fbpx

Pekáč buchet na břiše, nebo na talíři? Proč ženy zvolí místo kulturisty raději hodného pupkáče 1 fotografie
zdroj: Shutterstock

Pekáč buchet na břiše, nebo na talíři? Proč ženy zvolí místo kulturisty raději hodného pupkáče

Zveřejněno: 25. 10. 2023

Pokud jde o popkulturu a společenské normy, je známou pravdou, že určitý vzhled je považován za žádanější než jiný. Muži s velkými svaly a ženy s velkým poprsím jsou často řazeni na přední příčky žebříčku fyzického vzhledu – a ti, kteří odpovídají těmto představám, jsou považováni za vzor toho, kým bychom se měli snažit být. Tento nepříliš vhodný marketing ale funguje, ovlivňuje nákupní rozhodování, společenskou hierarchii i seznamovací aplikace a je víceméně stejný už sto let.

Jsou důležitější vlastnosti než vzhled

Podle nového výzkumu, který provedl profesor Mitch BrownArkansaské univerzity, mají sice ženy svaly na mužích rády, ale užívají si s nimi jen krátkodobé románky. Preference svalnatých mužů vychází z evolučního instinktu, který se odvíjí od našeho zvířecího mozku – ženy biologicky přitahují muži, kteří vypadají, že je dokážou ochránit a zajistit. Zajímavé však je, že pokud jde o hledání dlouhodobého partnera, tento evoluční instinkt je upozaďován. U dlouholetých vztahů totiž ženy preferují důležitější vlastnosti, jako je laskavost nebo humor.

Pokud jde o lásku, na vzhledu nám vlastně tolik nezáleží. Preferujeme mnohem více to, co je uvnitř, a nějaký ten pupík nás nerozhází.

„Ženy si svaly spojují s dobrou kondicí a zdravím,“ uvedl Brown ve zprávě k výzkumu. „V dlouhodobém kontextu je však pro ně důležité najít laskavého člověka, který bude podporovat svou rodinu,“ dodal.

Humor mají ženy na mužích rády, ale jen v případě, že vtipy nejsou na jejich účet. „Milí muži, kteří přátelsky vtipkují, mohou skutečně skončit na prvním místě, pokud jde o získání zájmu ženy, která hledá dlouhodobý vztah,“ potvrzuje Brown.

Jeden z dalších autorů studie David Frederick řekl: „Většina výzkumů se zaměřuje na to, co muži považují za fyzicky přitažlivé na ženách. Co ženy považují za přitažlivé na mužích, na to se poněkud zapomíná.“

Je proto skvělé, že se podobný výzkum konečně zrealizoval. A jeho výsledky vrhají na nás ženy dobré světlo. Pokud jde o lásku, na vzhledu nám vlastně tolik nezáleží. Preferujeme mnohem více to, co je uvnitř, a nějaký ten pupík nás nerozhází.

foto: Shutterstock , zdroj: Body and Soul

Tipy redakce

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

Ztraceni v pekle velkoměsta. Proč neumí naplňovat potřeby svých obyvatel?

„Talácel jsem se valícím davem, nikdo si mě nevšiml, nikdo na mě nepohlédl. Až...

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Nejtěžší bylo uvědomění, že nemám opravdu nic, říká bývalý bezdomovec

Flákač, budižkničemu, alkoholik, čórka. To jsou typické konotace, které si mnoho z...