fbpx

Kult lásky Twin Flames Universe: Jak vydělat na (cizích) zlomených srdcích 1 fotografie
Jeff a Shaleia Ayan. (zdroj: Netflix)

Charismatický Jeff Ayan si o sobě myslí, že je Ježíš, a spolu s manželkou Shaleiou přemlouvají své stoupence, aby si změnili pohlaví. A aby si kupovali jejich kurzy o dokonalém životě za desetitisíce dolarů.

Zveřejněno: 7. 12. 2023

V roce 2017 hledala Jessi Herseyová zoufale životní lásku. Brouzdala bezcílně internetem, až mezi nejrůznějšími horoskopy, tarotovými kartami a léčivými krystaly narazila na výraz „twin flames“. Je to něco jako vaše spřízněná duše, ovšem s ezo výhodami. Koncept byl v té době velmi populární, herečka Megan Foxová například prohlásila, že má „twin flame“ spojení s rapperem jménem Machine Gun Kellym, což z nich dělá „dvě poloviny jedné duše“.

Jeff a Shaleia Ayanovi si ale koncept Twin Flames přivlastnili a navázali na něj spoustu dalších věcí. Ano, páry mohou sdílet jednu duši, ale bez jejich vedení to nikam nedotáhnou. Když jim naslouchat budou, mohou dosáhnout tzv. „harmonious union“.  Pokud si tedy koupí jejich hodně drahé kurzy. Kult zažíval růst v době pandemie, stejně jako jiné ezoterické směry a konspirační teorie: lidé seděli při lockdownu doma, v depresi a chytali se každé online ezokraviny, která jim přišla pod ruku. 

Tvůj gender určuje Bůh a můžeš ho vyčíst z karet

Zoufalou Jessi samozřejmě kult Twin Flames Universe, který manželé Jeff a Shaleia vedli, zaujal na první dobrou. Setkávali se ve skupinách na zoomu a občas se jezdili navštěvovat.  Všechno vypadalo sluníčkově až do chvíle, kdy se úplně obyčejná holka Jessi od svých duchovních vůdců dozvěděla, že je „božskou maskulinní“ polovinou velmi vzácného vztahu, který si Bůh vybral.

Stále více a více členů se nechává přesvědčit, aby podstoupili hormonální terapii a operaci, vedoucí ke změně pohlaví.

Jessi byla v šoku: „Nikdy jsem netrpěla genderovou dysforií. Shodou okolností znám příznaky, bydlela jsem s někým, kdo tranzicí procházel,“ vyprávěla Jessi o tom, jak jí Jeff a Shaleia doporučili, aby tranzici podstoupila, protože to vyvěštili z balíčku tarotových karet. Věděla, že pokud by kladla otázky a pochybovala, nedopadlo by to dobře. Twin Flames Universe totiž žijí z jednoduché myšlenky: každý může zažít pravou lásku, osvícení, karierní postup nebo úplné zázraky, pokud ovšem utratí tisíce dolarů za virtuální kurzy, bude se věnovat duchovnímu rozvoji pod vedením Jeffa a Shaleii, a hlavně – nebude nikdy zpochybňovat jejich autoritu. Tresty jsou kruté: ponížení a exkomunikace. To může znít jako vysvobození, ale pro zoufalého člověka, který v pokřiveném učení nalezl alespoň trochu naděje, se jedná o ultimátní prohru. 

Celý vesmír za 8888 dolarů

Kurzy Twin Flames Universe rozhodně nejsou zadarmo, kromě ukázkové lekce a pravidelného newsletteru. Ale pak už jen platíte a platíte. Víte, jak vybudovat vztah snů se svým twin flame dvojčetem? 777 dolarů. Co takhle získat úspěch, cíl a bohatství a vybudovat si vysněný život? Maličkost, 3333 dolarů. A komplet všechno pak dostanete se slevou, celý Twin Flames Universe může být váš, stačí jen 8888 dolarů.

Pokud čirou náhodou zrovna nemáte peníze, můžete si kurzy koupit na splátky, nebo se můžete stát vyučujícím sami (multilevel marketing, říká vám to něco?). Jeff a Shaleia potřebují stále víc učitelů a koučů – ze všeho samozřejmě mají provize. Studenti také vypověděli, že měli za úkol Twin Flames sami šířit – Jeff jim doporučil, ať se kult snaží inzerovat v LGBT komunitě a mezi lidmi, kteří si prošli těžkými traumaty.

Ovšem to, že opravdu dostanete, co vám kurzy slibují, vám už nikdo nezaručí. Zatímco Jeff se na YouTube chlubil, jak jezdí ve špičkových sportovních autech, nosí značkové oblečení a platí za drahý luxus, někteří jeho následovníci, kterým slíbil úspěch, třeli bídu s nouzí. Jeff ovšem tvrdil, že tyto odměny má kvůli vztahu s Bohem a vesmírem. Pokud jeho následovníci nebyli stejně bohatí, vysvětloval jim to tak, že si za to můžou sami, protože práci na svém duchovnu zanedbávali. 

Ježíšův twin flame

Jak se Twin Flames Universe rozvíjela, Jeff se stal megalomanem s psychotickým přesahem. „Já jsem Kristův druhý příchod, Ježíš byl tím prvním,“ prohlásil v jednom klipu. Svému příteli dokonce tvrdil, že umí vyléčit rakovinu – samozřejmě ne zadarmo.

Jeff Ayan už na internetu „podniká“ přes 10 let. Začínal jako lifestylový blogger – založil stránku EndersAdventures.com, kde psal o okrajových dietách a „polyfázových spánkových experimentech“. Snažil se znít jako lifestyle, ale čím dál tím víc směřoval k ezoterice. Podle jeho bývalého kamaráda, který ho sledoval na sociálních sítích, u něj bylo najednou všechno „zaměřené na srdce, vědomé, v souladu s univerzálními principy“.

Pak potkal osudovou ženu, studentku fotografie Megan Plante, která později přijala jméno Shaleia. Megan ho v ezoterickém podnikání inspirovala a podporovala a od roku 2014 nabízejí společné kurzy a koučink. Než se ti dva potkali, Megan milovala výklady z tarotových karet a studovala u duchovního mistra, který ji učil „vědomé cestování“.

Kromě toho ji naučil techniku „cvičení se zrcadlem“, která se stala pro kurzy Twin Flames Universe stěžejní. Při „mirror exercise“ určíme věc nebo člověka, která v nás vyvolává negativní emoce. Tyto emoce si zapíšeme, např.: „Vadí mi, že mě můj partner ignoruje.“ Nakonec zaměníme všechna jména a zájmena tak, aby ukazovala na vlastní já. Takže „Můj partner mě ignoruje“ se v mirror exercise přetaví v  „Já ignoruji sám sebe“. Cvičení má člověka uzdravit a posílit jeho sebelásku, spíš ale způsobuje to, že člověk cítí vinu za všechno negativní kolem něj. 

Megan je mrtvá

Kromě pozornosti policie se kultu Twin Flames věnují také média – jak seriál Zoufalé hledání spřízněné duše (Desperately seeking soulmate) na Amazon Prime, tak Útěk od Twin Flames (Escaping Twin Flames) na Netflixu shrnují investigativním způsobem všechno kontroverzní a hrůzné, co se kolem tohoto michiganského kultu doposud šustlo. Své si zažil také herec Ryan Gosling, kterého jedna z absolventek kurzů Twin Flames Universe prohlásila za svého twin flame a na férovku ho 3 měsíce stalkovala – až jí to museli policisté zatrhnout

Kult ale roste spokojeně dál, jejich YouTube profil má 18,5 tisíce odběratelů, na Facebooku je sleduje dokonce 75 tisíc lidí, cena kurzů se zdvojnásobila a kromě vyléčení rakoviny  nově nabízejí také „sladění duší“, které má údajně léčit PTSD. A stále více a více členů se nechává přesvědčit, aby podstoupili hormonální terapii a operaci, vedoucí ke změně pohlaví – pouze na základě doporučení Ayana a Shaleiy.

Co na to říká sám Jeff? Jakákoliv obvinění samozřejmě odmítá: „Vytvořili jsme organizaci lásky a harmonie, která léčí a obohacuje každého, kdo do ní vstoupí.“ Nemyslí si to ale bývalí členové Twin Flames Universe, kteří veřejně popsali manipulaci, nátlak a vydírání, kterému byli vystaveni. Jeff a Shaleia se jim odměnili tím, že je zažalovali – obě žaloby byly v roce 2021 zamítnuty. A nemyslí si to ani otec Shaleii, který prohlásil: „Ta Megan, kterou jsem znal, je mrtvá. Shaleia je mi cizí a nemám k ní žádný respekt. Jako otec můžete snést jen určitou míru bolesti, a proto ji dnes musím považovat za mrtvou – s tím, co dělá, bych nemohl žít.“ 

Související…

Sekta Dvanácti kmenů chce vychovat dokonalé bojovníky, říká mladý muž, který se s nimi seznámil v Česku
Olivie Doleželová

foto: Netflix, zdroj: Vice

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...