomáhají udržovat společenský řád tím, že vykonávají rozkazy Alfy. Výměnou za poslušnost mu Alfa přenechává ty nejlepší drobky ze své hostiny (ženy, příležitosti a kšefty). Pokud na sobě Beta tvrdě pracuje, mohl by se teoreticky stát Alfou, ale pozice Bety mu vyhovuje, protože se v ní cítí bezpečně a taky se trochu bojí být středem pozornosti. Typickou Betou je Batmanův Robin a další superhrdinští sidekickové.

Mužů typu „Delta” je ve společnosti ze všech nejvíc. Mají průměrné tváře, které si nezapamatujete, jsou nenápadní. Jsou to normální chlápci, kteří chodí do nudné práce a starají se o svoji rodinu. Delta je ten typ muže, který se může změnit. Je u něj největší pravděpodobnost, že se dokáže v hierarchii vyšvihnout nahoru a stane se z něj Alfa nebo Beta, ale může taky spadnout dolů – manželka se s ním rozvede, začne pít, vyhodí ho z práce a skončí na ulici. Představitelem Delty je Peter Parker předtím, než se stal Spidermanem. 

Sigma je hloubavý a drsný kovboj, který nepotřebuje ničí uznání – stojí mimo sociosexuální hierarchii sám a dobrovolně.

„Gamma” muž bývá inteligentní a expert ve svém oboru, přesto v životě selhává. Je to nepoučitelný romantik, ale se ženami moc úspěch nemá. Někdy lže sám sobě do kapsy, že je ve skutečnosti Alfa nebo Sigma. Ve skrytu duše touží být nadsamcem, někdy má narcistní sklony a rád čte motivační svépomocné knihy.  Představitelem Gammy je Leonard z Big Bang Theory.

Na chvostu sociosexuální hierarchie je „Omega”, beznadějný loser, který žije ve třiceti u rodičů ve sklepě, každý den stráví několik hodin tzv. shitpostingem (sdílením nekvalitních sprostých memů na internetu) a o kterého by si ženy ani kolo neopřely. Může anebo nemusí být incel. Je společensky neobratný, osamělý, má depresi. Pokud nemá kolem sebe rodinu nebo přátele, kteří by ho podpořili, rozvinou se u něj sklony k násilí. Z mužů typu Omega se rekrutují lidé, kteří jdou vystřílet ve škole třídu dětí, které ho šikanovaly.

„Sigma” samec je momentálně nejvíc trendy mužská kategorie, hashtag #sigma má na TikToku přes 46 miliard zhlédnutí. Sigma muži jsou nejvzácnější exempláře, kterým ženy nedokážou odolat. Nejčastěji je Sigma popisován jako osamělý vlk – muž,  který je žádaný, ale přesto nikam nezapadá a ani zapadat nechce. Je jako hloubavý a drsný kovboj, který si v divočině vystačí sám. Kdyby opravdu chtěl, mohl by dosáhnout stejného postavení, jaké má Alfa. Sigma ale ničí uznání nepotřebuje, stojí mimo sociosexuální hierarchii sám a dobrovolně.

Je škoda, že namísto vzhlížení k  povrchním nadsamcům si mladá generace mužů neidolizuje například postavu Joela z úspěšného seriálu Last of us, kterého hraje Pedro Pascal. Joel ztělesňuje všechny typické kvality spojené s mužností - je drsný, ochranitelský, samostatný a silný. Velká část jeho síly však pramení z vlastností, které za tradičně maskulinní považovány nejsou. Dává najevo svoji zranitelnost, nebojí se projevovat city a dokáže připustit, že něco nezvládne. Umí se svým blízkým omluvit a přiznat chybu. Joel se nedrží toxické představy, že nikdy nesmí ukázat slabost, a v tom je jeho největší síla. Kdyby si nepřiznával svoje limity, vystavoval by postavu Ellie, kterou v seriálu chrání, mnohem většímu riziku - podobně jako kapitán, který odmítá, že se jeho loď potápí.

Související…

Nejchytřejší člověk na světě, jeho léčivé sperma a harém sexuálních otrokyň
Olivie Doleželová

zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...