fbpx

Baba Vanga, chřestová vědma Jemima, jasnozřivý indický chlapec nebo Spící prorok – každý z nich nabízí svou verzi budoucnosti světa v roce 2024. A samozřejmě i tradiční Nostradamus. Držte si klobouky, pojedeme hodně prudce z kopce

Zveřejněno: 1. 12. 2023

Taroty, karty, skleněné koule, kávové sedliny anebo vnitřnosti – to už všechno známe z historie a je to trochu ohraná věštecká písnička. Novodobí proroci a věštci ale nasadili daleko těžší kalibr. Dnes se totiž věští třeba i z chřestu (ještěže nepodléháme sezónnosti) a také se objevili samozvaní proroci, kteří tvrdí, že dokáží cestovat v čase.

Věštci, proroci, čarodějnice, vědmy a jasnozřivci či jasnovidci byli vždy specifickou skupinou lidí, ale to, co předvádějí někteří novodobí, nemá obdoby. Často se ptáme sami sebe, jestli to, co nám média nabízí coby „zaručené prognózy“ na nadcházející rok, jsou skutečně citace těchto „proroků,“ nebo jen delirium tremens opilého novináře před uzávěrkou.

Touha nahlížet do budoucnosti je stará jako lidstvo samo. Od tajemných Nostradamových čtyřverší přes záhadné předpovědi Baby Vangy až po údajné „vhledy“ věštců novodobých – lidé jsou ochotni přizpůsobovat svůj život vedení a předpovědím těch, kteří o sobě tvrdí, že mají spojení se záhrobím, mají vize budoucnosti anebo ji dokáží přečíst z čar na ruce. Kteří proroci hrají v současnosti prim?

Poslední tango v Moskvě

Michel de Nostredame, známější jako Nostradamus, byl francouzský astrolog a lékař 16. století, jehož sbírka „Les Prophéties“ (Proroctví) svět už po staletí uchvacuje. Nostradamovy verše, psané v tajemných čtyřverších, jsou podle některých názorů předpovědí významných historických událostí. Podle těch skeptičtějších (anebo střízlivějších?) jsou to však jen obecné formulky, které se dají lehce dosadit do mnoha situací.

2024, Rok Draka, bude podle Nostradama rokem jakéhosi Putinova posledního tanga. Putinova vláda se dostává do centra dění a prochází výzvami ohnivého dračího dechu, v popředí se stále probíhající válkou na Ukrajině. Propluje kontroverzní politik dračím ohněm s grácií, nebo mu bude vesmírný parket připadat příliš horký na to, aby ho zvládl? To uvidíme.

profimedia 0368931158

Knižní vydání Nostradamových proroctví z roku 1693. (zdroj: Profimedia)


Další bombou je dle nejslavnějšího proroka Čína, která se údajně chystá dále posilovat svůj vliv. Bude se kontroverzní velmoc držet Nostradamova scénáře, nebo nás překvapí mezinárodní spoluprací? Budoucí koláček štěstí zůstává zatím tajemně zapečetěn v sáčku s logem 2024.

Možná bychom podle Nostradama mohli mít už brzy také nového papeže, nebo dokonce nového anglického krále. Hovoří totiž o smrti významné osobnosti. A samozřejmě o mnohých přírodních katastrofách a narůstajícím vlivu umělé inteligence, která postupně přebere svět.

Nostradamus také předpovídá biomedicínské zázraky. V roce 2024 má být svět ovládán 3D tiskárnami, které budou chrlit játra stejně snadno jako tiskařské stroje ranní noviny. Rozlučme se proto s čekacími listinami; vaše nové náhradní díly mají být brzy k dispozici na jediný stisk tlačítka.

Lidstvo bude v roce 2024 popíjet čaj s mimozemšťany a chybět nemá ani klonování lidí, návrat komunismu nebo zvířata, měnící se v poloviční lidi…

A konečně by se měl někde v půvabných ulicích a bulvárech západní Evropy objevit mladý vůdce. Člověk, který má vypravěčské schopnosti Shakespeara a charisma moderního podnikatele a politika, podle prorokovy předpovědi ovlivní masy a přetvoří geopolitiku. Zda se tak skutečně stane, ví zatím jen vesmírné přesýpací hodiny.

Mnohé Nostradamovy předpovědi se již vyplnily (píší média). Patří k nim například velký požár Londýna, nástup Hitlera, francouzská revoluce, atentát na JFK, nebo dokonce pád dvojčat 11. září. Zdá se, že Nostradamus má předplacené nebeské místo v první řadě. A kdo sedí vedle něj?

Shakespeare na burze

Vedle Nostradama měla asi předplacené místo i Baba Vanga, legendární „slepá jasnozřivá“ věštkyně z Bulharska. Ta se pro příští rok „podívala na zoubek“ i Americe, kde by se měl prezidentem opět stát staronový Donald Trump. Ale ne na dlouho: Vanga varuje před kolapsem evropské ekonomiky i chemickými zbraněmi v rukou extremistů. Pro rok 2024 předpověděla krizi ve Vatikánu a naznačila výraznou změnu v globální náboženské komunitě. Předpovídá, že lidstvo bude v roce 2024 popíjet čaj s mimozemšťany, a chybět nemá ani klonování lidí, návrat komunismu nebo zvířata, měnící se v poloviční lidi…

m shutterstock 2185749089

Ve vesnici Rupite, kde žila, má Baba Vanga pomník. Zemřela v roce 1996 na rakovinu prsu. (zdroj: Shutterstock)


Ale pojďme popořádku a nepředjímejme děj vesmírného bijáku.

Baba Vanga předpovídá, že rok 2024 bude patřit kvantovým počítačům, které způsobí revoluci ve financích, zdravotnictví a kybernetické bezpečnosti. Na pořadu je i prudký nárůst kybernetických útoků! Hackeři nabývají na síle a zaměřují se na rozvodné sítě a čističky vody. Možná je čas aktualizovat předplatné antivirových programů…

Kromě kalkulaček bychom si ale měli připravit také peněženky. Podle Baby Vangy se totiž v roce 2024 chystá globální ekonomická krize. Rostoucí dluhy, geopolitické drama a propady velkých ekonomik vypadají jako burzovní verze Shakespearovy tragédie.

Ale v očích slepé jasnozřivkyně není vše jen špatné. Předpovídá i lékařské zázraky a průlom v léčbě Alzheimerovy choroby. Obecně podle ní bude rok 2024 v oblasti zdravotnictví rokem lékařských zázraků, kdy dojde i k objevení léku na rakovinu. Ale abychom zase neusnuli na křišťálové kouli, připravit se musíme na divadlo matky přírody. I v tom se shoduje s Nostradamem.

Rok 2024 vidí Vanga jako rok pokusu o atentát na Putina a rok, kdy Trump ohluchne po vítězných volbách kvůli záhadné nemoci. Rok 2024 bude prostě nebeský trhák.

Indický prorok využívá védy

Tradiční proroky s odřenými křišťálovými koulemi však v posledních letech nahrazují stále častěji věštci noví. A tato nová generace využívá i nové a netradiční metody.

Katalyzátorem války podle něj bude srážka, ať už ponorek nebo letadel, která se vymkne kontrole.

V Indii si získal pozornost mladý chlapec jménem Abhigya Anand, který údajně předpověděl nástup pandemie covidu i válku na Ukrajině pomocí védské astrologie. Jasnozřivý a předčasně vyspělý chlapec myslí, že rok 2024 poznamenají tsunami, ohně, zemětřesení a záplavy velmi tvrdě, dokonce hovoří i o celkové změně klimatu. Požáry a suchem má být sužována zejména Severní Amerika. S ostatními věštci se chlapec shoduje na rozmachu Číny, navíc předpovídá i masivní občanské války v Africe. S Babou Vangou se shoduje i na pokroku v oblasti zdravotnictví a medicíny, s Nostradamem zase na vzestupu umělé inteligence.

Anandovi stoupenci s napětím očekávají jeho aktuální informace o globálních událostech, ačkoli skeptici před slepou vírou v jeho předpovědi varují.

Chřest nikoli na talíř, ale pro věštění budoucnosti

Na druhé straně zeměkoule si britská věštkyně, známá jako Mystic Veg anebo Chřestová vědma Jemima Packingtonová, získala na sociálních sítích příznivce díky svému odlehčenému přístupu k předpovídání budoucnosti. Místo křišťálové koule používá chřest a zatím se jí to vyplácí. Údajně prý děsí i ostatní proroky. Ale lidi baví, protože předpovídá i výsledky sportovních utkání.

profimedia 0710634508

Jemima Packington věští z chřestu v britské televizi v roce 2022. (zdroj: Profimedia)


Jemima kombinuje humor s mystikou. Navzdory žoviálnímu tónu berou někteří stoupenci její postřehy vážně, což poukazuje na rozmanitost přístupů v oblasti moderního věštění. Ona sama vidí svou úspěšnost někde mezi 75 až 90 procenty! Bohužel svou předpověď pro rok 2024 ještě nezveřejnila, již vloni ale mluvila o abdikaci nově zvoleného krále Karla III. či přírůstku do královské rodiny – ten však zatím nebyl nijak oficiálně oznámen. Že by chyba ve fotosyntéze?

Athos Salomé očekává zombie apokalypsu 

Dalším novodobým Nostradamem je i 37letý Brazilec z města Divnópolis Athos Salomé Fernandes, který je už i svým jménem předurčen k obcování s budoucností. Také on sám si říká nejlepší prorok současnosti. Údajně přesně předpověděl i smrt britské královny Alžběty. A světe, div se, i jeho proroctví pro příští rok jako by z oka vypadla těm od jeho kolegů. Je také velmi zlé, ale Salomé se nebojí přivést na scénu i zombíky. Podle něj bude rok 2024 jedním z nejhorších roků vůbec, protože se probouzí nejtemnější lidské zlo. Král a Anděl smrti míří ze západu a západní polokoule, takže zejména Evropa, Afrika a Antarktida by měly být ve středu pozornosti. Athos Salomé očekává obrovská spiknutí, kdy nevinní lidé budou odsuzováni a souzeni. Čeká nás bída, těžké zločiny a nevinná úmrtí. I on předpovídá klimatické změny, kdy „vítr přejde v hurikán, zakrývající Měsíc a hvězdy, a sluneční paprsky budou spalovat Zemi. Oceán se vzedme a pohltí nejhorší místa zla a arogance.“

Obecně věštec tvrdí, že vražedné viry přetrvají v lidech, dokud se nepoučíme. Podle něj nepomohou ani vakcíny. Pravý lék je podle něj v Jižní Americe a Africe, pod vodou, v moři. Více neprozradil. No jistě, je třeba udržovat paniku.

Zcela novou kategorií věštců jsou pak domnělí a samozvaní cestovatelé v čase, s nimiž se roztrhl pytel. Někteří se dokonce své cesty snaží dokázat i testy na detektorech lži – a procházejí bez ztráty kytičky!

Behaviorální specialista Thiago Luigi přitom tvrdí, že Salomého projev nevykazuje známky lži a jeho časové osy jsou přesné. Podle něj však Salomého věštby varují, nikoliv zastrašují.

Craig Hamilton-Parker předpovídá světovou válku

Také Brit Craig Hamilton-Parker je velmi známým současným prorokem, říká si Prorok zkázy. Svou předpověď pro rok 2024 už vydal a hovoří v ní o třetí světové válce, kterou však předpokládal již letos. Na rozdíl od probíhajícího napětí na Ukrajině Hamilton-Parker předpovídá mnohem vážnější konflikt soustředěný kolem Tchaj-wanu a předpokládá, že bude dominovat globálním obavám po dobu příštích dvou let.

Katalyzátorem války podle něj bude srážka, ať už ponorek, nebo letadel, která se vymkne kontrole. Tato prognóza zvyšuje napětí v již tak napjatých vztazích mezi Čínou a Tchaj-wanem, kdy se oba národy rozcházejí v otázce uznání Tchaj-wanu jako nezávislého státu. Navzdory zlověstným vyhlídkám na příštích několik let Hamilton-Parker nakonec předpokládá vyřešení konfliktu.

Příští rok bude podle něj velmi špatný i pro Spojené státy, které se budou potýkat s nedostatkem energie i s jejími výpadky, přičemž nejvíce zasaženy budou Kalifornie a Texas. Craig také naznačuje, že výpadky mohou být důsledkem katastrof, týkajících se významné „infrastruktury vyrábějící energii“, možná přehrady. A i zde nezbývá než říct: Uvidíme a doufejme v to nejlepší!

Proroci z budoucnosti

Zcela novou kategorií věštců jsou pak domnělí a samozvaní cestovatelé v čase, s nimiž se roztrhl pytel. Někteří se dokonce své cesty snaží dokázat i testy na detektorech lži – a procházejí bez ztráty kytičky!

@radianttimetraveler 2024 and 2025 are the craziest years in history… #fyp #foryou #timetravel #timetraveler #radianttime #viral #xyzbca #entertainment ♬ Instinct - Soundridemusic

 

Tito zcestovalí věštci prohlašují, že budoucnost znají díky tomu, že ji sami navštívili. Jejich zkušenosti a prognózy často kolují na internetových fórech a sociálních sítích a přitahují představivost těch, které koncept cestování v čase zaujal. K nejznámějším patří John, který údajně přišel z roku 6491, muž s nickem timevoyaging anebo Realtiktoktimetraveller. Zde bychom ale mohli vyjmenovat celou řadu novodobých proroků, kteří „zaručeně vědí,“ co nás čeká a nemine.

Ačkoli myšlenka cestování časem zůstává pevně zakotvena v oblasti science fiction, příběhy cestovatelů časem podtrhují lidskou fascinaci překračováním časových hranic.

Jak se orientovat v moři proroctví

Míra, do které jednotlivci věří předpovědím věštců, proroků nebo cestovatelů v čase, se značně liší. Zatímco někteří jejich proroctví (a proroctví obecně) odmítají jako pouhou zábavu nebo klam, jiní ve vhledech těchto mystiků nacházejí útěchu a vedení. Lidská psychika je náchylná ke zkreslení a zjednodušování a kouzlo zdánlivě prorockých zjevení přispívá k trvalé přitažlivosti věštců napříč kulturami a staletími.

Pokud tedy přece jen chcete brát tyto úsměvné předpovědi v úvahu, pak byste si měli vždy zachovat chladnou hlavu a zůstat stát nohama pevně na zemi. Kritické myšlení, zdravá dávka skepticismu a pochopení psychologických mechanismů, které jsou ve hře, vám mohou pomoci se v moři věšteb orientovat, aniž byste propadli zbytečnému strachu nebo podlehli druhému extrému: slepé víře v ně.

Myslete na to, protože 2024 Rok Draka už pomalu klepe na dveře.

Související…

Hypnóza funguje jako skalpel. Záleží na tom, kdo ji má v ruce
Kateřina Hájková

foto: Profimedia, Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...