fbpx

Jak je to s orgasmem? Je „malá smrt“ opravdu smrt a další tajemství 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Sexuální vyvrcholení si spojujeme s úžasnými pocity a dají se ještě vylepšit. Některé věci kolem lásky zkrátka znějí lépe ve francouzštině. „La petite mort“ v překladu znamená „malá smrt“. Výraz odkazuje ke krátké ztrátě nebo oslabení vědomí

Zveřejněno: 15. 11. 2023

Naše těla jsou schopna dosáhnout nejrůznějších druhů orgasmů, při kterých můžeme zažívat celou škálu úchvatných prožitků. Není tedy trochu škoda, že tyto vzrušující pocity redukujeme pouze na jediný výraz? Slovo orgasmus může působit příliš nijace. A přiznejme si, že některé věci zkrátka znějí lépe ve francouzštině. „La petite mort“ v překladu znamená „malá smrt“. Výraz odkazuje ke krátké ztrátě nebo oslabení vědomí. Podle webu Anabel Magazine se dnes používá pro označení post-orgastického stavu vědomí, který někteří lidé po sexu zažívají.

Vůbec poprvé se pojem objevil už v 16. století a původně se používal pro označení nervové křeče nebo mdloby. S ženským vyvrcholením je spojován od roku 1882. V devatenáctém století totiž spisovatel a básník Thomas Hardy použil „la petite mort“ k popisu orgasmu. Pojmem označoval radost ze sexu, která je ale spojena ještě s něčím mnohem větším, píše server Refinery 29.

Historické omyly

Proč ale zrovna tento pojem? Spekulací je několik. Podle webu LA Weekly se filozofové domnívají, že výraz odkazuje k jakési „psychické ztrátě“, kterou člověk zažívá po sexu. Věří také, že vyvrcholení nevyvolává pouze fyzické uvolnění, ale také uvolnění duchovní. Jiní zase tvrdí, že „la petite mort“ odkazuje k něčemu doslovnějšímu – k myšlence, že nás orgasmus přivádí o kousek blíž smrti. Kulturní spojení mezi smrtí a sexem samozřejmě existovalo mnohem dříve, než se výraz „la petite mort“ dostal do francouzského slovníku – panovalo například řecko-římské přesvědčení, že nadměrné vylučování tělesných tekutin vede ke smrti.

„Malá smrt“ je ve skutečnosti krásným důkazem toho, že stále žijeme.

Obavy, že by se při sexu mohla „vyčerpat životní síla“, měli lékaři od středověku až po viktoriánskou éru. Aristoteles zase věřil, že ženský orgasmus způsobuje neplodnost. Tyto názory byly ale naštěstí už dávno vyvráceny. „Malá smrt“ je ve skutečnosti krásným důkazem toho, že stále žijeme, píše Anabel Magazine.

Omlazující elixír

A opravdu, orgasmus přináší spoustu výhod – a to jak po fyzické, tak i duševní stránce. Lékařka a odbornice na ženské zdraví Jolene Brightenová ve svém článku pro MindBodyGreen připomíná, že orgasmus zlepšuje krevní oběh – zvyšuje prokrvení pánevního dna a rozvádí živiny a hormony tam, kde je tělo potřebuje. Některé studie také tvrdí, že sexuálně aktivní ženy mají častěji normální menstruační cyklus. Díky uvolnění oxytocinu se vám orgasmus postará i o krásnou pleť. A tento kouzelný hormon zároveň dokáže snižovat sociální úzkost.

Vědci zjistili, že pravidelný sex může pomoci zmírnit nepříjemné bolesti hlavy. Hormony dobré nálady, které se uvolňují při orgasmu, jsou zároveň dokonalým prostředkem ke snížení stresu a posílení imunitního systému, tvrdí Brightenová. Podle ní mohou orgasmy také omlazovat. Po dvacátém roce života totiž u lidí klesá hladina hormonu jménem dehydroepiandrosteron (DHEA), který má pozitivní vliv mimo jiné na svaly, hustotu kostí nebo celkovou pohodu. Každý orgasmus a každé sexuální vzrušení ale pomáhá jeho hladinu opět zvyšovat.

A to nejlepší na konec – jedna studie zjistila, že u mužů ve středním věku, kteří měli vysokou frekvenci orgasmů, je o padesát procent nižší úmrtnost než u jejich méně sexuálně aktivních vrstevníků. Pokud tedy mluvíme o orgasmu, zdá se, že spíše než o „malou smrt“ jde o elixír života.

Související…

Ó metoda: Nevšední cesta k výbušnému orgasmu. Opravdu to funguje?
Dora Hanzelová

foto: Shutterstock, zdroj: Autorský článek

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...