fbpx

Oběť, chlubil nebo pan „vím to nejlíp“. Poznejte pět typů přátel, které ve svém životě nepotřebujete 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Je těžké vypustit ze svého života člověka, kterého znáte celý život. Co když vám ale nepřináší nic pozitivního? Poznejte, jestli váš domnělý přítel nebo kamarádka nejsou „toxíci“, kteří vás ve skutečnosti jen vysávají

Zveřejněno: 7. 11. 2023

Mnoho z nás má přátele, o kterých říkáme, že je známe odjakživa. Cítíme se s nimi bezpečně, ale stejně, jako je tomu u dlouhodobých partnerských vztahů, můžeme i tyto vztahy brát jako fakta a dál nad nimi nepřemýšlet, i když pro nás ve skutečnosti mohou být škodlivé a táhnou nás dolů.

Kdykoli se dva lidé setkají poprvé, zkoumají se navzájem a rozhodují se, zda chtějí náhodné setkání posunout někam dál. Jsou nám sympatičtí? Je nám v jejich společnosti příjemně, nebo je to spíše vyčerpávající? Poslouchají nás, nebo si jen sami stěžují? Tyto otázky bychom si měli průběžně klást i u dlouhodobých přátelství, přesto to většina lidí nedělá.

Nebereme v potaz to, že lidé se v průběhu let mění, což vyžaduje občasné přehodnocení, aby se zajistilo, že přátelství bude zdravé a prospěšné pro obě strany. Život je příliš krátký na to, abychom ho plýtvali na lidi, kteří jsou vyčerpávající, negativní a mají na nás špatný vliv.

Jaké typy lidí ve svém životě opravdu nepotřebujete?

1. Stěžovatel

Zdá se, že tento přítel je plný negativní energie. Bez ohledu na to, co se mu v životě stane, vždy na všem vidí jen samá negativa. Když se něco pokazí, zajistí, aby o tom každý věděl – několikrát. Je těžké si v blízkosti těchto lidí udržet pozitivní mysl, jejich společnost vás obvykle vyčerpává. Mají rádi, když jsou jejich stížnosti vyslyšeny, ale o jejich řešení nestojí.

S chronickými stěžovateli je téměř nemožné se bavit, protože je skoro nemožné je potěšit, což klade velké nároky na vás samotné – je to váha, kterou byste neměli nést. Nejste zodpovědní za štěstí někoho jiného. Zvláště u lidí, kteří věří, že svět je proti nim.

2. Kritik

Neradi se před tímto kamarádem zmiňujete o nových nápadech, plánech a cílech, protože vždy přijde se seznamem důvodů, proč to nikdy nebude fungovat a proč jste byli hloupí, když jste na takové věci vůbec mysleli. V blízkosti těchto lidí máte tendenci se cítit nevyslyšeni a podceňováni. Jejich kritika není konstruktivní ani užitečná, je to cynické a zraňující. Není nad to být pro něco nadšený, jen aby vám někdo vzal vítr z plachet.

Někteří lidé si chybu neumí přiznat, a pokud je s jejich chováním konfrontujete, mají tendenci vás manipulovat a obrátit vše proti vám. To jsou typy přátel, které ve svém životě opravdu nepotřebujete.

Kritici se bojí opustit svou komfortní zónu v případě selhání a promítají tento strach na ostatní. Pokud by oni pravděpodobně neuspěli, jak by mohl někdo jiný doufat, že uspěje?

3. Pochybovač

Pochybovač nepoužívá tak do očí bijící taktiku jako kritik, ale ta jejich může být ve výsledku mnohem horší. Nebudou sestřelovat vaše nápady a cíle, ve skutečnosti se bude zdát, že vás podporují. Jakmile se však něco pokazí, budou tam, aby zdůraznili každé vaše selhání, a budou tvrdit, že věděli, že to nebude fungovat.

Pochybují o vašich schopnostech, protože pochybují o svých vlastních, a zatímco vám fandí, tajně chtějí, abyste selhali. Zajímají se jen o své vlastní nedostatky a bojí se, že někdo bude lepší než oni.

4. Vychloubač

Vychloubači jsou snadno rozpoznatelní. Pokaždé, když jim něco vyjde, stejně jako stěžovatel zajistí, aby to každý věděl – několikrát. Potřebují slyšet neustálé pochvaly a ujištění, protože jsou nejistí a postrádají sebeúctu. Jejich sebevědomí závisí na obdivu a pozornosti od ostatních. To je důvod, proč, když máte nějaké vzrušující zprávy, o které se chcete podělit, musí ukrást pozornost ostatních a stočit rozhovor na sebe, místo aby z vás měli radost.

Ještě horší jsou „pokorní vychloubači“. Ti si stěžují nebo se sebepodceňují a čekají, až jim ostatní řeknou: „Ne, ty jsi přece úžasný!“ Toto chování pramení z jejich nejistoty – je nezdravé, abyste byli základem sebeúcty jiného člověka.

5. Flákač

Flákač je jeden z nejotravnějších druhů přátel. Jasně, každý občas někdy zruší plány, když mu do toho přijde něco neodkladného, ale tento typ kamaráda je notoricky nespolehlivý z důvodu svých zkreslených priorit. Zapomíná důležitá data i po několika připomenutích, vymýšlí si chabé výmluvy, nebo se neomluví vůbec. Tito lidé mají další otravné zlozvyky, jako je přerušování ostatních, přijímání hovorů uprostřed konverzací a neustálé sledování telefonu. Často cítíte, že spolu nemáte nic společného a že jim na vás nezáleží, i když oni tvrdí opak.

Někteří z nich se tak chovají, protože si nedokáží zorganizovat čas a přeceňují své schopnosti. Ti pak mají tendenci svým nedostatkům čelit a podnikat kroky ke zlepšení. Koneckonců, nikdo není dokonalý. Někteří lidé si však chybu neumí přiznat, a pokud je s jejich chováním konfrontujete, mají tendenci vás manipulovat a obrátit vše proti vám. To jsou typy přátel, které ve svém životě opravdu nepotřebujete.

Pravý přítel

Jak se říká, přátelé jsou členové rodiny, které si vybíráte. Měli by vás inspirovat, povzbuzovat, zanechávat ve vás pocit štěstí a spokojenosti s vámi samotnými. I když je těžké toxické přátele opustit, jejich nepřítomnost vám poskytne prostor pro to stát se lepší verzí sebe sama a umožní šťastnějším a zdravějším lidem vstoupit do vašeho života.

Související…

Nenechte sebou orat. Jak odhalit manipulátora mezi přáteli
Dominika Glaserová

foto: Shutterstock , zdroj: Secret Life of Mom

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...