fbpx

Pár přátel prý stačí. Ale nemít kamarády vůbec škodí víc než krabička cigaret denně 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Je vědecky dokázáno, že společnost opravdových přátel funguje jako nárazník proti stresu. Jak ale ty pravé kamarády získat a v čem tyto vztahy připomínají cibuli?

Zveřejněno: 13. 12. 2023

Moderní způsob života. Stěhování do měst. Přechod k nukleárnímu modelu rodiny. Sociální sítě. Individualismus. Práce z domu. Čím propojenější a globalizovanější svět, tím osamělejšími a izolovanějšími se jako jedinci stáváme. Obklopeni pozlátky současné doby snadno zapomínáme na nezměrnou hodnotu a význam přátelství. Dobrý kamarád nám přitom může naši lidskou existenci prodloužit a zpříjemnit daleko víc než většina moderních výdobytků. Proč potřebujeme přátelství k životu, kde ho hledat a jak o něj pečovat?

„Přátelství je jediný tmel, který může udržet svět pohromadě,“ řekl americký prezident Woodrow Wilson krátce po skončení první světové války. A měl pravdu. Mezilidské vztahy jsou základní stavební jednotkou života nás jako jednotlivců i lidstva jako celku. A jak praví další známé rčení: „Přátelé jsou rodina, kterou si vybíráme.“ Přátelské vztahy tedy můžeme jejich významem směle přirovnat ke vztahům příbuzenským.

Přítel je ten, kdo se spolu s námi raduje, když se daří, a komu se můžeme vybrečet na rameno, když se daří méně. Přítel nás podpoří v našich šílených nápadech. A zároveň nás jemně upozorní, pokud se ony nápady stanou šílenými až příliš. Přítel je ten, díky komu se stáváme nejlepší verzí sebe sama a zároveň nás má rád přesně takové, jací jsme teď. 

Mít svou vlastní tlupu

Člověk je sociální tvor a společnost pro své zdraví a optimální fungování potřebuje. „Psychologický výzkum z celého světa ukazuje, že mít sociální vazby je jedním z nejspolehlivějších předpokladů pro dlouhý, zdravý a spokojený život,“ uvádí Zara Abramsová ve svém příspěvku na webu Americké asociace Psychologů. Podle studií, jež Abramsová v článku cituje, přátelství mezi dospělými lidmi přispívají k naší celkové pohodě, a mohou nás dokonce ochránit před zdravotními problémy, jako jsou úzkost nebo deprese. „U lidí s nedostatkem dobrých přátel byla prokázána dvojnásobná pravděpodobnost předčasného úmrtí. Absence přátel vám tedy statisticky zkrátí život významněji než krabička cigaret denně,“ píše Abramsová.

Myslím, že právě po tom totiž všichni do značné míry toužíme. Po silné komunitě, v níž budeme mít vždycky své místo, nehledě na to, jak moc osobně selžeme. 

Studie, ke kterým Abramsová v článku odkazuje, dále prokázaly, že lidé, kteří mají kolem sebe okruh blízkých přátel, lépe a snadněji zvládají životní výzvy a těžkosti. Přátelství totiž funguje jako nárazový val měnící způsob, jímž reagujeme na stres. Během experimentu účastníci dostali k vyřešení komplikovaný úkol. Těm, kteří měli vedle sebe kamaráda, byl přitom naměřen nižší krevní tlak než těm, kteří byli na problém sami. V jiném pokusu zase lidé hodnotili kopec před sebou jako méně prudký, když byli s přítelem.

Seriál Přátelé jako terapie

Fáma o tom, že seriál Přátelé (Friends) bude stažen z Netflixu, v roce 2018 téměř způsobila kolaps internetu. Proč je americký sitcom o šestici třicetiletých přátel tak populární, že byl vysílán v takřka 200 světových zemích a přeložen do téměř totožného množství jazyků? Podle NBC News je to právě díky ústřednímu tématu. „Celý koncept, celá show je o prožívání přátelství. S tím se umíme všichni ztotožnit. I když ne každý zažívá přátelství tak magickým způsobem jako hrdinové pořadu,“ říká pro NBC Kelsey Millerová, autorka knihy Přátelé, zabývající se studiem seriálu. 

Carla Maria Manlyová, klinická psycholožka a specialistka na vztahy, v rozhovoru pro NBC News uvedla, že seriál Přátelé využívá i ve své terapeutické praxi. Jednotlivé postavy totiž představují prototypy různých neuróz, se kterými se její pacienti dokáží ztotožnit a lépe tak pochopit nebo popsat svůj problém a svoji osobnost. Když hrdinové na obrazovce řeší stejná témata jako my, cítíme se méně izolovaní. „Pro lidi, kteří mají málo kamarádů, je pak sledování pořadu způsobem, jak prožitek přátelství získat alespoň zprostředkovaně,“ říká Manlyová.

A proč ještě je seriál tak oblíbený? Manlyová soudí, že je to tím, že v prostředí Přátel není žádná výstřednost příliš výstřední a žádná výzva nezvladatelná. A že osobní vrtochy jednotlivých hrdinů, ať jsou sebevíc extrémní, nikdy nezpůsobí ztrátu lásky a podpory jejich přátel. Já osobně nemůžu než souhlasit. Myslím, že právě po tom totiž všichni do značné míry toužíme. Po silné komunitě, v níž budeme mít vždycky své místo, nehledě na to, jak moc osobně selžeme. Po partě kamarádů, kteří nám pomůžou držet plachty, když se hladina života rozvlní víc, než bychom si přáli.

Kde je vzít?

Nyní se pojďme zase trochu vrátit nohama na zem. Už víme, co chceme. Chceme kamarády, kteří nás podrží, nehledě na to, jak falešně budeme zpívat a kolik svátečních večeří připálíme. Že je najdeme jednoho dne sedět všechny pohromadě v kavárně, kam utečeme z vlastní svatby, je sice možné, ale ne úplně pravděpodobné. Dost možná je budeme muset hledat. Dost možná to bude chtít čas, úsilí a odhodlání. A dost možná to nebude jednoduché. Jak tedy na to? Zde přidám pár svých osobních, praxí prověřených postupů.

U lidí s nedostatkem dobrých přátel byla prokázána dvojnásobná pravděpodobnost předčasného úmrtí. Absence přátel vám tedy statisticky zkrátí život významněji než krabička cigaret denně

 

  1. V práci. Možná si klepete na čelo. Ale možná taky jenom nedostatečně koukáte kolem sebe. Zkuste se otevřít novým možnostem, usmát se na vrátnou a kolegy ve výtahu se zeptat, jak se dneska má. 
  2. Cestou do práce. Pokud žijete jinde než na samotě u lesa a cestujete jinak než autem, potkáme během každodenního dojíždění spoustu lidí. To samé platí pro cesty na nákup nebo na dětské hřiště. Kromě pouště jsou možnosti k seznámení téměř všude. Stačí trochu odvahy, začít se usmívat a oslovovat. V nejhorším schytáte soucitný pohled nebo poklepání na čelo. To se dá přežít. 
  3. Děláním toho, co vás baví. Přijdete si příliš staří na zapsání se na keramiku? Ani omylem. Mít koníčky totiž není jenom o tom mít koníčky, ale také o potkávání se s lidmi, které baví stejné věci. Navíc máte rovnou téma k hovoru a možnost společné aktivity. 
  4. Na sítích. Výdobytkem dnešní doby je velmi jednoduchá cesta k lidem z různých sociálních vrstev i skupin. Značka snadno a rychle, doma z gauče. Jen pozor, aby u gauče nezůstalo. Sociální sítě totiž mají paradoxně i schopnost nás uzavírat a izolovat. Mohou být dobrý sluha, ale také zlý pán. Používejme je tedy s rozumem a v případě seznamování se online samozřejmě i s ohledem na vlastní bezpečnost.

Nezapomeňme, že sblížit se s člověkem trvá. Ze začátku budeme možná nervózní. Obzvlášť pokud jsme si roky nové kamarády nehledali a pokud navazování kontaktů není naší přirozeností. Nicméně praxe dělá mistry. Berme ohled na to, že druhý člověk to má zrovna tak. Všichni máme svoje vlastní nejistoty a všichni v komunikaci a budování vztahů občas tápeme. A to je normální. První setkání a první telefonáty možná budou nejisté. Ale nenechte se odradit.

Lidé jsou totiž jako cibule. Navazování přátelství je postupné odlupování jejích vrstev. Čím blíže člověka poznáváte a čím více času společně trávíte, tím hlouběji se dostáváte. Poučka je jednoduchá. Všeho s mírou. Netlačte na pilu a zároveň se nebojte otevřít. Přátelství sílí a roste s časem.

Související…

Toxické přátelství bývá těžké odhalit. Pozor, ať nenaletíte „míchačovi“ či „hrdinovi“
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...