fbpx

Sekta Dvanácti kmenů chce vychovat dokonalé bojovníky, říká mladý muž, který se s nimi seznámil v Česku 1 fotografie
Zdroj: Midjourney

Celkem 144 000 malých chlapců se má obětovat pro spásu světa, a proto je třeba je od půl roku věku mlátit plastovými tyčemi, věří lidé, od kterých si na farmářských trzích možná kupujete biopotraviny. Peníze od nevěřících nesmrdí, a když chcete zachránit svět, není to zadarmo.

Zveřejněno: 3. 7. 2023

To hlavní, co se sektě Dvanácti kmenů vyčítá, je samozřejmě násilí na dětech. Už od šesti měsíců věku jsou děti v sektě bity plastovou tyčí, protože fyzické tresty mají pomoci vychovat generaci nových bojovníků. Zní to strašně? Možná jen do chvíle, kdy si uvědomíme, že třetina rodičů v Česku své děti pravidelně bije, a to nemusí patřit do žádné sekty.

Mladý muž Ruben poznal komunitu Dvanácti kmenů a okamžitě se do ní zamiloval. Po nějaké době si však začal všímat věcí, se kterými se už nemohl smířit. Například zjistil, že členové mlátí už šestiměsíční kojence a tvrdí si, že je to pro jejich dobro. Ruben se bojí o svou bezpečnost, a proto svou identitu skrývá (jméno bylo změněno, jeho pravou identitu redakce Flowee zná).

Sekta Dvanácti kmenů vznikla v 70. letech v americkém Tennessee, delší dobu působila také v Německu a posledních 5 let jsou i u nás – ostatně již několikrát  se o nich v Česku při různých příležitostech psalo. 12 kmenů jsou křesťanští fundamentalisté, kteří se snaží žít přesně podle zásad Starého zákona. Odmítají moderní svět a jsou s ním v minimálním kontaktu. Jejich osobní vlastnictví spravuje sekta, žijí spolu někde na farmě, kde se živí tím, co vypěstují. Jejich výrobky můžete znát z farmářských trhů nebo z obchodů biopotravin. Ale za sympatickým venkovským životem v komunitě se skrývá zneužívání toho nejhoršího kalibru – vymývání mozků, kontrola i těch nejosobnějších aspektů soukromého života a fyzické zneužívání dětí. „Vychází z křesťanského proudu hippies, který se zvrhl ve fundamentalistickou komunitu,“ říká Ruben pro Flowee. „Členové žijí společně na farmách a obchodují s potravinami a výrobky. Všichni členové musí denně pracovat, takže mají pracovní sílu zdarma.“

Jak je sekta organizována?

Sektu Dvanácti kmenů tvoří (překvapivě) dvanáct skupin – 2 jsou v jižní Americe, 1 v Kanadě, 4 v USA, 1 skupina byla v Austrálii, ale utekla na ostrovy a do Japonska, 4 skupiny jsou v Evropě. Z nich po jedné je v Británii, ve Španělsku, ve Francii (ta opouští zemi a utíká jinam) a jedna byla v Německu.

To znamená, že Česká republika má tu „čest“ být jednou z 12 zemí na celém světě, kde se tahle sekta skrývá?

Ano. Respektive, jednou z 10 zemí, protože 2 komunity jsou na útěku a hledají pro své plány novou zemi.

Jaký je vztah mezi českou a německou sekcí?

Německá komunita utekla po sérii skandálů a odebrání dětí do Čech, takže vy teď v českých vesnicích najdete i nějaké Čechy, ale víc než polovina z členů budou cizinci. Ti, kteří hlavně kvůli týrání dětí museli opustit několik států.

Čemu ta sekta tedy věří?

Dvanáct kmenů věří, že zlý svět je ovládán Satanem. Cílem komunity je vychovat v naprosté sociální izolaci „dokonale čisté děti“, které zachrání svět. Proto veškeré své úsilí i své biofarmářské komunity staví okolo výchovy dětí.

Jejich výchova spočívá v bití?

Nejenom. Zaprvé, děti nesmí mít hračky ani čas si hrát. Mají jasně stanovený harmonogram, musí pracovat na poli nebo v jiné sekci výroby, nesmí (stejně jako dospělí) poslouchat rádio ani sledovat filmy. 

Podle instruktážních manuálů této sekty je nutné bít plastovou tyčkou už šestiměsíční děti. Je nutné je bít tak dlouho, dokud nepřestanou plakat.

Učí se náboženské tance, nauky a písně. Nechodí běžně k lékaři ani do veřejné školy, učí je výhradně členové sekty v komunitě.

A kdy tedy vstupuje do celého procesu výchovy násilí?

Vlastně už na samém začátku. Podle instruktážních manuálů této sekty je nutné bít plastovou tyčkou už šestiměsíční děti. Je nutné je bít tak dlouho, dokud nepřestanou plakat. Pokud nepřestanou plakat, jsou podrobovány dalšímu bití a znehybňování. To se děje od raného dětství až do puberty. Bití může trvat i hodiny. Je doprovázeno psychologickým nátlakem, při kterém dítě musí děkovat svému trýzniteli za bití a „očišťování“.

Proč to ale jejich rodiče dělají? Jsou to sadisti?

Ne. Zaprvé - nemusí to dělat přímo rodiče dětí. Jakmile jste v komunitě, mohou a musí vaše dítě bít i ostatní členové. Někdy vám děti dokonce vezmou. Ale teď to hlavní – oni jsou málokdy sadisti. Určitě se takoví také najdou, ale většina to dělá proto, že chtějí vybudovat dokonalou generaci čistých dětí.

A to se jim má povést díky bití?

Ano, ale bude to prý trvat 5 generací. Podle učení Dvanácti kmenů je zapotřebí, aby takto vyrostlo 5 generací za sebou.

Po návratu z jejich komunity vám to tak skutečně bude připadat. Individualistický svět, kde se každý zajímá o každého. A tak vás třeba napadne, že byste mohli na té příjemné farmě trávit víc času a zbavit se starostí nebo stresu velkoměsta. A tak si sbalíte batoh a odjedete tam.

Generací, které se budou zdokonalovat v disciplinování dětí a vytvoří nakonec dokonale poslušné chlapce.

Chlapce? A holky ne?

Holky jsou tam jen k rození chlapců. Dvanáct kmenů chce nasbírat 144 tisíc malých kluků, kteří se obětují pro blaho světa. A to prý zlomí tenhle zlovolný věk a vrátí Jašuu do světa.

To je kdo?

To je jejich název pro Boha, nebo Ježíše. Je to Jašua. Podle nich musí být každý chlapec jako Jašua. Proto jim způsobují různé rány – díky utrpení prý jednou budou svatí jako Jašua.

Jak se člověk do takové sekty dostane?  

Velice snadno. Členové 12 kmenů provozují v ČR řadu obchodů, objevují se na farmářských trzích a prodávají čaj, maté, olivy, med nebo jiné potraviny skrze e-shopy. Člověk si u nich nakoupí, pohovoří s nimi. Působí na první pohled sice trochu zvláště, ale velice mile a přátelsky. Vůbec ne jako nějací týrači dětí. Řeknou vám, že mají svou ekofarmu za Prahou nebo ve Skalné a že se můžete přijít podívat. Vám se ten nápad zamlouvá a uděláte si výlet na víkend. Objevíte komunitu, která sice žije podle striktních náboženských pravidel, ale tančí, zpívá, veselí se a působí veskrze přátelsky. Je už pozdě, a tak vám nabídnou přespání. Mají hodně volných postelí, rádi se o vás postarají.

A oni za to nic nechtějí?

Další den jim za to trochu pomůžete na zahradě. Řeknou vám, že kdyby se vám stýskalo po pravé, milující a přátelské komunitě, máte se zase vrátit, protože se budete ve vnějším světě cítit osamělí. A vám to tak po návratu z jejich komunity skutečně bude připadat. Individualistický svět, kde se každý zajímá o každého. A tak vás třeba napadne, že byste mohli na té příjemné farmě trávit víc času a zbavit se starostí nebo stresu velkoměsta. A tak si sbalíte batoh a odjedete tam.

Co následuje pak?

Jakmile se stanete členem, musíte sektě odevzdat všechen majetek. Auto už není vaše - klíčky mají vedoucí dané komunity a mohou vám je maximálně zapůjčit. Pro vaše vlastní blaho odevzdáte mobil, takže jediný způsob, jak komunikovat se světem, bude společný mobil komunity.

Dokud jako svobodný dospělí nezvládnete disciplinaci dětí, nebudete moci založit vlastní rodinu. Dokud nebudete efektivně bít děti, nebudete moct mít sexuální kontakt s jinou osobou.

Přátelé se vám už nedovolají, ledaže zkusí hlavní linku a budou doufat, že vám doručí jejich vzkaz. Vstupem do komunity získáte nové, adoptivní rodiče – starší pár, zkušený v praktikách této komunity. Ten vás zasvětí do jejího každodenního chodu.

Jak se v komunitě řeší partnerství?

Dozvíte se, že manželku/manžela si nemůžete svobodně vybrat – je to v Dvanácti kmenech omezeno rasovými pravidly a svolením komunity. Svatbu můžete realizovat teprve tehdy, když se osvědčíte ve výchově dětí. Dokud jako svobodný dospělí nezvládnete disciplinaci dětí, nebudete moci založit vlastní rodinu. Dokud nebudete efektivně bít děti, nebudete moct mít sexuální kontakt s jinou osobou.

A co když si prostě řeknete, „tohle už je na mě moc“?

Občas přemýšlíte, zda neodejdete pryč, ale vlastně nevíte jak. Komunita je kus od civilizace, vy nemáte mobil, nemáte žádné peníze, nemáte auto. Opustili jste své blízké před dlouhou dobou a bojíte se jim teď ozvat. A tak to tak ještě chvíli vydržíte. Jenže ono se to zhorší. Stanete se vedoucím a zjistíte další praktiky, které se dětem dělají. A jak rozsáhlé je týrání. Začnete být nucen k bičování kojenců a lámání dětské vůle.

No, a co když prostě utečete?

Vy sice chcete utéct, ale vaše děti byly poslány na práce do jiných komunit a vaše žena/muž jsou věrni víře Dvanácti kmenů. Snažíte se je přemluvit, ale oni vás nahlásí. Jste souzen a vyhnán z komunity. Vaše děti převezou do komunit na jiný kontinent, aby byly vychovávány rodiči, kteří je umí správně disciplinovat. Vaše, nyní již bývalá, žena je poslána vykonávat těžkou práci na Aljašce v tamní komunitě Dvanácti kmenů. A tehdy pochopíte: ASI JSEM SE STAL OBĚTÍ SEKTY.

Související…

Režisér snímku Tiché doteky: Sekta dokáže člověka strašně rychle změnit
Tereza Hermochová

foto: Midjourney, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...