fbpx

Jak jeden z největších producentů fake news věděl, že spadnou dvojčata, že shoří katedrála a že bude třetí světová válka. Ta už tedy měla několikrát začít, ale může prý vypuknout i letos

Zveřejněno: 25. 5. 2019

Nedávný zničující požár střechy pařížské katedrály Notre-Dame probral svět nejen k vlně solidarity, ale i k dalšímu nástupu různých spikleneckých teorií a fake news. Pomiňme ty, které vtahují politiku tam, kam naštěstí zatím nepatří, a podívejme se na to, že už v 16. století prý kdosi věděl, že katedrála vyhoří.

Tím termínem „kdosi“ míníme muže, kterému se říkalo Nostradamus. Ve skutečnosti se jmenoval Michel de Nostra Dame. Žil v létech 1503 až 1566 a ačkoli pracoval jako lékař a byl i filosofem, proslavil se především jako astrolog a svojí knihou čtyřverší, v níž dodnes mnoho lidí hledá to, co by se ve skutečnosti mělo stát a co svět určitě nemine.

Až velká katedrála zazáří rudě, začne úpadek lidské rasy.

Budete se divit, ale dokázal prý předpovědět dokonce pád mrakodrapů Světového obchodního centra v září 2001, ačkoli o letadlech sotva věděl víc, než jeho současník Leonardo da Vinci. A předpověděl i třetí světovou válku. Ta měla začít v roce 2017. Zřejmě se stala někde chyba. Naštěstí.

Co září rudě? Videomapping?

Internetem se nyní šíří v mnoha jazycích verše, jež znějí přibližně takto: „Až velká katedrála zazáří rudě, začne úpadek lidské rasy.“ S tím úpadkem je možné s určitými výhradami souhlasit, ale s výkladem Nostradamových veršů, do nichž vložil svá proroctví, je to velice těžké. Když si třeba vezmeme první část tohoto proroctví a budeme ji chtít rozebrat, musíme si říct, že tam není jednoznačně řečeno, která to je katedrála a proč září rudě. Mohla by to být kterákoli katedrála, od té pařížské přes další v Rouenu až třeba po tu naši, katedrálu svatého Víta. Proto se taky asi místní novináři hned začali zajímat o její bezpečnost.

Druhým důvodem, proč u Nostradama nenajdeme nic jednoznačného, byla inkvizice, u níž pak mohl v případě nějakého fatálního úletu tvrdit, že verše byly špatně pochopeny.

No a proč září rudě? Požár je jen jednou z možností. Další může být třeba videomapping, jenž Nostradamus mohl také docela dobře předpovědět, či koupě takové historické památky nějakou firmou z rudé Číny. Dohadovat se můžeme o pěti  rudých trenkách v blízkosti svatovítské katedrály. Pochopitelně je tohle vše snůška nesmyslů, jen jsme chtěli ukázat, že vyložit nějaké Nostradamovy verše může být pěkně složité.

Překladatelský oříšek

Když v jeho verších mnozí dodnes hledají předpovědi osudu celého světa, mají nesnadnou úlohu, protože vše je ve velice mlhavých náznacích. Verše jsou velice tvrdým překladatelským oříškem, protože Nostradamus je psal latinsky, francouzsky, provensálštinou, italsky a řecky. Kromě toho jsou zároveň i slovními hříčkami, hádankami. Důvody byly jednoduché. Kdyby napsal, že konec světa nastane přesně ten a ten rok, mohli by si na něj došlápnout různí stěžovatelé: Hele, ty jsi tady napsal, že dneska už nic nebude, já ti věřil, všechno jsem prodal a probendil, purkmistra poslal do háje, manželku zmlátil… Takže když mi tu škodu nezaplatíš, můžeš se rozloučit s životem.

Konec světa také předpověděl zřejmě nějaký ajťák před rokem 2000 a Svědci Jehovovi to dělají průběžně.

Přesné datum konce světa může vyhlásit jen duševně nesvéprávný. To se mimochodem zřejmě stalo před rokem 1000 našeho letopočtu. V roce 1000 se měl Ježíš vrátit zpátky na Zemi a měl být konec světa. Jenže proč by to Ježíš, prokrista, dělal? Proč by se vracel na svět, který skončí? Konec světa také předpověděl zřejmě nějaký ajťák před rokem 2000 a Svědci Jehovovi to dělají průběžně. Druhým důvodem, proč u Nostradama nenajdeme nic jednoznačného, byla inkvizice, u níž pak mohl v případě nějakého fatálního úletu tvrdit, že verše byly špatně pochopeny a že je vlastně všechno úplně jinak.

Nechala se královna inspirovat?

Proč je vlastně Nostradamus brán tak vážně a proč se k němu jako k autoritě obracejí ti, co si sami netroufají stát se proroky? V jednom ze čtyřverší, uspořádaných po stovce do Centurií, tedy Století, Nostradamus popisuje smrt francouzského krále Jindřicha II., tedy samozřejmě že ne opět takto konkrétně. Nicméně královna Kateřina Medicejská měla hodně důvodů, aby se svým chotěm nebyla spokojená, a tak se zajímala o proroctví, která Nostradamus od roku 1554 začal uveřejňovat.

I letošní rok má být podle vykladačů Nostradamových veršů „rokem utrpení a strachu“.

Ono slavné čtyřverší zní zhruba takto: „Mladý lev přemůže starého lva na bitevním poli v jediné srážce, oči mu propíchne přes zlatou klec, umírat bude však ukrutná věc.“ Co se ve skutečnosti stalo? Hodně dětinský Jindřich II. miloval turnaje a při jednom z nich narazil na hraběte Montgomeryho. Při první srážce skončil střet nerozhodně. Ani jeden z borců nebyl vyhozen ze sedla. Tím měl souboj skončit. Král však nedbal rozhodnutí soudců a vynutil si na nich i na váhajícím sokovi opakování. Montgomery k němu vyrazil s poškozeným dřevcem a jedna z dlouhých třísek polámané zbraně projela krytem zlaté přilby i okem nešťastného krále až do mozku.

profimedia 0093350401 1

Nostradamus mimo jiné předpověděl také pád dvojčat a třetí světovou válku


Umíral několik dní v ukrutných bolestech. Nostradamus se stal ještě proslulejším, než byl, i když skeptici událost vysvětlují poněkud realističtěji. Král byl prostě sražen z koně a onu třísku mu vbodl do oka někdo z podplacených sloužících, který svému pánovi přikvačil na pomoc. Kateřině Medicejské se to v každém případě velice hodilo. Další problém je i v tom, že překlad onoho čtyřverší byl léty pozměněn tak, aby mu porozuměl i tápající a pochybující.

Nastává „rok utrpení a strachu“

I letošní rok má být podle vykladačů Nostradamových veršů „rokem utrpení a strachu“ a od letoška po dalších sedmadvacet let ovládne Zemi prý Matka příroda, což bude znamenat nikoli vítězství Grety Thunbergové a dalších levicových ekologů, nýbrž spoustu zemětřesení zejména v Severní Americe, ničivé lesní požáry a děsivé vlny tsunami. Lidské nesnáze vyústí opět ve třetí světový konflikt. Třetích světových válek předpověděl podle vykladačů Nostradamus docela hodně. Začít mohla už někdy mezi lety 1980 a 1995. Nezačala. Když interpreti věšteckých veršů mluvili o třetí světové válce v roce 2011, tak jí měly předcházet vraždy čtyř světových vladařů. Ani to se nepovedlo. Konflikt měl vypuknout v roce 2017 a Nostradamus ho vlastně předpověděl i na letošek. Tak uvidíme.

Související…

Fake news sdílejí sedmkrát častěji: Změní stárnoucí populace internet?
Jan Handl

Ti, kdo Nostradamovi věří, dokonce tvrdí, že v polovině 16. století předpověděl i nástup Hitlera a Stalina. Ten první je prý skryt za čtyřverším, v němž se píše o dítku chudých rodičů, jež bude vynikat řečnickým uměním, kterým poblázní masy lidí. To vše ovšem v zemích na východě... Stalin by pak měl být k poznání jako „venkovan, jenž se stane vládcem Slovanů“. Chybou je, že čtyřverší, jež alespoň přibližně sednou k nějaké významné události, jsou objevena vždy poté, co se ony události staly. Nostradamus, jenž vědecky pohlížel na budoucnost přes odraz hvězd v kýblu s vodou na střeše domu, kde bydlel, by tím asi nebyl nadšen.

foto: Profimedia, zdroj: Snopes

Tipy redakce

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

Život ve městě zvyšuje riziko úzkostí. Co dělat, když se nechcete odstěhovat?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...