fbpx

Chodíte pořád pozdě? Nemusí jít o nevychovanost, časová slepota značí i vážné poruchy 1 fotografie
Zdroj: Shutterstock

Jsou věčné pozdní příchody příznakem duševní poruchy, nebo obyčejné lenosti či nevychovanosti? Vědci přišli s označením časová slepota. Zbystřete, pokud se u vás objeví následující příznaky

Zveřejněno: 30. 10. 2023

Nedávno na TikToku začalo kolovat video dívky, na kterém brečí po nepodařeném pracovním pohovoru. Při něm totiž požádala o výhody kvůli své „časové slepotě“, v důsledku které nezvládá přijít do práce včas. A setkala se s velkým nepochopením. Jak na pohovoru, tak na TikToku.

Video nasbíralo více než 4,6 milionu zhlédnutí a v komentářích spoustu posměšků. Odborníci na duševní zdraví však tvrdí, že časová slepota je ve skutečnosti legitimní záležitost, zejména pro lidi s ADHD.

„Časová slepota je potíž s vnímáním času, s odhadováním, kolik času uplynulo, kolik času zabere něco udělat a tak dále. Pro lidi může být velkou výzvou,“ vysvětluje pro USA Today Stephanie Sarkisová, psychoterapeutka specializující se na ADHD, úzkosti a narcismus. „Je to skutečná věc, která byla i vědecky zkoumána.“

Při úzkosti, depresi i v opilosti

Ačkoli je nejčastěji pozorována u lidí s ADHD, podle odbornice se časová slepota může projevit u kohokoli s poruchou výkonných funkcí vycházejících z oblasti čelního laloku mozku, která je zodpovědná za osobnost, úsudek, sebeovládání a další.

Čelní lalok je „jako stavidlo pro mozek“, dodává pro USA Today Sarkisová s tím, že časová slepota může být přítomna také u lidí s depresí, úzkostí, bipolární poruchou, posttraumatickou stresovou poruchou a dalšími duševními poruchami. 

Skvělou technikou pro efektivní práci a studium je metoda Pomodoro. Ta zahrnuje 25 minut soustředěné práce nebo studia, po nichž následuje pětiminutová přestávka. Pomocí těchto intervalů máte čas na oddech a zároveň pracujete efektivněji.

Ari Tuckman, psycholog specializující se na ADHD a také na párovou a sexuální terapii, v článku pro USA Today tvrdí, že dočasné záchvaty časové slepoty mohou mít také lidé, kteří jsou zarmoucení, opilí, ve stresu, nebo trpí nedostatkem spánku.

Říká, že lidé také zažívají časovou slepotu v různé míře. „Všichni máme nějaký smysl pro čas,“ vysvětluje odborník. „Uvědomování si času je lidská schopnost, která se pohybuje v určitém spektru. Někteří lidé jsou v tom opravdu dobří, někteří ne tak dobří.“

Příznaky časové slepoty

Pokud se obáváte, že vaše vnitřní hodiny běží trochu moc rychle, nebo naopak pomalu, Psychology Today uvádí několik indikátorů toho, že i vy můžete časovou slepotou trpět. 

  • Máte potíže s řízením svého času. Občas si myslíte, že určitý úkol zabere podstatně více nebo méně času, než je tomu ve skutečnosti. Nebo vám čas protéká mezi prsty, což ve vás vyvolává stres nebo úzkost.
  • Všude chodíte pozdě. Často chodíte pozdě na schůzky, rande nebo akce. Nikdy ve skutečnosti přijít pozdě nechcete, ale zdá se, že si nemůžete pomoci. To pochopitelně frustruje nejen vás, ale i lidi, kteří na vás neustále čekají. 
  • Máte problémy s přepínáním mezi úkoly. Máte problém přepínat mezi úkoly. Je pro vás těžké jednu činnost „zabalit“ a vrhnout se na další, aniž byste ztratili soustředění.

Časová slepota může být přítomna také u lidí s depresí, úzkostí, bipolární poruchou, posttraumatickou stresovou poruchou a dalšími duševními poruchami.

  • Často prokrastinujete. Často věci odkládáte. Ne nutně proto, že je nechcete udělat nebo že jste líní, ale proto, že je pro vás obtížné určit, kolik času na ně budete potřebovat. 
  • Bojujete s impulzivitou. Někdy se přistihnete, že jednáte na základě impulzů, a rozhodujete se, aniž byste přemýšleli o dlouhodobých důsledcích svých činů. Máte tendenci vrhat se do nových nápadů po hlavě, aniž byste plánovali, co se stane předtím, během nebo potom.
  • Je pro vás obtížné dodržovat termíny. Je pro vás těžké udržet si přehled o všech důležitých plánech a deadlinech. Váš kalendář se často podobá bludišti a vy nakonec zmeškáte schůzky, zapomenete na úkoly, nebo se prostě nedostavíte na akce, které jste plánovali. 

Jak časovou slepotu zvládnout?

Časová slepota dokáže pěkně zkomplikovat život. Ztratíte-li přehled o čase při nadměrném soustředění se na jeden úkol, zapomenete na ostatní věci, které jste si na daný den naplánovali, a tím se vám zhatí celý rozvrh. Neustálé pozdní příchody a vynechávání akcí navíc může negativně ovlivnit i vaše vztahy, nebo dokonce způsobit úplnou ztrátu důvěry...

Pokud se s časovou slepotou potýkáte, ale nejste si jisti, jak efektivně hospodařit s časem, Psychology Today uvádí několik tipů, které vám pomohou to zvládnout:

  • Nastavte si digitální kalendáře a seznamy úkolů. Zvažte používání digitálního kalendáře, abyste měli přehled o všech schůzkách, termínech a událostech. Po přidání povinností do kalendáře si můžete předem nastavit připomenutí. Každý den zkontrolujte svůj kalendář, abyste měli jistotu, že máte přehled o všech důležitých věcech.
  • Nastavte si časovače a budíky pro různé úkoly. Pokud ztrácíte při plnění různých úkolů pojem o čase, zkuste si nastavit budík, který vám připomene, že si máte udělat přestávku. Skvělou technikou pro efektivní práci a studium je metoda Pomodoro. Ta zahrnuje 25 minut soustředěné práce nebo studia, po nichž následuje pětiminutová přestávka. Pomocí těchto intervalů máte čas na oddech a zároveň pracujete efektivněji.
  • Rozdělte si úkoly na menší kroky. Pokud často odkládáte velké úkoly, protože nevíte, jak dlouho vám bude trvat jejich dokončení, zkuste si je rozdělit na menší, lépe zvládnutelné úkoly a nastavte si časovač, za jak dlouho je třeba je splnit. Tyto drobné úkoly vykonávejte jeden po druhém. Pokud celý menší úkol dokončíte v termínu, je to skvělé. Pokud ne, alespoň víte, že jste udělali pokrok v něčem, co jste odkládali.

Související…

Jak si zvýšit dopamin a přestat prokrastinovat? Musíte trávit dostatek času v posteli
Aneta Šebková

foto: Shutterstock, zdroj: Psychology Today

Tipy redakce

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...